Essay

Μόνο οι Αμερικανοί πιέζουν στα Σκόπια;;;

By October 24, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Αν και δεν έχω καμμία όρεξη, θα ασχοληθώ με το Μακεδονικό και σήμερα προκειμένου να ρίξω λίγο φως στα απόμερα της πλευράς εκείνης η οποία θέλει να βλέπη πιέσεις και απειλές μόνο εκ μέρους των Αμερικανών και των υπολοίπων παραγόντων της Δύσεως που επιθυμούν διακαώς να εγκριθή η Συμφωνία των Πρεσπών από τους Σκοπιανούς. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη “σχολή σκέψης” οι κακοί Δυτικοί μετέρχονται όλων των αθέμιτων μέσων (δωροδοκίες, απειλές δικαστικού αλλά και σωματικού τύπου, εκβιασμοί κλπ.) για να βρουν τις ψήφους που χρειάζεται ο Ζάεφ ώστε να περάση τη συνταγματική αναθεώρηση. Κι’όπως φάνηκε από την πρώτη ψηφοφορία βρέθηκαν, άρα οι όποιες “πιέσεις” είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα (και εκείνοι που τις άσκησαν ήξεραν προς τα πού και εναντίον ποιών να τις στρέψουν).

Κατά αρχάς, στον σύγχρονο κοινοβουλευτισμό που κάθε άλλο παρά τέλειος είναι, δεν συνιστά αήθη πρακτική η παρασκηνιακή προσέγγιση βουλευτών ή και άλλων παραγόντων, η χρήση θεμιτών και αθέμιτων μέσων προκειμένου να ψηφίσουν “σωστά” ή να καθυστερήσουν προβάλοντας ενστάσεις μια νομοθετική διαδικασία. Γίνεται και στις “καλύτερες” οικογένειες, ιδιαίτερα στη μάνα του σύγχρονου κοινοβουλευτισμού, τη Μεγάλη Βρετανία. Για την Ελλάδα δεν θα μιλήσω, αφού λόγω “δημοκρατικής” ιδιοσυγκρασίας έχει καταφέρει να είναι ο κανόνας και η εξαίρεση μαζί, ένα είδος πολιτικού ερμαφροδιτισμού που αυτογονιμοποείται αυτοσυνουσιαζόμενο. Η μελέτη αυτού του φαινομένου έχει ξεφύγει από τον χώρο της Πολιτικής Επιστήμης και έχει περάσει στον τομέα της …Φυσικής Ιστορίας!

Είναι λοιπόν αναμενόμενο ότι οι δυνάμεις εκείνες που θέλουν τη Συμφωνία των Πρεσπών να εγκριθή, θα κινήσουν γη και ουρανό προκειμένου να βρεθούν οι ψήφοι που χρειάζονται. Το αυτό θα επαναληφθή και όταν η συμφωνία θα έρθη για ψήφο στη Βουλή. Εννοείται, ότι η όλη προσπάθεια δεν θα γίνη μόνο ή κυρίως με το γάντι, σε τελική ανάλυση πρόκειται για Βαλκάνια όπου η πειθώ εάν δεν συνοδεύεται από ρόπαλο δεν έχει και τόση πέραση. Εκείνοι που τείνουν να εξιδανικεύουν το σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα και τις έννοιες διεθνούς δικαίου με τα λοιπά παιδαριώδη, έχουν δίκιο να εξανίστανται διότι για μια ακόμη φορά η πραγματικότητα διαψεύδει τα όνειρά τους. Τους καταλαβαίνω και τους σέβομαι ως ένα σημείο.

Εκείνοι που μου τη δίνουν στα νεύρα όμως, είναι όσοι βλέπουν τις αθέμιτες πρακτικές μόνο της μίας πλευράς και εξεγείρονται διαρρηγνύοντας τα πανάκριβης μάρκας ιμάτιά τους, ενώ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ποιούν την νήσσαν όταν παρόμοιες ή χειρότερες επεμβάσεις γίνονται από την άλλη πάντα. Εκτός κι’αν θέλουν να πιστέψουμε ότι η Ρωσία του Πούτιν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρα και δεν έχει όλον αυτόν τον καιρό προσπαθήσει με κάθε τρόπο να τορπιλίση τη συμφωνία σε Σκόπια και Ελλάδα. Ιδιαίτερα με τόσους χρήσιμους ηλιθίους εκατέρωθεν των συνόρων που νομίζουν ότι η Μόσχα εκπροσωπεί το απόλυτο καλό λόγω ομοδοξίας … Βέβαια η Ρωσία, έστω με πιο “μπρουτάλ” τρόπο, επίσης κάνει αυτό που υπαγορεύουν τα συμφέροντά της στην περιοχή. Μετέρχεται θεμιτών και αθέμιτων μέσων για να επηρεάση τις εξελίξεις στην κατεύθυνση που θέλει. Ο,τι κάνουν και οι ΗΠΑ δηλαδή. Μόνο που οι “υπερευαίσθητοι” δικοί μας, αντί να βλέπουν την εικόνα ως έχει και να προσπαθήσουν να διακρίνουν τί συμφέρει εμάς τους μικρούς σ’αυτό το παιχίδι για μεγάλους, επιδεικνύουν παιδαριώδη μονομέρεια.
Πέραν από τους Ρώσους όμως, τον ακριβή ρόλο των οποίων ίσως περάσουν χρόνια για να μάθουμε κι’αφού η ζημιά στην Ελλάδα και την περιοχή θα είναι ήδη μεγάλη (Ιβάν), γιατί οι δικοί μας σπεύδουν τόσο ελαφρά τη καρδία να παραγνωρίσουν τη δυνατότητα πιέσεων κι’από πλευράς VMRO που ας μην ξεχνάμε, είναι το κόμμα των Κομιτατζήδων; Και μάλιστα επιχαίρουν επειδή η δική τους επιχειρηματολογία εναντίον της συμφωνίας συμπίπτει με εκείνη των “Μακεδόνων” εθνικιστών! Μακεδονομάχοι και Κομιταζτήδες μαζί! Τρομάρα τους!

Το VMRO για τους πολλούς που δεν γνωρίζουν ήταν ίσως η πρώτη σύγχρονη τρομοκρατική οργάνωση. Τα μέλη του, αρχές του 20ού αιώνα, έβαζαν βόμβες σε καφενεία και δημόσιες υπηρεσίες στη Μακεδονία προκειμένου να κάνουν των βίο αβίωτο στους κατοίκους και να καταστήσουν την οθωμανική διοίκηση ανεπαρκή ως προς την επιβολή της τάξεως. Το Κίνημα των Νεοτούρκων έχει τις ρίζες τους σε μυστικές ομάδες Οθωμανών αξιωματικών που αναλάμβαναν να εκτελέσουν εξωδικαστικά τους τρομοκράτες του VMRO. (Τη σχέση σύγχρονης τρομοκρατίας και VMRO ουδέποτε προσπάθησε η Ελλάς να καταδείξη στα τόσα χρόνια της διαφοράς με τα Σκόπια.) Με τέτοια παράδοση έχει κανείς την εντύπωση ότι οι σκληροπυρηνικοί του κόμματος, με ή χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας, δεν μετέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να εμποδίσουν την έγκριση της συμφωνίας; Εάν δεν τους έχετε ικανούς για κάτι τέτοιο ή και για πολύ χειρότερα, δεν τους ξέρετε καλά …Ρωτήστε τους μετριοπαθείς Σκοπιανούς τί τραβάνε από δαύτους!

Εν κατακλείδι, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφορά μόνο στην ελληνοσκοπιανή διαφορά. Εμπλέκονται γεωπολιτικοί παράγοντες που ξεπερνούν κατά πολύ τις δύο χώρες. Προφανώς δεν υπάρχουν καλοί και καλύτεροι, αλλά κακοί και χειρότεροι. Δεν είναι ώρα για φανατισμούς ούτε για γεροντοέρωτες παρελθούσης νιότης. Η Ελλάς έχει συμφέρον να εγκριθή και να εφαρμοστή η συμφωνία ώστε να στρέψη την προσοχή της στη διαχείριση των νέων δεδομένων που εγκυμονούν κινδύνους αλλά και πρωτοφανείς ευκαιρίες στο άμεσο μέλλον. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας να επιλέξη τη “σωστή” πλευρά προσπαθώντας παράλληλα να μην αποξενώση πλήρως την άλλη …

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιοογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει λαϊκός τραγουδιστής με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Εθνικισμός και εθνομηδενισμός: οι δύο όψεις της ίδιας κάλπικης δεκάρας!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine