Essay

Εθνικής σημασίας ο διορισμός Καϊλή στο Ισότητος …

By October 8, 2013 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Με τον διορισμό της χαριεστάτης Ελένας Καϊλή στη Γραμματεία Ισότητος ή τοιούτον τί, τέλος πάντων, η Ελλάς απέκτησε πάραυτα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: το διεθνές φωτογραφικό σώμα θα την ακολουθή σε κάθε εμφάνισή της στο εξωτερικό, θα τρέχουν οι παπαριάτσοι από πίσω της με τις κάμερες έξω λαχανιάζοντας, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει με τους υπολοίπους των κυβερνητικών αποστολών. Εν τω μεταξύ, δεν είναι τυχαίο που ο κ. Βενιζέλος έκανε τη σχετική παρέμβαση για την προώθηση της κ. Καϊλή στην πολύ ευαίσθητη αυτή υπηρεσία – διότι μην ξεχνάμε η ισότης ήτο μία από τις τρεις ιδέες, η μακρυτέρα ίσως, του τριπτύχου «ελευθερία, ισότης, αδελφοσύνη» της Γαλλικής Επαναστάσεως και ο Ευάγγελος είναι γαλλομαθής, μέχρι και στις συνεδριάσεις της Φραγκοφωνίας (ή φραγκοφονιάς) συμμετέχει κάθε φορά που βρίσκεται στον ΟΗΕ.

Είχε λοιπόν την ευφυϊα ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως (τσαντίζεται άμα δεν αναφέρεις το δεύτερο, ενώ θά’πρεπε να το αποφεύγη μόνος του) να αναδείξη την κ. Καϊλή και τα κάλη της στον εν λόγω τομέα προκειμένου να αστράψη λίγη ομορφιά στη μιζέρια του συγκυβερνητικού «ίματζ» που όσο περνάει ο καιρός θυμίζει …Κουβέλη! Χρειαζόταν αυτό που οι Ρεπουμπλικανοί ονόμασαν «game change» (εξ ου και η ομώνυμος ταινία) όταν η καμπάνια του Τζων Μακέιν τελούσε υπό κατάρρευση και εισήχθη επί σκηνής η Σάρα Πέιλιν ως από (κομματικής) μηχανής θεά: όμορφη, με άγρια θηλυκότητα, θρασσυτάτη, ημιμαθής και κατά βάθος βούρλο! Ο,τι καλύτερο για ένα κόμμα που είχε στερέψει από ιδέες και έναν υποψήφιο που είχε χάσει το τραίνο προ οκταετίας. Θα μου πείτε υπάρχει περίπτωση να γίνη σύγκριση μεταξύ Μακέιν/Πέιλιν και Βενιζέλου/Καϊλή αφού μιλάμε για ποσά ανόμοια, δολάρια-Ευρώ εν προκειμένω; Ευτυχώς όχι, δεν θα τολμούσα άλλωστε να επιχειρήσω κάτι τέτοιο, σε τελική ανάλυση η κ. Καϊλή δεν χρημάτισε κυβερνήτρια Πολιτείας, ούτε ο κ. Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως επολέμησε στο Βιετνάμ (μάλλον στο …Βιτάμ θυσιάστηκε!). Παραλληλισμούς κάνουμε για να ενδυναμώνουμε τη σιγουριά της εθνικής μας ιδιοπροσωπείας …

Είναι λοιπόν σοφή κίνηση να χρησιμοποιηθή η κ. Καϊλή ως βιτρίνα έστω από τη θέση της υπευθύνου ισότητος (σιγά μην έχει καμμιά άλλη σημασία η εν λόγω υπηρεσία, πλην του μισθού που προσφέρει συν τις ταξιδιωτικές δυνατότητες σε συνέδρια εν Νέα Υόρκη κατά προτίμηση, αναφορικά με τις επαγγελματικές ευκαιρίες αγάμων κορασίδων στο Ουαγκαντούγκου). Ας μην ξεχνάμε ότι ο καλλικέλαδος Ευάγγελος Βενιζέλος παρά την πρόοδο που έχει επιτελέσει όσον αφορά στον περιορισμό του σωματικού του όγκου, εξακολουθεί να μην χωράει σε καμμία κανονικών διαστάσεων φωτογραφία! Για την κάλυψή του χρειάζεται δικέφαλη φωτογραφική μηχανή και εν συνεχεία ειδική επεξεργασία στο φωτοσόπ (δεν ξέρω αν υπάρχη τέτοια τεχνολογία, αλλά πάλι, πώς τον φωτογραφίζουνε;) ώστε να διαπλατυνθή τουλάχιστον εις διπλούν η δυνατότητα οριζόντιας λήψης. Σαν να φωγραφίζης έναν κανονικό άνθρωπο οριζοντίως, δηλαδή, τέτοιο εύρος απαιτείται για μια νορμάλ φωτογράφιση Βενιζέλου.

Τώρα, στις πολλές κακίες που έχουμε να ακούσουμε για τον διορισμό της κ. Καϊλή στο εθνικής σημασίας πόστο της ισότητος, είναι και το κλισέ πως τα κόμματα προωθούν μοντέλες, ηθοποιούς, λάιφ στάιλ περσόνες (μέχρι κι’ο Καρατζαφέρης στο κύκνειο εκλογικό του άσμα ήθελε να κατεβάση τον Ψινάκη υποψήφιο) κλπ. προκειμένου να διεγείρουν τη λαϊκή φαντασία για να τους ψηφίζη στη βάση της ίδιας ψυχολογικής διεργασίας μέσω της οποίας φαντασιαζόμεθα κάποια θεσπέσια ύπαρξη κατά τη διάρκεια του αυνανισμού. Οπως γίνεται στην Ινδία δηλαδή, αλλά και στις ΗΠΑ οψίμως… Θά’λεγα ότι όλα αυτά είναι κακεντρέχειες και φανερώνουν αδυναμία αντιλήψεως της πραγματικότητος. Σε μια χώρα γεμάτη λογής λογής μοδιστρούλες επιβάλεται η διοικητική στελέχωσις να πλαισιώνεται από μοντελάκια!

Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: Μετά το “Καραγκιόζης Δήμαρχος” τώρα έχουμε και Καρατζαφέρης για Δήμαρχος. Το θέατρο σκιών συνεχίζεται στον εθνικό μπερντέ …

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine