Essay

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στη δεύτερη σαιζόν του “Maestro in Glue” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη!

By April 1, 2023 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τον χώρο του θεάματος, ο Αρχειπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα συμμετάσχη με πρωταγωνιστικό ρόλο στη δεύτερη σαιζόν της σειράς “Maestro in Glue” (ελληνιστί “Ο Κολλημένος Μαέστρος”) του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στο Νιέτφλιξ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ιδέα ανήκει στον ομογενή CEO (Christian Ellenic Orthodox) του Νιέτφλιξ, Τέντ Σαράντο ο οποίος θέλησε να δώση μια Ορθόδοξη χροιά στη σειρά. Λήφθηκαν υπόψιν δε και ενστάσεις του φιλοθεάμνος κοινού της Αστορίας που αφορούσαν στην πλήρη απουσία παπάδων κατά την εναρκτήρια σαιζόν, κάνοντας λόγω για περιφρόνηση του Ελληνορθοδόξου αισθήματος. Αντίστοιχες επιφυλάξεις εξέφρασαν και στελέχη της …Φιλοπρώκτου με αποτέλεσμα να προκύψη η σχετική δυναμική. Ο αρχιεπίσκοπος με τη σειρά του επιβεβαίωσε την είδηση και δήλωσε ότι “ζήτησα την άδεια και ευλογία της προϊσταμένης μου αρχής, του τουρκικού υπουργείου θρησκευμάτων, που δεν είχε καμμία αντίρρηση. Με χαρά δέχομαι αυτή την πρόκληση, άλλωστε και εμείς ηθοποιοί είμαστε, υπό την έννοια ότι ποιούμε ήθη. Καμμιά φορά και έθιμα”. Ο κ. Παπακαλιάτης επίσης σχολίασε με ενθουσιασμό τη θετική ανταπόκριση του αρχιεπισκόπου. “Οπως και το επίθετο μου υπονοεί, τρέφω μεγάλο σεβασμό στους παπάδες και ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό στον κ. Ελπιδοφόρο. Ο λόγος του, το μειλίχιο ύφος του, η πνευματικότητά του, με έχουν συνεπάρει! Εχω αρχίσει να έρχομαι κοντά στη θρησκεία, μέχρι Γαϊτάνο ακούω!”

Σύμφωνα με τον κριτικό Γιάννη Μπακογγιανόπουλο (μας τα έπρηζε κάθε φορά που ήταν να δούμε μια ταινία στην ΕΡΤ, όταν δεν υπήρχαν άλλα κανάλια – απωθημένα βγάζω) η νέα σειρά επεισοδίων θα λάβη χώρα στην Κωνσταντινούπολη – για αυτό προφανώς έδωσαν τη σχετική άδεια οι Τούρκοι – και ο αρχιεπίσκοπος υποδύεται τοπικό οικολόγο ψαρά ο οποίος μαζεύει απορρίμματα από τον Βόσπορο μαζί με κατατρεγμένες ψυχές, όπως η Εμινέ, μιά έφηβη επαναστάτρια την οποία οδήγησε στον Χριστιανισμό αλλά και τον αφανισμό, αφού την αποκήρυξαν οι δικοί της, την άφησε ο αρραβωνιαστικός της, ο Αμπνούλ, τη διώξανε από το γυμνάσιο – βοήθησε και το γεγονός ότι δεν ήθελε να βάλη μαντήλα με τίποτα – και κατέληξε στα κακόφημα μυχτερινά κέντρα της Πόλης, πουλώντας σιγαρέττα και στραγάλια για να βγάλη το “γκλούτεν φρι” ψωμί της. Σ’αυτή την κατάσταση την ξαναβρίσκει ένα βράδυ ο Ελπιδοφόρος και την πείθει ότι υπάρχει κι’άλλος δρόμος που δεν είναι άλλος από τον Παπακαλιάτη, φίλος του αλιέως, με τον οποίον συνδέεται σε έναν παθιασμένο έρωτα παρά τη διαφορά ηλικίας τους, 17 αυτή, 57 ο πρωταγωνιστής! Ο μαέστρος κατόπιν προσκλήσεως των τουρκικών αρχών βρίσκεται στην Πόλη για να διδάξη μπουζούκι στα μέλη μπάντας της δημοτικής αστυνομίας που βρίσκεται σε διάλυση αφότου τα βρόντηξε ο in residence μπουζουκοδιδάσκαλος,  Αμπντούλ (τρίχορδο έπαιζε και προσπαθούσε να διδάξη τετράχορδο).

Η πλοκή του έργου λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, οταν ο πρώην μπουζουκοδικάσκαλος αλλά και πρώην της Εμινές, ο Αμπντούλ – γνωστός τραμπούκος, στέλεχος των Γκρίζων Λύκων, προστατευόμενος του …Φενέρ Μπαχτσελί, μαθαίνει για τη σχέση της με τον νέο, γκιαούρη μπουζουκοδιδάσκαλο και αναλαμβάνει να καθαρίση την κατάσταση. “Θα έρθω μια νύχτα ξαφνικά” του διαμηνύει και όντως ένα βράδυ φεύγει από το σπίτι του κρατώντας ένα παλιό βενζινοπρίονο “Huqsvarna”. Πέφτει όμως πάνω στον Ελπιδοφόρο ο οποίος περνούσε από εκεί καθ’οδόν προς το μπαρ “Το Ναυάγιο”, τον βλέπει σ’αυτή την κατάσταση, του λέει έχει φεγγάρι, κάτσε να πιούμε μια ρακή να ηρεμήσης. Τον πιάνει στο μπλα μπλά, τον φέρνει κάπως στη λογική και μετά του την πέφτει πνευματικά. Τον ενθαρρύνει να δη με τα μάτια της ψυχής, να αφήση τους εγωισμούς και να καταλάβη ότι και οι γυναίκες είναι άνθρωποι με δικαιώματα. Τον παροτρύνει επίσης να βρη τον πραγματικό του εαυτό, να δη ποιός είναι στα αλήθεια, χωρίς προκαταλήψεις και προκάτ ανδρισμούς.

Αποτέλεσμα, ο Αμπντούλ ερωτεύεται κι’αυτός παράφορα τον Παπακαλιάτη και προσπαθή να τον κερδίση. Βλέποντας όμως ότι εκείνος ανήκει στην Εμινέ και σε κανέναν άλλον, αποφασίζει να τελειώση τη ζωή του πέφτοντας στον Βόσπορο. Μοιραία ο Ελπιδοφόρος τον ψαρεύει μια μέρα μαζί με άλλα απορρίμματα και κλαίει απαρηγόρητος, του έχουν τελειώσει και οι σακούλες σκουπιδιών, τα τσιγάρα και η Yeni Raki!

Μην αντέχοντας άλλο τον πόνο και τις ενοχές πάει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητώντας να εξομολογηθή. Εκεί βρίσκει τον Βαρθολομαίο, νεαρότερος επίσκοπος τότε – θα τον υποδυθή ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε μιά άλλη μεγάλη έκπληξη – που τον αντιμετωπίζει κι’αυτός πνευματικά, ζητώντας του να δη τα πράγματα με τα μάτια της ψυχής, “οι ενοχές είναι για τους αδύναμους, τους κοινούς θνητούς”, του λέει για να του δώση θάρρος. Ο Ελπιδοφόρος με τα πολλά πείθεται, ταυτόχρονα όμως θα μυήση τον Βαρθομαίο στην οικολογία.–οικοτολογία και έκτοτε ο παναγιότατος φωτογραφίζεται με γίδες, αρνιά, κατσίκια, αρκούδες και άλλα …ζαρζαβατικά. Καταλήγει ιερέας του Οικουμενικού Θρόνου με προοπτικές πέραν από τις όχθες του Βοσπόρου. Στο τέλος της σαιζόν ευλογεί και τον γάμο του Παπακαλιάτη με την Εμινέ η οποία εν τω μεταξύ έχει γίνει Χριστιανή με το όνομα Σούλα. Η νέα σειρά επισοδείων θα αρχίση να προβάλλεται 29 Φεβρουαρίου, ανήμερα των γενεθλίων του νυν Οικουμενικού Πατριάρχη…

Σε μιά άλλη είδηση τώρα, η Αρχειπισκοπή Αμερικής δεν επιβεβαιώνει ότι θα γίνουν στον Καθεδρικό οι γάμοι του Νίκου Ανδριώτη με τη Βάνα Μπάρμπα! Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ο 90άχρονος Νίκος έχει δεύτερες σκέψεις θεωρώντας ότι η Βάνα είναι μεγάλης ηλικίας… (Μαθαίνω ότι ο Νίκος Ανδριώτης αντιμετωπίζει δυσκολίες με την υγεία του. Εύχομαι καλή δύναμη και η σημερινή αναφορά να του δώση χαρά…)

Πάντα εύθυμος ο πρώην Διεθυντής Παιδείας(;) της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, άξιον τέκνον και τεκνόν του Καρδαμά Ηλείας, ετοιμάζει και δεύτερο βιβλίο! Μετά την επιτυχία του προσφάτου πονήματός του “Αλήθεια” (πούλησε πάνω από τέσσερα αντίτυπα και έγινε “μπεστ σέλερ”) θα κυκλοφορήσει σύντομα την “Ηλίθια” αφιερωμένο στην Αρχιεπισκοπή, την …ωμογένεια, αλλά και την πατρώα του γη, την Ηλεία. Την παρουσίαση έχει κλείσει για μια ακόμη φορά ο Αντώνης. (Αυτός ο άνθρωπος, πώς καταφέρνει πάντα να αναδεικνύει όλα τα καμμένα χαρτιά, δεν μπορώ να το καταλάβω. Η επιστήμη σηκώνει τα πόδια ψηλά …)

(Φυσικά τίποτα από αυτά δεν ισχύει, ακοκυήματα της νοσηρής φαντασίας μου με αφορμή την πρωταπριλιά, πάντα με αγάπη και εκτίμηση για τους πρωταγωνιστές. Και του χρόνου!)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Να ακούτε τους πολιτικούς την πρωταπριλιά! Λένε αλήθεια γιατί δεν θα τους πιστέψει κανείς!
Τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου όμως…

2) Άμα με τον μισθό σου έχεις φτιάξει μια βίλα και τη νοικιάζεις 2000 τη βραδιά, ουδέν μεμπτόν! Τα αγαθά …ασκόποις κτώνται;
(Ραγού σης κεμπάπ!)

3) Η Ελλάς ποτέ δεν έγινε αστικό κράτος άσχετα αν το ήμισυ του πληθυσμού “ζει” σε μία πόλη. Είναι κατεξοχήν …υπεραστικό κράτος!

4) Του Έλληνος ο τράχηλος Ζυγό δεν υποφέρει! Ίσως Δίδυμο ή Λέοντα…

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine