Essay

“Zόρι” και Γωγώ Τσαμπά αντικαθιστούν το “Ζάρι” της Μαρίνας Σάττι στη Γιουροβίζιον! Φιλική συμμετοχή Βασίλης Παπακωνσταντίνου!

By April 1, 2024 No Comments

του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Ανατροπή, χωρίς Πρετεντέρη, στην τελική ευθεία για τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον και έπειτα από τις αντιδράσεις που προέκυψαν με την επιλογή του “Ζαριού” της Μαρίνας Σάττι! Υστερα από παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού προάγεται το τραγούδι “Ζόρι” με την Γωγώ Τσαμπά! Οπως δήλωσε προ ολίγου ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (τίτλος ευγενείας) “επειδή η Γιουροβίζιον ανήκει σ’αυτό που ο λαός αντιλαμβάνεται ως εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός, όπως και σε άλλα, εξίσου σοβαρά, σαν την ΕΥΠ για παράδειγμα, αποφάσισε να το θέση υπό την αιγίδα του προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι μιας αξιοπρεπούς συμμετοχής με την προοπτική νίκης. Οι καιροί ου …Βενετοί”, συνέχισε ο κ. Μαρινάκης, “μια πρωτιά στη Γιουροβίζιον θα φέρει τη χώρα μας εκεί όπου ανήκει, στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης”. Ευχαρίστηκε επίσης την δίδα Τσαμπά δημοσίως επειδή θα συμμετάσχη τσάμπα, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο χρεωμένος μέχρι τα μπούνια ελληνικός λαός. “Ας είναι καλά τα πανηγύρια, δεν έχουμε ανάγκη από αρπαχτές”, είπε με τη σειρά της η δις Τσαμπά. “Με ψιλά δεν ασχολούμαι”! Εμφανώς συγκινημένη, δήλωσε επίσης ότι αναλαμβάνει το τιτάνιο αυτό εγχείρημα με αίσθημα ευθύνης, εξ ονόματος ολόκληρου του ελληνικού λαού και όχι μόνο του 41%. “Πωπωπωπωπωπωπωπωπωπω, θα τρελαθώ”, είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέση ότι θα φτάση το ραβασάκι με το Καβασάκι μέχρι την πρωτιά. “Αντίπαλός μου είναι μόνο η Παπαρίζου που τον έχει πάρει ψηλά τον αμανέ. Εγώ θα τον πάω ακόμη ψηλότερα”!

Γνωρίζοντες τα καλλιτεχνικά, αλλά και τα ενδοκυβερνητικά, σχολίασαν ότι η επιλογή της Γωγώς Τσαμπά είναι σοφή και για έναν ακόμη λόγο. “Ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον εδώ και πολλά χρόνια έχει καταντήσει πανηγύρι. Επόμενο είναι να στείλουμε και εμείς γνήσια εκπροσώπηση, κατευθείαν από τα θρυλικά μας πανηγύρια. Αλλωστε και το τραγούδι της Σάττι σε πανηγύρι παραπέμπει και μάλιστα ιμιτασιόν”! Επίσης, ο τίτλος του τραγουδιού, “Ζόρι”, παραπέμπει και στις δυσκολίες που διέρχεται ο ελληνικός λαός, είναι λοιπόν και θέμα ενσυναίσθησης.

Το παρασκήνιο όμως έχει και γεωπολιτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο επιτετραμένος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, αρμόδιος για πολιτιστικά, κ. Αλμπέρ Κουραντζινί (Albert Courantzinie) έθεσε το θέμα του τραγουδιού μετ’επιτάσεως στο γραφείο του πρωθυπουργού! Πιστός στη γραμμή που έχει χαράξει ο δικός μας Αναβοσβήνης (Blinken) δεν αναζήτησε κάποιον ομόλογό του, αλλά πήγε κατ’ευθείαν στον πρωθυπουργό, σου λέει γιατί να χάσω την ώρα μου με ανεύθυνους υπεύθυνους. Οπως κατήγγειλαν λοιπόν οι Γάλλοι, η συμμετοχή της Σάττι παραπέμπει στον συνθέτη Ερίκ Σαττύ, του οποίου το όνομα είναι απαράδεκτο να σύρεται σε τέτοιους διαγωνισμούς. Απαίτησαν λοιπόν να αλλάξη επίθετο η Μαρίνα ή να αποσυρθή η συμμετοχή, πράγμα που τελικά έγινε.

Η εξέλιξη αυτή όπως αναμενόταν έφερε ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας. “Είχα δηλώσει παλαιότερα, αναφερόμενος στο γλέντι του επικείμενου γάμου με τον Τάυλερ, μας αρέσουν τα κλαρίνα, οπότε πιστεύω ότι και οι δύο επιλογές είναι καλές. Ισως να καλέσουμε την Μαρίνα και την Γωγώ στον γάμο να τραγουδήσουν live”, δήλωσε από το στρατόπεδο όπου υπηρετεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης, λίγα εικοσιτετράωρα αφότου ορκίστηκε και απολυθή.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης δεν έλαβε θέση επί του ζητήματος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του δεν ξέρει ποιά είναι η Σάττι, η Τσαμπά, ούτε η Γιουροβίζιον οπότε περιττεύουν τα σχόλια.

Αν και υπάρχη αμερικανικός, ιμπεριαλιστικός δάκτυλος, (παρέμβαση Αμερικανού Πρέσβη Τσούνη που του αρέσει η Τσαμπά) θεωρούμε ότι η αλλαγή αυτή έχει πλατιά, λαϊκιά βάση, προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα, τρόπος του …Λένιν δηλαδή, διότι που να βρη η αγροτιά στρώματα, σε ροκόφυλα και άχυρα πλαγιάζει, ‘σε μια στίβα καλαμιές αποκοιμήθηκαν”, ανέφερε σχετικώς ο ΓΓ του ΚΚΕ. κ. Δημήτρης Κουτσούμπας. “Καιρός είναι να γίνη και η Γιουροβίζιον τόπος πάλης της νεολαίας για την ανατροπή των μονοπωλίων και ανάσχεση της εμπορευματοποιημένης, δήθεν τέχνης”.

Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη”, σχολίασε και ο πρώην πρωθυπουργός Alexis Τσίπρας. “Η Γωγώ έχει όλα τα προσόντα και τα φόντα να εκπροσωπήση τη χώρα μας. Αν ήμουν ακόμη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα την έβαζα και στο ευρωψηφοδέλτιο”.

Εδώθε του Ατλαντικού, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και Εξαρχος Ατλαντικού τε και Ειρηνικού Ελπιδοφόρος, εξέφρασε την ικανοποίησή του. “Και το Ζάρι και το Ζόρι είναι λέξεις που προέρχονται από την τουρκική γλώσσα, άρα η αλλαγή δεν φέρνει κάποια αισθητική ανατροπή”.

Αίσθηση έχει προκαλέσει επίσης η συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου επειδή το “Ζόρι” έχει ειδικές φωνητικές απαιτήσεις, η φωνή πρέπε να ζορίζεται, να βγαίνει από τα έγκατα της ψυχής και εν συνεχεία η Γωγώ να την ταξιδεύει στα ουράνια. Ηταν απαραίτητη επίσης προκειμένου να δωθή και η ανάλογη πολιτική χροιά. Αν και δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει στη δημοσιότητα οι στίχοι, διέρρευσαν κάποιοι τους οποίους σας παρουσιάζουμε κατά αποκλειστικότητα. Μετά μία μαρκόρυρτη εισαγωγή με κλαρίνο του βετεράνου Μάκη Μπέκου, ακούγεται ο Βασίλης να βρυχάται: “Σαν πλακώση το ζορίδι, τα δελτία με Βορίδη, πιάνω ένα κατσαβίδι, για να βγάλω το βαρίδι.” Το ρεφραίν, ελαφρώς παραλλαγμένο, για να μην τους μηνύση ο Πορτοσάλτε, είναι από το γνωστό τραγούδι του Πάνου Βλάχου: “Σε ένα …φράκο βάλτε, Αδωνι και Πρωτοσάλτε, κι’αφήστε χώρο στον καβάλο, να χωρέσουνε και άλλο”!

Γυρίζοντας σελίδα αλλά μένοντας στον χώρο της showbiz, φαίνεται να επικρατή νημεμία πριν τη μεγάλη καταιγίδα στα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Πατριαρχείου. Οπως αναφέρει αποκλειστικά ο ανταποκριτής της στήλης στην Ιστανμπούλ, Ion Amygdalou, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που έχει βαρεθεί και θέλει να φύγη, ρίχνει στάχτη στα μάτια αναφορικά με τη διαπάλη Ελπιδοφόρου-Εμμανουήλ για το ποιός θα τον διαδεχτή. Ο ίδιος προωθεί μυστικά τον πρώην Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελο, ο οποίος ούτε μιλάει ούτε λαλάει, αλλά πιάστηκε να μαθαίνη τουρκικά στο Duolingo. Ως αμερικανογεννημένος, αλλά και γνώστης των οικονομικών – ήταν τραπεζικός – έχει και την εύννοια της Ουάσινγκτων. Επί του παρόντος, αντιδρά σθεναρά η Τουρκία, επειδή θεωρεί ότι είναι πιο Ελληνας από όσο πρέπει. Στα υπέρ του πάντως μετράει σχετικό ψήφισμα υποστήριξης της υποψηφιότητάς του Ιταλών καρδιναλίων επειδή θυμίζει, τόσον από πλευράς φυσικού μεγέθους όσο και φωνητικώς, τον Παβαρότι …

(Φυσικά τίποτα από αυτά δεν συνέβη, όλα είναι αποκυήματα της νοσηρής φαντασίας μου τιμώντας το έθιμο της πρωταπριλιάς. Εκτός από την περίπτωση Ευάγγελου… Και δεν θέλω πικρίες ή θυμούς! Πάντοτε η σάτυρα εκ μέρους μου γίνεται με αγάπη και στοργή προς τα αντικείμενά της, επειδή με ό,τι κάνουν ή δεν κάνουν μας βγάζουν γέλιο κι’όχι μόνο το λάδι…)

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει …κτηνίατρος, τελειόφοιτος της Μεγάλης του Γένους …Χολής, με ειδίκευση στα αμνοερίφια και τα κτήνη γενικώς…

ΥΓ: 1) Δεν έχουμε να … πιούμε τίποτα!

2) Στο βάθος …κήτος! (Μαρινάκης)

3) Γαλλία: η Ουκρανία κείται …Μακρόν!

4) Οταν φαίνεται ο κώλος της μαϊμούς δεν μπορούμε να πούμε ότι εκτίθεται! αλλία:

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine