Essay

Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, πού’ν’ο παπάς;

By September 26, 2016 February 16th, 2018 One Comment

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Την εβδομάδα που μας πέρασε απείχα συστηματικώς και κατ’εξακολούθησιν από την κάλυψη των κυβερνητικών (Ελλάδος, Κύπρου) επισκέψεων στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αν και ο θεράπων κτηνίατρός μου με διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος περαιτέρω κλονισμού της υγείας μου από μια τέτοιου είδους εμπειρία, αποφάσισα να μείνω μακρυά και να παρακολουθήσω τα τεκταινόμενα ως απλός θεατής. Υπάρχουν και νεώτεροι για αυτά τα πράγματα, σκέφτηκα, των οποίων το στομάχι αντέχει εμμετικές καταστάσεις, διότι λίγα πράγματα προκαλούν περισσότερο τον εμμετό από μία ελλαδική κυβερνητική επίσκεψη στο εξωτερικό! Και μπορεί οι σημερινοί να μην πλησιάζουν τις ένδοξες εποχές της Ντόρας, όταν είχε κουβαλήσει καμμιά 120ριά παρατρεχάμενους για να κάνη το κομμάτι της με έξοδα των ηλιθίων υπηκόων της (λέγονται και Ελληνες), ωστόσο οι παραδόσεις διατηρούνται ακόμη και ως παρωδία για αυτό και μια κυβερνητική επίσκεψη είναι πάντα αντικαθρέφτισμα της τριτοκοσμικής κατάντιας μας. Εγώ λοιπόν τέτοιου είδους θεάματα δεν τα αντέχω ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω.

Πέραν τούτου όμως, υπήρχε και ένας πρακτικός λόγος που καθιστούσε την κάλυψη των επισκέψεων εκ μέρους μου αδύνατη. Η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την καβαλημένη υγρασία της περασμένης εβδομάδας έκανε τη χρήση …φενάκης (περούκας) από μέρους μου απαγορευτική! Και έχω μια πραγματικά εντυπωσιακή συλλογή από πηνήκες (φενάκες), όπως την κυριακάτικη, για παράδειγμα, που είναι μακρυά και κατσαρή ως Αγγλου δικαστού! Με ζέστη και υγρασία όμως πού να φορέσης περούκα και πόση ώρα να την κρατήσης; Θα γέμιζε καντήλες το κεφάλι μου, ο ιδρώτας θα ανέβλυζε από όλες τις μεριές και θα με στράβωνε, ούτε μεροκαματιάρης να ήμουνα. Αν με έβλεπε ο Παππάς σ’αυτά τα χάλια θα με πέρναγε για αριστερό και θα με έγραφε στον ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης, κατάντημα που δύσκολα θα άντεχε η κλονισμένη μου υγεία και η ακόμη πιο κλονισμένη μου αξιοπρέπεια! “Αυτά για τους νεώτερους”, ξανασκέφτηκα και δάγκωσα με σιγουριά το Μουγουάτ πούρο μου από καπνό τύπου Λατάκια που μυρίζει καμμένη κοπριά και πάει hand in glove με το ηλικίας 21ενός ετών …Μαλάκαν μου.

Ελα όμως που οι νεώτεροι τα κάνανε θάλασσα! Πήγανε, οι μαλάκες, σε αριστοκρατικό ξενοδοχείο, την εβδομάδα που έρχονται αρχηγοί κυβερνήσεων και κρατών από όλον τον κόσμο, να κατασκοπεύσουν τον Παππά με περούκες και εν γένει αμφίεση φρικιών! Είναι δυνατόν τέτοια ξεβελάσματα να μην κινούσαν τις υποψίες όχι μόνο των ανθρώπων ασφαλείας αλλά μέχρι και κοινωνικών λειτουργών που θα αναρωτιούνταν εκ πρώτης κιόλας όψεως από ποιό τρελάδικο το έσκασαν κι’αφέθηκαν ελεύθεροι να κυκλοφορούν σε καθώς πρέπει μέρη; Ετσι κάνουν, βρε μπουμπούνες; Αυτοσχεδιασμοί ενώ είσαστε ακόμη πρωτάρες; Χαθήκανε άλλες αμφιέσεις που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και έχουν αποδώσει σίγουρα αποτελέσματα; Ας είχατε ντυθεί Ελληνορθόδοξοι ιερείς! Δεν θα κινούσατε την παραμικρή υποψία, τί πιο φυσικό από δύο Ελληνορθοδόξους ιερείς να τρώνε “λαντς” σε εστιατόριο ξενοδοχείου πολυτελείας; Διότι όλα κι’όλα, πολλά μπορείς να πης για τους ιερείς μας, όχι όμως ότι δεν έχουν “τέιστ”! Πάντα στα καλύτερα και πρώτοι, ιδιαίτερα αν πληρώνουν άλλοι αυτό όμως ουδόλως μειώνει το “πρεστίζ” τους, μάλλον το επαυξάνει. Αντί λοιπόν για φρικιά οι ανταποκριτές θα μπορούσαν να ντυθούν ιερείς και μάλιστα να την πέσουν στον Παππά συναδελφικώ τω τρόπω, στη λογική “Παππάς είπατε; Τί σύμπτωσις, και εμείς παπάδες είμαστε”.

Τί να περιμένης από “αμούστακα” παιδάρια όμως; Πού να φτάσουν το μέγεθος ενός Καλμούκου που ξεγέλασε μέχρι τις αμερικανικές αρχές και πήρε τότε συνέντευξη από τον Κοσκωτά στου Σάλεμ τα μπουντρούμια ως Ελληνορθόδοξος ιερεύς που πήγε να τον εξομολογήση; ‘Η όταν ως “φάδερ Περίπολος” κατάφερε και μπήκε στο δωμάτιο όπου νοσηλευόταν ο μακαρίτης ο Ιάκωβος και είχε απαγορευτεί η είσοδος σε όλους; Οποιος έχει τα γένεια, έχει και τα χτένια! Κι’αν δεν έχης γένεια, τότε κόβεις τις μαλακίες και κοιτάζεις να κάνης τη δουλειά σου συμβατικά, αν μπορής και ξέρης, ειδάλλως γίνεσαι ρεντίκολο και ρεζιλεύεις το επάγγελμα συνολικά! Βέβαια, ως προς το τελευταίο δεν είστε οι μόνοι ανταποκριτές που κατάφεραν κάτι τέτοιο, προηγήθηκαν άλλοι. Αυτό όμως δεν μειώνει τη μαλακία σας, μάλλον την ενισχύει διότι δείχνει σε ποιανών τα χνάρια βαδίζετε …

Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Οταν ο δημοσιογράφος γίνεται είδηση, παύει να είναι δημοσιογράφος!

2) Γιατί πήγε στο σχολείο του Αγ. Δημητρίου Αστόριας ο κ. Τσίπρας; Αφού είναι και ιδιωτικό και υπάγεται στην εκκλησία. Αν το μάθη ο Φίλης, αλίμονό του!!!

3) Ο φυσικός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι ο …Κατρούγκαλος!

4) Ελλάς, η χώρα του …ευκώλου!

One Comment

  • Zack the humble says:

    Δημητριε! επι τελους! καλως ηρθες στα εντος,εκτος,και επι τα αυτα!! χαιρομαι!!!!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine