Essay

Ευτυχώς υπάρχουν και χειρότεροι! Οι Τούρκοι …

By June 8, 2015 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Εχουμε και εμείς τα χάλια μας, αλλά οι Τούρκοι είναι χειρότεροι! Δεν είναι τυχαίο που οι τελενοβέλες τους έχουν τέτοια επιτυχία στο πρώτο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ανεξαρτητοποιήθηκε (το τελευταίο ήταν η Τουρκία), διεκδικώντας και κερδίζοντας το δικαίωμα στην αυτοκαταστροφή. Στις τουρκικές σαπουνόπερες (με την εξαιρετικής ποιότητας μουσική υπόκρουση σε κλαρίνο, το μόνο που αξίζει) ο Νεοέλλην διακρίνει τα χάλια στα οποία ευρίσκετο μέχρι πρότινος, πριν γίνη επισήμως …Ευρωπαίος, και επιβεβαιώνει την ανωτερότητά του έναντι του γείτονος. Η μαζική παρακολούθηση τουρκικών τηλεοπτικών σειρών στην Ελλάδα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συλλογικό «γκρουπ θέραπυ» και ως εκ τούτου θα έπρεπε να ενθαρρύνεται κι’όχι να αποθαρρύνεται ως φαινόμενο.

Ο,τιδήποτε μπορεί να τονώση την εθνική αυτοπεποίθηση και το συνολικό αίσθημα αγωνιστικότητος πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Τυχαία ήταν λέτε η επιλογή της «προοδευτικής» και ιδεολογικώς αλανιάρας κας. Δούρου να ενισχύση τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου με δημοτικούς χορούς και τραγούδια αποδιδόμενα εκ φιλαρμονικής, θυμίζοντας τις περίφημες οθωμανικές μπάντες και τα καβουροβηματιστά εμβατήριά τους; Οχι βέβαια, είναι μέρος της ίδιας στρατηγικής, όπως η αγραβατωσιά του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του με κανονικότατο όμως κοστούμι. Μόνο που σ’αυτή την περίπτωση η επίδειξη ανωτερότητος είναι έναντι των «Ευρωπαίων», όπως αποκαλούν κατά συρροήν και κατ’εξακολούθησιν τα ΜΜΕ τους συγκατοίκους της ίδιας ηπείρου, ομολογώντας αφαιρετικώς ότι εμείς δεν είμαστε …

Παρεσύρθην όμως, διότι άρχισα λέγοντας ότι υπάρχουν και χειρότεροι από εμάς, δηλαδή οι Τούρκοι. Βγήκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κος. Τσιλιντάρογλου (άκου όνομα και θέλει να γίνη και πρωθυπουργός, ο μαλάκας! Χώρια που το στυλ του θυμίζει …Κουβέλη) και κατηγόρησε τον πρόεδρο Ερντογάν ότι στο καρακιτσάτο προεδρικό μέγαρο που προσφάτως αποπερατώθηκε, έχει τοποθετήσει χρυσή χέστρα (α λα Σαντάμ Χουσεϊν)! Εδώ ο κόσμος καίγεται, το ΙΣΙΣ από δίπλα έχει αφηνιάσει, η ευρύτερη περιοχή τελεί υπό διάλυση κι’αυτοί άκου με τί ασχολούνται! Συγγνώμη, αλλά τόσο χαμηλά οι δικοί μας δεν έχουν πέσει, με εξαίρεση ίσως τον κ. Σαμαρά ο οποίος απερχόμενος κακήν κακώς του Μαξίμου, πήρε, λένε, μέχρι και τα χαρτιά της τουαλέτας με αποτέλεσμα να ψάχνη για …εφημερίδες ο κ. Τσίπρας όταν εισήλθε πρωθυπουργός και λογικό ήτο να χεστή από τη χαρά του!

Ο Εντογάν δεν άφησε το πεσμένο (ή χεσμένο) γάντι και βγήκε τηλεοπτικώς, καθιστός στη χρυσοπλούμιστη πολυθρόνα του – επιβαρυντικό στοιχείο – καλώντας τον Τσιλιντάρογλου στο προεδρικό μέγαρο να ψάξη για τη χρυσή χέστρα κι’αν την βρη ο ίδιος θα υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία της «χώρας». Εάν όμως δεν την έβρισκε, θα έπρεπε να παραιτηθή από την αρχηγεία του κόμματός του! Εκλασε πατάτες, που λέει και ο σοφός, αλλά κατά βάθος μαλάκας λαός μας, ο Τσιλιντάρογλου και πού να πάη να ψάξη στο προεδρικό! Μέχρι να πάη ο Ερντογάν θα την είχε εξαφανίσει και ο ίδιος θα εξευτελιζόταν για δύο λόγους: αφενός γιατί είπε ψέμματα κι’αφετέρου επειδή προφανώς κάποιος ημιμαθής πληροφοριοδότης του θα νόμισε ότι η χρυσόχρωμη «καμπάνα» της τούμπας ή του τρομπονίου είναι λεκάνη τουαλέτας, όπως και στο γνωστό νεοελληνικό ανέκδοτο.

Το κατάπιε λοιπόν, αλλά το θέμα είχε ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, με αποτέλεσμα σειρά ηγετών να θέλουν τώρα να επισκεφτούν την Τουρκία για να δούν αν όντως έχη ή δεν έχη ο Ερντογάν χρυσή χέστρα στο προεδρικό του μέγαρο. Δεν αποκλείεται να θεσπιστή και αντίστοιχο έθιμο όπως το πασχαλινό του Λευκού Οίκου όπου τα παιδιά ψάχνουν για το κρυμμένο αυγό. Στο προεδρικό της Τουρκίας θα ψάχνουν για την κρυμμένη χρυσή χέστρα! Οι Τουρκαλάδες δεν αφήνουν τίποτα να πάη χαμένο. Σου λέει, γίναμε που γίναμε ρεζίλι, τουλάχιστον ας το χρησιμοποιήσουμε για να αυξήσουμε τον υψηλών εισοδημάτων τουρισμό προς τη «χώρα» μας, όπως είναι οι αρχηγοί και πρωθυπουργοί κρατών. Στην πιο «σοβαρή» Ελλάδα από την άλλη, οι μόνοι που έρχονται κατά συρροήν είναι οι ταλαίπωροι κι’απελπισμένοι λαθρομετανάστες. Αλλά σαν τους Τούρκους δεν είμαστε!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine