Essay

Κε. Βενιζέλο, γιατί δεν έχει αποσυρθεί ακόμα η εγκύκλιος της ντροπής;

By May 28, 2014 February 16th, 2018 One Comment

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη από αυτό το ιστολόγιο σχετικά με την οδηγία του ελληνικού ΥΠΕΞ προς τις εδώ προξενικές αρχές «να καρφώνουν» στις αμερικανικές υπηρεσίες Ελληνες που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ και παρά τον αρχικό θόρυβο κυρίως στο Διαδίκτυο, η εγκύκλιος εξακολουθεί να τελή εν ισχύι! Και γιατί όχι; Οι εκλογές ήρθαν και παρήλθαν, ο κουρνιαχτός έχει κατασιγάσει, αλλά για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα που επαναλαμβάνω αφορά σε πραγματικούς ανθρώπους, ούτε λέξη από αρμοδίους ή μεγάλα ΜΜΕ! Εχει πλαδαρέψει άραγε τόσο πολύ το ενδιαφέρον των Ελλήνων, λόγω κρίσης και πολλαπλής ένδοιας, για ζητήματα εθνικής αξιοπρέπειας χάρη των οποίων κάποτε έπαιρνε τους δρόμους και τις πλατείες (θλιβερό απομεινάρι η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κάθε 17 Νοεμβρίου); Εχει «ωριμάσει» τόσο πολύ (μέχρι σαπίσματος), ώστε η ουσιαστική υπαγωγή ελληνικών κρατικών υπηρεσιών στη διάθεση ξένης χώρας προς καταδίωξη Ελλήνων πολιτών να μην ενοχλή πλέον;

Και καλά ο πολύς κόσμος, έχει με άλλα να ασχοληθή, αμεσότερης προτεραιότητας, αλλά γιατί άραγε αυτή η σιωπή από τα μέσα ενημερώσεως; Δεν αξίζει προσοχής το θέμα; Μιλάμε για ενίσχυση, πριν λίγο καιρό, οδηγίας που προϋπήρχε από την εποχή που Υπουργός Εξωτερικών ήταν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, βάση της οποίας διατάσσονται οι προξενικοί υπάλληλοι να διακριβώνουν αν κάποιος ομογενής που πάει στο προξενείο βρίσκεται νόμιμα στις ΗΠΑ (συγγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι δουλειά του αμερικανικού κράτους;) και εν συνεχεία εφόσον προκύπτη κάτι τέτοιο να ενημερώνονται οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές (για σύλληψη και πιθανόν απέλαση)! Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου (αν έχης)! Θα πάη κάποιος που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχει νομιμοποιήσει μερικώς ή πλήρως την παραμονή του εδώ για μια ανανέωση ή πληρεξούσιο στο ελληνικό προξενείο το οποίο θεωρεί ΠΑΤΡΙΔΑ του και θα τον καρφώσουν στο «ιμιγκρέσιο» με τον κίνδυνο να φύγη από εκεί σιδηροδέσμιος! Κι’ας μην έχη παραβιάση ελληνικούς νόμους! Το πλέον εξοργιστικό δε, είναι η μυστικότητα της εγκυκλίου, να μην γνωρίζη δηλαδή ο «λαθραίος» ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα ώστε ή να μην πάη ή να στείλη κάποιον άλλον! Φρόντισαν όμως οι προξενικοί υπάλληλοι να ξεσκεπάσουν την οδηγία, χρησιμοποιώντας την ως απειλή! Στο σημείο αυτό να επαναλάβω ότι προς τιμήν τους επιλέγουν να παρανομούν αγνοώντας την εγκύκλιο, και ως ώρας, από ό,τι ξέρω, κανένας ομογενής δεν έχει καταδωθεί στη μεταναστευτική υπηρεσία. Εφόσον όμως η οδηγία υπάρχη και ισχύη, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να αρχίση η υλοποίησή της. Ειδάλλως τί νόημα είχε η ενισχυτική προς εφαρμογήν της οδηγία που ήρθε στα προξενεία πριν λίγο καιρό, σε αυστηρούς μάλιστα τόνους;

Αυτό λοιπόν το εθνικής και ανθρωπιστικής σημασίας θέμα δεν έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ελλαδικών ΜΜΕ, τουλάχιστον στον βαθμό που θα περίμενε κανένας. Για τα ομογενειακά δεν μιλάω. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν τσίμπησαν. Βοήθησαν και οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του γενικού προξένου περί μη εφαρμογής της εγκυκλίου (η οποία παρόλα αυτά είναι σε ισχύ), άσχετα αν προτεραιότητά τους είναι να ενημερώνουν τους αναγνώστες και ακροατές τους – ανάμεσά τους και αρκετούς «λαθραίους» – κι’όχι οι καλές σχέσεις με το προξενείο ώστε να τυγχάνουν ιδιαιτέρας περιποιήσεως εις τας δεξιώσεις με τις «φρόζεν» σπανακοτυρόπιτες. Κάποιοι πάλι έχουν λόγο υπάρξεως τη διαφύλαξη ως κόρην οφθαλμού της Ντόρας, επί τη θητεία της οποίας, όπως προείπαμε, έφυγε η οδηγία από το ΥΠΕΞ, άρα δεν υπήρχε περίπτωση να ασχοληθούν με το θέμα.

Τα ελλαδικά όμως ΜΜΕ, γιατί τηρούν σιγήν ιχθύος; Με τον κίνδυνο να γίνω κουραστικός, δεν ενδιαφέρει το θέμα που αφορά σε εξευτελισμό κάθε έννοιας εθνικής αξιοπρέπειας και σε πιθανά προβλήματα εις βάρος πραγματικών ανθρώπων; Και καλά τα κρατικά μέσα και αυτά που σιτίζονται από τον κρατικό κορβανά με διάφορους τρόπους (το 90% δηλαδή), αλλά ούτε τα άλλα, τα λεγόμενα «αριστερά» και «αυτόνομα» δεν έχουν κάνει την παραμικρή αναφορά! Υπάρχει άραγε κάποιος «μεγάλος αδερφός» ή «αδερφή» για να είμαστε και στο πνεύμα των εξελίξεων, που υπαγορεύει γραμμές, που καθορίζει ποιά είναι τα θέματα τα οποία θα παιχτούν παντού έστω και με διαφορετικούς τρόπους; Δεν μπορώ να πιστέψω κάτι τέτοιο, όσο συναρπαστική κι’αν είναι η πιθανότητα μιας παντοδύναμης «μεγάλης αδερφής» που κινεί όλα τα νήματα πίσω από τον μπερντέ της δημοσιότητας. Και η «πουστιά» έχει τα όριά της!

Αμ οι βουλευτές; Δεν θα έπρεπε να γίνη σωρεία επερωτήσεων στη Βουλή σχετικά με την οδηγία αυτή; Να μάθουμε, βρε παιδί μου, ποιοί λόγοι την υπαγόρευσαν και ποιοί λόγοι υπαγόρευσαν την επιβεβαίωση και τις εντολές για εφαρμογή της πριν λίγο καιρό! Σε τί αποσκοπεί αυτή η σπουδή να τεθούν οι Ελληνες προξενικοί υπάλληλοι στην υπηρεσία των αμερικανικών μεταναστευτικών αρχών; Ζήτησαν οι ΗΠΑ κάτι τέτοιο ή είναι υπερβάλων ζήλος από πλευράς κάποιων ιταμών τενεκέδων που προσπαθούν να πουλήσουν εκδούλευση στην υπερδύναμη για προσωπικούς λόγους; Επίσης, υπάρχει παρόμοια οδηγία από το «Στέιτ Ντιπάρτμεντ» στην αμερικανική πρεσβεία των Αθηνών, να καταδίδη δηλαδή Αμερικανούς στις ελληνικές αρχές εφόσον διακριβωθή ότι έχει λήξει η άδεια παραμονής τους στην Ελλάδα; Τέλος, γιατί το Υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά ο κ. Βενιζέλος δεν έχει ακόμη ανακαλέσει την εγκύκλιο; Ποιός και τί τον εμποδίζει; Εκτός κι’αν έτσι αντιλαμβάνεται …τη συνέχεια στην εξωτερική πολιτική, να συνεχίζη δηλαδή τις μαλακίες των προκατόχων του!

Αφήστε δε τις ομογενειακές οργανώσεις που θα έπρεπε να είχαν ξεσηκωθεί, να μάθουν τί συμβαίνει αν μη τί άλλο! Εχουν κι’αυτές υποχρεώσεις απέναντι στα μέλη τους και τον Ελληνισμό τον οποίο διατείνονται ότι εκπροσωπούν και για λογαριασμό του οποίου κάνουν εκδηλώσεις και μαζεύουν λεφτά. Αδιαφορία, κόπωση, και τα δύο μαζί; ‘Η μήπως και ο φόβος να τα τσουγκρίσουν με κάποιους κυβερνητικούς μεγαλοκλασάτους; Οποιοι και να είναι οι λόγοι, δεν προσφέρουν κάποια ικανοποιητική δικαιολογία …

Το ιστολόγιο δεν κάνει ρεπορτάζ, θέτει εύλογα ερωτήματα και ρίχνει φως σε πτυχές που λανθάνουν της προσοχής των μεγάλων ΜΜΕ αλλά και της κοινής γνώμης γενικά. Εδώ και δύο εβδομάδες γνωρίζουν, το μπαλάκι έχει περάσει στη δική τους πλευρά μαζί με την υποχρέωση να εξηγήσουν γιατί έχουν επιλέξει τη σιωπή στο τόσο σοβαρό αυτό θέμα. Εν τω μεταξύ, όσοι ομογενείς έχετε πρόβλημα με την παραμονή σας εδώ και χρειάζεστε κάτι από το ελληνικό προξενείο να έχετε τον νου σας, η εγκύκλιος υπάρχει και ισχύει ακόμα!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που εξελέγησαν προχτές με σταυρό προτιμήσεως είναι τηλεοπτικοί αστέρες (όπως γίνεται και στην Ινδία, παρεπιπτόντως). Τελικά φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι μπέρδεψαν τις ευρωεκλογές με τη …Γιουροβίζιον που διεξήχθη προσφάτως και ανέδειξε νικήτρια μία ιμιτασιόν γυναίκα με …μούσι!

One Comment

  • Prof Asher J Matathias says:

    It is not surprising that another “hot issue,” that is a public policy dilemma that too often is confronted by indifference and silence, has met with a similar fate: the scandalous, now confirmed, initiative of the Greek foreign ministry, in a directive to is representatives in the United States to cooperate and turn in to American authorities anyone who enters the Consulates and lives as an illegal alien. More than the further downgrade of Greece’s standing as a sovereign power is at stake; it is the potential in humane sight of seeing a Greek citizen escorted to the paddy wagon in handcuffs as result of the hapless citizen’s erroneous thought that he was entering his country’s inviolate diplomatic space; the poor chap! The local Greek Consul must feel embarrass and defensive, for he has failed, uncharacteristically to respond to my repeated inquiries for clarification of this encyclical. It is still time, before a more dramatic development ensues, for him to clearly state that this misguided initiative is null and void!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine