Essay

«Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες» με εφόρμηση στα …ΑΤΜ!

By June 29, 2015 February 16th, 2018 One Comment

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Πριν καλά-καλά ανακοινωθή το δημοψήφισμα-τέχνασμα, ο “περήφανος”, “αγωνιστικός”, “αντιστασιακός”, “αξιοπρεπής”, “αδούλωτος” ελλαδικός “λαός” έπεσε με τα μούτρα στις αυτόματες μηχανές αναλήψεως μετρητών να προλάβη! Καλός ο πατριωτισμός σου λέει, μα για τους άλλους! Είχε δίκιο βέβαια ο «κοσμάκης» όπως απεδείχθη, διότι τρεις η ώρα τα ξημερώματα μέσω νέου διαγγέλματος ανακοινώθηκε το κλείσιμο των τραπεζών, οπότε όσοι προνόησαν, «των φρονίμων τα παιδιά» που λέει και η παροιμία εκφράζουσα τον υφέρποντα, ως μουσικό χαλί σε τηλεοπτικό «ριάλιτι», επαρχιωτισμό από τον οποίον συνειδητά εμφορούμεθα, έχουν το πάνω χέρι έναντι αυτών που δεν πρόλαβαν και βρέθηκαν στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Ας πρόσεχαν, η δημοκρατία της χώρας στην οποία υποτίθεται ότι γεννήθηκε (άσχετα αν η Ελλάς δεν υπήρξε ως χώρα πριν το 1832) δεν συγχωρεί την ολιγωρία! Οπως σε έναν μπουφέ τα εδέσματα δεν είναι για χόρταση και πρέπει να βουτήξης εγκαίρως – και ει δυνατόν με τρόπο, αλλά αυτό «επαφίεται στον …πατριωτισμό των Ελλήνων» – αν θέλης να φας τίποτα της προκοπής, έτσι και στην ελλαδική δημοκρατία πρέπει να εφορμήσης ολοταχώς ειδάλλως θα σε προσπεράσουν οι εξελίξεις κι’όχι μετρητά δεν θα πάρης, ούτε απόδειξη δεν θα έχη μείνει!

Πέραν του αστείου που μόνο για γέλια δεν είναι, κατανοώ τη σπουδή του κόσμου να σηκώση χρήματα εγκαίρως, και εγώ το ίδιο θα έκανα. Αλλά, κόψτε λίγο το «αγωνιστικό», ρε παιδιά (που λέει και ο Κοικίλιας), διότι δεν πείθετε κανέναν, ο πλέον καλοπροαίρετος παρατηρητής εξοργίζεται! Είναι δικαίωμά σας βέβαια να κοροϊδεύετε τον εαυτό σας, κατά συρροήν και εξακολούθησιν, αλλά υπάρχουνε όρια, ο «ταρζανισμός» από ένα σημείο και μετά δεν υποφέρεται διότι παύει να είναι αστείο ή ψυχαγωγία και γίνεται κακής ποιότητας …Καραγκιόζης! Δεν μπορείτε να μιλάτε για «επαναστάσεις», «αξιοπρέπειες», «πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες» με εφόρμηση στα ΑΤΜ! Ποιός θα σας πάρη σοβαρά, η Τρόικα από την οποία περιμένετε να γεμίση τις τράπεζες για να μπορήτε να συνεχίσετε τον «αγώνα» εναντίον της;  Η επαναστατικότητα των Ελλήνων είναι κυρίως προς παραμυθίαν (και Παραμυθιάν) και εκφράζεται στην πράξη μόνον όταν το όφελος είναι ίδιον, όπως γίνεται με τον συνδικαλισμό. Περιμένετε να δήτε τί θα συμβή όταν είναι να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Θα παρακαλάτε την Τρόικα να επιστρέψη κι’αυτό θα είναι η έσχατη μορφή κατάντιας …

Στο σημείο αυτό και πριν συνεχίσω, επιτρέψε μου να δηλώσω ότι σιχαίνομαι τον λαϊκισμό και δεν χαϊδεύω αυτιά γιατί δεν είμαι πολιτικός ούτε κάνω δημόσιες σχέσεις. Μπορεί κάποιες φορές να γίνωμαι σκληρός, να βρίζω, κατά μερικούς που δεν αντιλαμβάνονται ότι ύβρις είναι η κοροϊδία,, αλλά το προτιμώ από το να κολακεύω. Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε για τις ευθύνες των Ελλήνων αναφορικά με τα σημερινά αίσχη, χωρίς αυτό να σημαίνη ότι μετριάζονται αυτές των «πολιτικών» ή ότι το μερίδιο ευθύνης είναι ισοβαρές. (Αυτό προσπάθησε να πή ο Πάγκαλος με το «μαζί τα φάγαμε», απεκδυόμενος το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης και πασάροντάς το στην απρόσωπη μάζα. Το ίδιο κάνει τώρα ο Τσίπρας με το δημοψήφισμα. Ξεφορτώνεται το δυσβάστακτο βάρος των δικών του επιλογών, μετατέθοντάς το στους ψηφοφόρους.)  Οσο συνεχίζεται το παραμύθι με τον “αθώο” λαό που είναι πάντοτε “θύμα” δεν πρόκειται οι Ελληνες να γίνουνε πολίτες! Είναι απολύτως συνυπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας! Επαναλαμβάνω και τη ρήση του υποτιθέμενου (σαν δεν ντρεπόμαστε!) προγόνου μας, του Αριστοτέλη, ότι ο άνθρωπος είναι ζώον πολιτικόν, άρα όχι ανεύθυνος!!!! Σε τελική ανάλυση, ακόμη και οι “φτωχοί και πένητες”, αν όχι κυρίως αυτοί, μπορούν να διακρίνουν τί είναι έντιμο, πράττοντας ανάλογα και όχι συμπράττοντας ανάλογα.

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Το δημοψήφισμα είναι ένα τέχνασμα με το οποίο οι κυβερνώντες προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους καλώντας τον κόσμο να επιλέξη αν επιθυμή εκτέλεση ή αυτοκτονία!

2) Ο «λαός» στον τρόμο του θα ψηφίση υπέρ της συμφωνίας και είναι φυσικό μετά οι «θεσμοί» να μας αλλάξουν τα φώτα! Κι’αυτό θα είναι το «αγωνιστικό» κατόρθωμα της σημερινής κυβερνήσεως! Πρέπει να αποσυρθή η πρόταση ή ο κόσμος να μην προσέλθη στις κάλπες  ούτως ώστε να καταστή άκυρο. Σε ποιό «γκέιμ», κε. Βαρουφάκη, ανοίγεις τα χαρτιά σου έτσι;

3) Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε σχέδιο Αλφα, ούτε Βήτα, μόνο …Γάμα!!!

4) Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, διότι το δάχτυλό μας είναι ήδη …πίσω μας!

One Comment

  • Γιώργος Κατσαντώνης says:

    Να σας ρωτήσω κάτι Κε Ρομποτή. Ξέρεται ποιό είναι το το όριο ημερήσιας ανάληψης από ΑΤΜ στις διάφορες Ελληνικές τράπεζες; Πιστεύεται ότι όπως τον αποκαλείται, ο “περήφανος”, “αγωνιστικός”, “αντιστασιακός”, “αξιοπρεπής”, “αδούλωτος” ελλαδικός “λαός” έπεσε με τα μούτρα στις μηχανές για κάποιον άλλο λόγο πέρα από το να εξασφαλίσει τα προς το ζειν αναγκαία γιά την επόμενη εβδομάδα; ¨αλλο το να πείς όχι στο δημοψήφησμα και άλλο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine