Essay

Μάγεψε ο Καβάκος, γοήτευσε η Γουάνγκ

By November 24, 2014 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Προχτές, Σάββατο, στο Κάρνεγκυ, μας καθήλωσαν κυριολεκτικά – μέχρι και ο βήχας από τους όχι λίγους κρυωμένους κόπηκε, μεταφορικά και στην κυριολεξία – ο διεθνούς φήμης βιρτουόζος του βιολιού Λεωνίδας Καβάκος και η πανέμορφη, κινεζικής καταγωγής, πιανίστας Γιούτζα Γουάνγκ (Yuja Wang) με την τέχνη, τη χάρη και τη χαρά τους που ξεδιπλώθηκε γενναιόδωρα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ενός καλοστημένου προγράμματος το οποίο περιελάμβανε τέσσερις σονάτες για βιολί των Μπραμς, Σούμαν, Ραβέλ και του Ιταλού Οττορίνο Ρεσπίγκι αντιστοίχως.

Στο κατάμεστο Stern Auditorium, ο Καβάκος με ταχυδακτυλουργική άνεση και χειρουργική ευαισθησία κατετρόπωσε την πρώιμη παγωνιά της Νέας Υόρκης και μας ανεβοκατέβασε σε ένα «ρόλερ κόστερ» συναισθημάτων, κόβοντάς μας την ανάσα κάποιες στιγμές – πέραν από τον βήχα – και υπενθυμίζοντας ότι η μουσική γράφεται μεν από τους συνθέτες, την ερμηνεύουν όμως οι μουσικοί, ανιχνεύοντας τα όριά της στο διηνεκές. Δίπλα του, η 23άχρονη και χαριεστάτη πιανίστας, με την ενέργεια και το νεύρο που τη χαρακτηρίζει, έστρωνε τους κατά περίπτωση δρόμους της μελωδίας, μην αφήνοντας περιθώρια για λακούβες και σκαμπανεβάσματα. Η χημεία των δύο καλλιτεχνών επί σκηνής ήταν τέλεια! Λιτός, δωρικός ο Καβάκος, με σιγουριά μαστόρου, εκρηκτική και ανθοφορούσα, κορινθιακού ρυθμού η Γουάνγκ, με «πανκ» κόμμωση, ντύσιμο που έφερνε κάτι από Ριχάνα – την οποία θαυμάζει – στο πρώτο μέρος, και μια καταπράσινη τουαλέτα στο δεύτερο που την έκανε να μοιάζη με …οικολογική νεράιδα!

Εχει κυκλοφορήσει δίσκος με τους δύο καλλιτέχνες από την εταιρεία «Decca» που περιλαμβάνει τις σονάτες για βιολί του Μπράμς. Ενα πολύ καλό δώρο για σας και τους φίλους σας, τώρα που έρχονται Γιορτές. Να σημειωθή ότι με το τέλος της παρουσίασης υπέγραψαν αντίτυπα για τους πολλούς θαυμαστές τους που έμειναν να τους συγχαρούν. Το παρών στο Κάρνεγκυ έδωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος – που προς τιμήν του δεν χάνει τέτοιες παρουσιάσεις – όπως και οι προξενικές αρχές της Ελλάδος.

Αλλαγή σελίδας τώρα, αύριο Τρίτη, 10:00 το βράδυ στο DROM (85 Avenue A, Μανχάταν), ο επίσης καταξιωμένος Ελληνας (μόνιμος κάτοικος Νέας Υόρκης επί 20ετία) δεξιοτέχνης της τζαζ κιθάρας και συνθέτης Σπύρος Εξάρας θα παρουσιάση τη νέα δισκογραφική του δουλειά με τον Κουβανό πιανίστα της Λάτιν τζαζ Ελιο Βιλιαφράνκα, “Old Waters, New River”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Harbinger/Naxos Records. Πρόκειται για μια πανέμορφη συλλογή ελληνικών και κουβανέζικων τραγουδιών τα οποία οι καλλιτέχνες έχουν διασκευάσει αριστοτεχνικά σε τζαζ μορφή με τον τρόπο που μόνο δύο κοσμοπολίτες της μουσικής, κάτοικοι Νέας Υόρκης, με γερές όμως ρίζες στα του οίκου τους, μπορούν να αποδώσουν. Τραγούδια, όπως «το Καναρίνι» αποκτούν νέα οικουμενικότητα, ξεκινώντας από τις ακτές της Μικράς Ασίας, κάνοντας στάση στην Ελλάδα και αφού περάσουν το αφροκουβανέζικο «κόσκινο», ξεχύνονται στις μελωδικές λεωφόρους της Νέας Υόρκης, αποδεικνύοντας όχι πλέον αυτό που είναι, αλλά αυτό που μπορούν να γίνουν! (Φανταστήτε, αν σύμπας ο Ελληνισμός έκανε το ίδιο αντί να κρύβεται στον μείζερο μικρόκοσμό του! Ο Ελλην δεν φοβάται τους άλλους, ούτε καν τον ίδιο τον φόβο, όπως έλεγε ο Κένεντυ, μόνο τον εαυτό του …)

Για κρατήσεις θέσεων (αν υπάρχουν ακόμη), τηλεφωνήστε στο (212) 777-1157. Σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να πάτε, φροντίστε να προμηθευτήτε τον δίσκο ούτως ή άλλως, επαναλαμβάνω είναι μια πανέμορφη συλλογή και ένα εξαιρετικό δώρο. Ακόμη κι’αν δεν είστε φίλος της τζαζ, θα σας τραβήξη σίγουρα την προσοχή επειδή τα κομμάτια είναι λίγο ή πολύ γνωστά και θα σας «ιντριγκάρη» η νέα τους «αμφίεση». Θα σας εντυπωσιάση επιπλέον το αρμονικότατο δέσιμο κιθάρας-πιάνου, μια καθόλου εύκολη υπόθεση δεδομένων των διαφορετικών ηχητικών μεγεθών.

Θα υποστηρίξετε, τέλος, έναν Ελληνα καλλιτέχνη ο οποίος για δεκαετίες δίνει τον δικό του αγώνα σε έναν χώρο με έντονο συναγωνισμό και όχι λίγες παγίδες, προσφέροντας ένα διαφορετικό δείγμα γραφής από αυτό που έχουμε μάθει να περιμένουμε. Ο Σπύρος Εξάρας έχει ήδη συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους και έχει ανέβει σε ύψη δυσθεώρητα για κάποιον που έχει έρθει από την Ελλάδα. Είναι και στο δικό μας χέρι να τον βοηθήσουμε να πάη ψηλότερα …

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine