Essay

Κυβερνητικός αποσχηματισμός …

By June 9, 2014 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Δυστυχώς ο κ. Σαμαράς έχασε μία ακόμα ευκαιρία να μας εκπλήξη ευχάριστα και να αποδείξη ότι ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν πρέπει απαραιτήτως να είναι προς το χειρότερο! Η “νέα” κυβέρνηση είναι ανακύκλωση φθαρμένου υλικού με κύριο γνώμονα εσωκομματικές και διακομματικές εν προκειμένω, ισορροπίες. Ο ανθρωπότυπος του νεοέλληνα πολιτικού είναι τελικά αδύνατο να ξεφύγη από τη φύση του! Οσοι είχαν ψευδαισθήσεις ότι θα μάθαιναν από τις ιδιαίτερες συνθήκες της κρίσεως, ότι ωρίμασαν και κατάλαβαν ότι τέτοιου είδους παιχνίδα δεν χωράνε εν μέσω της μάχης και ενώ ο κόσμος υποφέρει, καλά ξυπνητούρια!

Είναι, σε τελική ανάλυση, δικαίωμα του καθενός να κλείνη τα μάτια και τα αυτιά, η πραγματικότητα όμως παραμένει ως έχει κι’αργά ή γρήγορα βγάζει από τον λήθαργο ακόμη κι’αυτούς που επιλέγουν να τον συγχέουν με …τον διαλογισμό. Από τώρα και στο εξής τα προσχήματα έχουν πέσει για όσους αναλυτές, ακαδημαϊκούς και γενικά καλοπροαίρετους έστω υπεραισιόδοξους προτιμούσαν να βλέπουν ελπίδα εκεί που δεν υπήρχε. Το μη χείρον είναι απλά μη χείρον και σε καμμία περίπτωση βέλτιστον. Ο σημερινός ανασχηματισμός το αποδεικνύει περίτρανα όπως και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν εξετίμησε τη μακρά περίοδο χάριτος που του έδωσαν όσοι διείδαν στην «εναλλακτική» πιθανότητα (ΣΥΡΙΖΑ) την ολοκληρωτική καταστροφή. Ο θρασσύς με τη λάσκα αποθρασσύνεται δεν βελτιώνεται και ο ανθρωπότυπος του νεοελληνικού πολιτικαντισμού έχει ανάγει το θράσσος σε κορυφαία, διεστραμένη πολιτική αρετή! Στη σλογκανώδη «λογική» του κομματόκοσμου το ακραιφνές θράσσος γίνεται αντιληπτό ως θάρρος, είναι «θαρραλέος» αυτός που περιφρονεί τα πάντα στο όνομα της εξουσίας ως αυτοσκοπού, αυτός που κοροϊδεύει τους άλλους συστηματικά έως και ο ίδιος αγγίξη τη «Νιρβάνα» της κυβερνητικής μέθης, να κοροϊδέψη δηλαδή και τον εαυτό του ακόμα!

Εχουν λοιπόν μεγάλη ευθύνη όσοι «εξωσχολικοί» επέδειξαν αυτή τη στάση ανοχής έως και στήριξης της κυβέρνησης μέχρι τώρα. Κι’αν η κρισιμότητα των συνθηκών τη δικαιολογούσε ως ένα σημείο, δεν ισχύει το ίδιο μετά τον ανασχηματισμό-ανακάτωμα της ίδιας νοθευμένης τράπουλας. Ο πρωθυπουργός σας «δάγκωσε» όπως ο σκορπιός τον βάτραχο στον γνωστό μύθο, δεν θα μπορούσε να κάνη αλλιώς, για αυτό και δεν έχει νόημα να τον κατηγορούμε. Δικό σας είναι το πρόβλημα αν ως βάτραχοι τον εμπιστευτήτε ξανά στις πλάτες σας για να τον περάσετε στην απέναντι όχθη και σας τσιμπήση στα μισά της διαδρομής …

Συγγνώμη αν βάρυνα τη διάθεση, δεν έχω την πρόθεση να δραματοποιήσω την κατάσταση ένας ανασχηματισμός ακόμη είναι σε τελική ανάλυση, άλλωστε από τη φαρσοκωμωδία δύσκολα βγάζεις δράμα (από το ρήμα δράω-δρω), δύσκολα όμως βγάζεις και γέλιο, για αυτό δεν μού’ρχεται και να τους πάρω στο ψιλό! Να ξέρουν όμως οι παλιοπαπάρες ότι δεν κοροϊδεύουν τους πάντες, ότι η περιφρόνηση της νοημοσύνης μας ακόμη κι’αν δεν έχη όρια οφείλεται κυρίως στη δική μας μαλακία (νόσος στα αρχαία ελληνικά) κι’όχι στη δική τους ικανότητα, μ’άλλα λόγια, κύριοι (τρόπος του λέγειν) δεν είστε ούτε καλοί τσαρλατάνοι, παλιάτσοι δευτέρας διαλογής είσαστε, από αυτούς που πρωταγωνιστούν σε μικροπανανηγύρια ελλείψει οποιουδήποτε άλλου ψυχαγωγικού θεάματος! Κάτι σαν την παλιά ΕΡΤ όταν δεν υπήρχαν άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί: σας παρακολουθούμε ελλείψει άλλης επιλογής! Προσέξτε όμως, γιατί αυτό δεν θα διαρκέση για πάντα, χώρια που δεν θα αργήσουν να εφευρεθούν τα μαγνητοσκόπια (βίντεο)…

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ:

1) Οταν και οι εθνικιστές παίρνουν ψυχοφάρμακα και το ανακοινώνουν δημόσια (Μπούκουρας) τότε καταλαβαίνεις ότι ο κόσμος έχει χαλάσει και η Ελλάς δεν έχει μέλλον! Παλιά ξέραμε ότι τα αντικαταθλιπτικά και τα ψυχοφάρμακα είναι για τους ευαίσθητους, τους διανοούμενους, τους κατατρεγμένους κατά κανόνα του μείζονος «αριστερού» χώρου (τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει, χρησιμοποιούμε τον όρο κατ’οικονομίαν). Τώρα παίρνουν τέτοιες ουσίες και οι εθνονταβατζήδες; Σμίξανε τα άκρα και παθολογικώς!

2) Καταλαβαίνεις πόσο έχει ξεπέσει θεματολογικά μια εφημερίδα, όταν η ανάγνωσή της δεν διαρκεί πλέον ούτε για ένα χέσιμο!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine