Του Δημήτρη Ρομποτή*
Στην πολιτική τίποτα δεν πάει χαμένο, ακόμη και η μεγαλύτερη καταστροφή μπορεί να γίνη ευκαιρία για επιτυχία ή κέρδος. Κι’αυτό ισχύει περισσότερο για τις μεγάλες δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τους μικρότερους ευκαιριακά και κατά περίπτωση.
Θυμάστε που σας έλεγα περί «Μοσκόβου» και πως η Ρωσσία ποτέ δεν βοήθησε τον Ελληνισμό εάν δεν είχε συμφέρον να το πράξη, κάτι φυσιολογικό άλλωστε στις διεθνείς σχέσεις που καλά θα κάνουν να το καταλάβουν όσοι αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική με όρους …πατριδογνωσίας Β’ Δημοτικού. «Αφησε» μεν την Κύπρο να καταρρεύση και μπορεί Ρώσσοι να έχασαν χρήμα λόγω της κρίσης, η Ρωσσία όμως ενδέχεται να κερδίση πολύ περισσότερα! Σύμφωνα με το ιστολόγιο «Defence.net» ο Πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν κάλεσε τους συμπατριώτες του την παραμονή της επίσκεψής του σε Ρωσσία και Γερμανία να φέρουν τα χρήματά τους σε εγχώριες τράπεζες για να μην τα χάσουν, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου!
Κατά τη διάρκειά συνέντευξής του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό «ARD», φέρεται να είπε ότι «όσο περισσότερο ‘κλαδεύετε’ τους ξένους καταθέτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών σας, τόσο το καλύτερο για εμάς». Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, ο Ρώσσος πρόεδρος ανέφερε και τα εξής σχετικά: «Εκείνοι που επηρεάζονται, που θίγονται ή που φοβούνται ότι θα κατασχεθούν οι καταθέσεις τους, πιστεύουμε ότι θα επιστρέψουν στα δικά μας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και θα κρατήσουν τα χρήματά τους στις δικές μας τράπεζες και τους καλώ να το πράξουν αυτό άμεσα», Επέρριψε δε την ευθύνη της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατηγορώντας την ότι έκανε τα «στραβά μάτια» στην υπόθεση. «Μήπως δημιουργήσαμε εμείς αυτήν την υπεράκτια ζώνη; Η Ευρωπαϊκή Ένωση την δημιούργησε. Ή μάλλον, τη δημιούργησαν οι αρχές της Κύπρου και οι αρχές της ΕΕ το επέτρεψαν».
Στην περίπτωση Πούτιν και την «απροθυμία» του να προστρέξη για βοήθεια της Κύπρου υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Δεν αποκλείεται πολλοί από τους Ρώσσους μεγαλοκαταθέτες στο νησί να ήταν αντίπαλοί του και η κατάρρευση των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών να αποτέλεσε χρυσή ευκαιρία να τους χτυπήση χωρίς να κάνη απολύτως τίποτα! Υπάρχουν πολλές πτυχές σ’αυτή την ιστορία και οι εξηγήσεις δεν είναι εύκολες, σίγουρα όμως η Ρωσσία και κάθε μεγάλος παίκτης δεν πρόκειται να μην εκμεταλλευτή τυχόν ευκαιρίες που παρουσιάζει η εξέλιξη αυτής της ιστορίας. Εάν μάλιστα ο χειρισμός στην περίπτωση της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελέσει πρότυπο για για άλλες χώρες, όπως είπε ο «ιπτάμενος» Ολλανδός επικεφαλής του Ουρογκρούπ, του οποίου το όνομα αδυνατώ να προφέρω, δεν αποκλείεται ο επόμενος μεγάλος «φορολογικός παράδεισος» να γίνη η ίδια η Ρωσσία!
Τελικά κάθε μέρα που περνάει φαίνεται καθαρότερα ότι οι μόνοι χαμένοι αυτής της ιστορίας είναι οι καταθέτες και η Κύπρος συνολικά. Διαφαίνεται επίσης η παραδοσιακά τραγική «τύχη» των μικρών οι οποίοι όταν νομίσουν πως έγιναν μεγάλοι ξεχνιούνται, επαναπαύονται και τελικώς πέφτουν θύματα της ύβρεως που η αλαζονία τους προκάλεσε …
*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού ΝΕΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη.