Essay

Συμφέρει την Ελλάδα μια “Μεγάλη Αλβανία” …

By November 20, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Εχω ταχθεί αναφανδόν υπέρ της Μεγάλης Αλβανίας! Κι’όχι απλά στη λογική ότι όσο πιο μεγάλη μια μαλακία τόσο το καλύτερο, αλλά για καθαρά ανθρωπιστικούς και πρακτικούς λόγους! Κατά αρχάς, αν οι ανήκοντες εις το αλβανικόν έθνος της Αλβανίας, του Κοσυφοπεδίου ίσως και τμήματος της Βόρειας Μακεδονίας περί του Τετόβου μεριά, θέλουν να ζήσουν στα πλαίσια μιας ενιαίας κρατικής οντότητος έχουν δικαίωμα να το επιδιώξουν. Κι’αυτό το δικαίωμα τους το δίνουν διεθνείς συνθήκες και πρακτικές, άσχετα αν η διεθνής κοινότης το έχει αρνηθεί κατηγορηματικώς για άλλους (όπως του Κούρδους αλλά και τους Βορειοηπειρώτες) επειδή ακόμη κι’αν τα έχουν όλα, δεν συμφέρει τους εκάστοτε γεωπολιτικούς λογαριασμούς. Αυτά ως προς την “ανθρωπιστική” πλευρά, λοιπόν.

Ως προς την πρακτική ή πολιτική πλευρά τώρα, θεωρώ, και δεν χρειάζεται να ξοδέψω πολλά δράμια από την πολύτιμη ευφυία μου για να το κάνω, ότι τρία αλβανικά κράτη στα Βαλκάνια είναι ό,τι χειρότερο για όλους κι’όχι μόνο για τους Αλβανούς! Στο άμεσο μέλλον το ΝΑΤΟ θα έχη τρία αλβανικά μέλη, Αλβανία, Κοσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία (ο εκεί αλβανικός παράγοντας πάντα θα έχη τη δυνατότητα άσκησης βέτο έναντι οποιασδήποτε πολιτικής ως συνθετικός παράγων του κράτους). Φανταστήτε τί έχει να γίνη αν κάποια στιγμή τα ίδια κράτη γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όπου απαιταίται και ομοφωνία για τη λήψη κάποιας απόφασης! Και φανταστήτε τη δυνατότητα που θα έχουν οι Αλβανοί, καθοδηγούμενοι από τους Τούρκους ή άλλες …δημοκρατικές δυνάμεις, να μπλοκάρουν ή να προωθούν αποφάσεις μη άγουσες προς τα συμφέροντα της Ενώσεως, των χωρών της περιοχής και της Ελλάδος ειδικότερα που μας ενδιαφέρει και περισσότερο. Ακόμη κι’αν κάποια στιγμή οι αποφάσεις θα απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία έναντι ομοφωνίας, τρεις συμπαγείς ψήφοι είναι πάντα τρεις συμπαγείς ψήφοι! Ούτε τραγούδι στη Γιουροβίζιον δεν θα μπορούμε να βγάλουμε κι’αυτό αν είναι εθνική καταστροφή!

Μια “Μεγάλη Αλβανία” από την άλλη, όσο μεγάλη κι’αν είναι δεν πρόκειται να ταράξη πολύ τα νερά. Ο πληθυσμός θα φτάνη τα 10 εκατομμύρια περίπου η δε έκτασή της άντε να ξεπερνά το μέγεθος της ελληνικής Μακεδονίας. Θα είναι βέβαια υπολογίσιμος παράγοντας, αλλά όχι κάποιος γίγαντας. Την ίδια στιγμή, μια Αλβανία ενός σοβαρού μεγέθους ίσως να απεξαρτηθή κάπως από την κηδεμονία εξωγενών παραγόντων, όπως της Τουρκίας, και να κοιτάξη τη δική της θέση και δυνατότητες, γεγονός που θα τη στρέψη κατά κανόνα στη συνεργασία και στο χτίσιμο συμμαχιών εντός της γειτονιάς της. Και ο μόνος φυσικός σύμμαχος μιας τέτοιας Αλβανίας στα Βαλκάνια είναι η Ελλάδα, καθώς ούτε η μία ούτε η άλλη χώρα ανήκουν σε μεγαλύτερες εθνικές οικογένειες όπως ισχύει για τις σλαβικές χώρες. Μια συμπόρευση, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής Ελλάδος-Αλβανίας θα δημιουργούσε έναν ισχυρό άξονα και θα λειτουργούσε εξισορροπητικά στην περιοχή προς όφελος τελικά όλων των χωρών. Διότι αν κάτι λατρεύουν οι ανατρεπτικές και αναθεωρητικές τάσεις είναι η ανισορροπία σε επίπεδο δυνάμεων και δυνατοτήτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους και ενόσω οι Αλβανοί τελούν υπό εθνικιστική μέθη, είναι σωστό η Ελλάς να ενθαρρύνη την ένωσή τους σε μία κρατική οντότητα, τουλάχιστον μεταξύ Αλβανίας και Κοσυφοπεδίου. Αφού θέλουν, ας πάνε μαζί και μετά ας βγάλουν τα μάτια τους. ‘Η ας τα βρουν. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι ακόμη καλύτερο για μας. Προβληματικοί γείτονες δεν είναι ποτέ καλοί κι’αυτό το έχει πληρώσει σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα κι’όχι μόνο λόγω του εξ Ανατολών κινδύνου. Οταν συνορεύεις παντού με μπάζα, μπάζο θα μείνης και εσύ στο τέλος …

Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος τα Βαλκάνια να αναπτυχθούν, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να βγουν από τη μιζέρια του εθνικιστικού γεωπολιτισμού. Η συμφωνία της Ελλάδος με τα Σκόπια για το όνομα και η πιθανή ένταξη κάποια στιγμή όλων των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανοίγει απέραντους ορίζονες και προοπτικές, προσφέροντας στην Ελλάδα και σε όλα τα γειτονικά κράτη τον ζωτικό χώρο που στους στέρησε ο Ψυχρός Πόλεμος και εν συνεχεία οι ενδογιουσκοσλαβικές συγκρούσεις. Σ’αυτά τα πλαίσια μια ενιαία Αλβανία ως παράγοντας σταθερότητος είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος, αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει λαϊκός τραγουδιστής με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Τον αράπη κι’αν τον τρίβεις,
το …τακούνι σου χαλάς!

2) Εσθονία – Ασθενεία 1-0…

3) Ο φυλετισμός (ρατσισμός) είναι αρρώστια!
(Στα ελληνικα αρρώστια σημαίνει αδυναμία…)

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine