Essay

Να αποσυρθή η εγκύκλιος της ντροπής που θέλει τους προξενικούς υπαλλήλους να καρφώνουν Ελληνες στο «Ιμιγκρέισον»!

By May 20, 2014 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Σε πολλούς, και δικαιολογημένα, η αποκάλυψη από αυτό το ιστολόγιο την περασμένη Παρασκευή ότι εστάλη εγκύκλιος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος στα εδώ προξενεία με την οποία ζητείται από τους υπαλλήλους να ενημερώνουν την αμερικανική μεταναστευτική υπηρεσία όταν έρχονται σε επαφή με Ελληνες πολίτες που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, φάνηκε απίστευτη! Και εγώ δεν μπορούσα να δεχτώ ότι κάτι τέτοιο είναι αλήθεια, ακόμη κι’όταν πρόκειται για το ελλαδικό κράτος από το οποίο όλα τα περιμένει κανείς. Η ιδέα ότι Ελληνες υπάλληλοι θα τεθούν ουσιαστικά στην υπηρεσία διωκτικών αρχών άλλης χώρας προκειμένου να συλληφθούν και ενδεχομένως να απελαθούν Ελληνες πολίτες οι οποίοι δεν είχαν παραβιάσει ελληνικούς νόμους, ήταν άνω ποταμών! Οι πληροφορίες όμως και η επιβεβαίωση από αυτούς που κλήθηκαν να εφαρμόσουν την εγκύκλιο, δεν άφηναν περιθώρια αμφισβητήσεων και θεώρησα ότι ο κόσμος έπρεπε να ενημερωθή πάραυτα ώστε οι «λαθραίοι» αφενός να έχουν τον νου τους κι’αφετέρου όλοι οι Ελληνες να μάθουν πώς το κράτος τους αντιλαμβάνεται την έννοια της εθνικής κυριαρχίας όπως και τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες του.

Χτες, σε σχόλιό του ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Greek News», κ. Αποστόλης Ζουπανιώτης, αναφέρθηκε στο θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Κεντρική Υπηρεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με διευκρινιστικό έγγραφο που έστειλε, επιβεβαιώνει σχετική πρόνοια του Οδηγού Προξενικών Εργασιών του υπουργείου, βάση της οποίας πρέπει να γίνεται έλεγχος του οποιουδήποτε προσέρχεται για υπόθεσή του στα Προξενεία μας στην Αμερική, για το εάν βρίσκεται νομίμως στις ΗΠΑ. Και ο προϊστάμενος της αρμόδιας διεύθυνσης δεν περιορίστηκε σ’ αυτό, αλλά επέστησε την προσοχή στους διπλωμάτες μας στην Αμερική ότι αν προσέλθει τέτοιο άτομο, θα πρέπει να ενημερωθούν αμέσως οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ».

Μιλάμε δηλαδή για πλήρη παράνοια. Το ελληνικό κράτος ζητάει από τους προξενικούς του υπαλλήλους να κάνουν τη δουλειά της αμερικανικής μεταναστευτικής υπηρεσίας! Και να πάνε ένα βήμα πιο πέρα, «καρφώνοντας» τους λαθραίους στις αμερικανικές αρχές! Το εξοργιστικό δε, είναι ότι η εγκύκλιος αυτή δεν δώθηκε στη δημοσιότητα ώστε οι παράνομοι μετανάστες να γνωρίζουν και ενδεχομένως να μην αποζητήσουν τις υπηρεσίες των προξενείων. Δηλαδή υπάρχει και το στοιχείο του δόλου, η πρόθεση να παγιδευτούν Ελληνες πολίτες οι οποίοι πάνε στα προξενεία της χώρας τους θεωρώντας ότι είναι ασφαλείς επειδή πρόκειται για κυρίαρχο ελληνικό έδαφος και δεν φαντάζονται ότι αντί να εξυπηρετηθούν ενέχει ο κίνδυνος να φύγουν σιδηροδέσμιοι με την έξοδό τους από το κτίριο!

Ευτυχώς, μέχρι σήμερα και προς τιμήν τους οι προξενικοί υπάλληλοι δεν εφαρμόζουν την εγκύκλιο και δεν γνωρίζω για κάποια περίπτωση ομογενούς που «καρφώθηκε» στις αμερικανικές αρχές. Ούτε γνωρίζω περίπτωση προξένου ή πρέσβεως που να έχη πιέσει για την εφαρμογή της. Το οποίο οδηγεί σε ένα ακόμη «ηρωϊκό παράδοξο»: Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι επιλέγουν να παρανομούν (αγνοώντας την εγκύκλιο) προκειμένου να μην ταλαιπωρήσουν συμπατριώτες τους, σώζοντας κάτι από τη χαμένη αξιοπρέπεια του ελλαδικού δημοσίου! Σε περίπτωση όμως που δεν είχε αποκαλυφθεί η ύπαρξη της εγκυκλίου και από το Υπουργείο Εξωτερικών ζητούσαν «αίμα» προκειμένου να δείξουν ότι εφαρμόζεται, δεν θα την είχαν πληρώσει κάποιοι, έστω και λίγοι; Χώρια που η εγκύκλιος έχει χρησιμοποιηθεί ως απειλή σε αρκετές περιπτώσεις (έτσι έφτασε στα αυτιά μου). Δεν είναι βέβαια το ίδιο με το «κάρφωμα», σε καμμία όμως περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει συμπεριφορά σύγχρονου κράτους, μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προς τους πολίτες του. Οταν επισείωνται απειλές δεν μιλάμε για παροχή υπηρεσιών αλλά για εξαναγκασμό προς συμμόρφωσιν!

Το πρόβλημα είναι ότι και μετά την κατακραυγή η οδηγία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Εφόσον μένετε εδώ παράνομα και χρειάζεται να πάτε στο προξενείο, you still enter at your own risk! Ας ελπίσωμε ότι ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Βενιζέλος, θα κινηθή άμεσα και θα διατάξη την απόσυρσή της. Και θα εξηγήση ποιοί λόγοι, «εθνικοί» ή άλλοι, υπαγόρευσαν την αποστολή τέτοιας εγκυκλίου που συνεπάγεται εξευτελισμό της χώρας, απεμπόληση εθνικής κυριαρχίας και πραγματικούς κινδύνους για ανθρώπους οι οποίοι κι’αν ζουν εδώ παράνομα, δεν έχουν παραβιάσει ελληνικούς νόμους!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine