Essay

“Για όλα φταίνε οι …γκόμενες”!

By June 13, 2019 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Την αντίληψη ότι η εκάστοτε και ανά περίπτωση ηγεσία στερείται τελικής ευθύνης θεμελίωσε και έκανε κανόνα το ΠΑΣΟΚ. Το αυτό ίσχυσε και την περίοδο του Κωστάκη του Καραμανλή όταν τη διακυβέρνηση είχε η πράσινη έως εμπριμέ Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του το πήγε ένα βήμα πιο πέρα, κατηγορώντας αυτούς που υπέστησαν τις συνέπειες ως υπευθύνους (Μάτι και αλλαχού)! Δυστυχώς, η εντύπωση ότι οι υπεύθυνες θέσεις είναι μόνο για τιμές και μόστρα διαπερνά το σύνολο του ελλαδικού δημοσίου για αυτό και δεν δουλεύει τίποτα. Η ανάληψη ευθύνης και των συνεπειών που συνεπάγεται είναι αδιανόητη, ουδείς παραιτείται, ουδείς απολογείται πάντα φταίνε άλλοι, τα φυσικά φαινόμενα, το κράτος, η αδυναμία των υπηρεσιών (στις οποίες οι ίδιοι προϊστανται), ο διεθνής σιωνισμός, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, οι σκοτεινοί κύκλοι κοκ.. Είναι τραγική ειρωνία ότι μόνο η …Τασία Χριστοδουλοπούλου φιλοτιμήθηκε να δηλώση ότι δεν θα κατέλθη στις εκλογές μετά το σκάνδαλο με τον “βισματικό” διορισμό της κόρης της. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εκλεγόταν ούτως ή άλλως, ωστόσο είναι κάτι αυτό που έκανε, έστω κι’αν επρόκειτο για πολιτικό κύκνειο άσμα. Τα άλλα …πρωτοκλασμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ούτε την πρόσφατη εκλογική τους ήττα δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν. Φταίει ο κόσμος που δεν τους κατάλαβε, είπε το άλλο ζωντόβολο …

Προχθές η Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο γελοιοποιήθηκε από την Αρμενία. Θα περίμενε κανείς ότι και μετά το στραπάτσο από την Ιταλία ο προπονητής, με σοβαρότητα θα ανελάμβανε πλήρως την ευθύνη και θα έθετε εαυτόν στη διάθεση της ΕΠΟ. Αμ δε! Βγήκε ο Αναστασιάδης και λίγο ή πολύ απέδωσε τα πάντα στις δυσκολίες που είχαν οι παίχτες (δικής του επιλογής), στο …φεγγάρι που υποτίθεται ήταν εναντίον τους και στον …Υψιστο που δεν τους πάει! Δεν είδα τον αγώνα, δεν έχω άποψη για το στήσιμο της ομάδος, όταν ακούω όμως τον ονοσπονδιακό προπονητή να βγαίνη και να αποδίδη την ξεφτίλα σε …υπερφυσικές δυνάμεις είμαι σίγουρος ότι το καλύτερο για την ομάδα και τον ίδιο είναι να πάη σπίτι του και να προστρέξη σε κατάλληλη θεραπευτική αγωγή! Αυτό στην καλύτερη περίπτωση, κατά την οποία θεωρούμε ότι ήτο ειλικρινής, αν και δεν αποκλείεται να επιχειρή να βγάλη την ουρά του απέξω ή και τα δύο. Οπως και νά’χη το πράγμα ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να κατέχη κάποια διοικητική θέση! Αν πρέπη σώνει και καλά “να υπηρετή” κάπου για να πληρώνεται, ας τον στείλουν στο …Ευρωκοινοβούλιο.
Ευτυχώς στην περίπωση Αναστασιάδη δεν θρηνήσαμε θύματα, το ποδόσφαιρο είναι σε τελική ανάλυση παιχνίδι – όχι πάντα, για κάποιους είναι …θρησκεία. Ωστόσο, σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, ακόμη και στο διπλωματικό σώμα που εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, οι ανεύθυνοι-υπεύθυνοι είναι ο κανόνας. Σιχαμεροί οσφυοκάμπες, χωρίς προσόντα κυρίως δε χωρίς προσωπικότητα, βρέθηκαν εκεί που βρέθηκαν λόγω διασυνδέσεων, γλυψίματος, αναγνωρισιμότητος και κομματικής καμαρίλας. Ρεντίκολα κάθε κοπής και μεγέθους, μαλακισμένα ζωντόβολα χωρίς αιδώ και κρίση, φαντασμένα τσουτσέκια, ανήθικα περιττώματα αναρριχώνται σε όλες τις θέσεις κλειδιά και εκ των πραγμάτων υποβιβάζουν τα πάντα στο δικό τους επίπεδο επίπεδο. Η κουτοπονηριά τους φροντίζει ότι κάθε εξαίρεση θα πνιγή εν τη γενέσει, η ίντριγκα και τα πισωμαχαιρώματα εγγυώνται ότι ακόμη κι’αν αυτοί φύγουν, οι διάδοχοι θα είναι …χειρότεροί τους.

Η αρρωστημένη αυτή νοοτροπία αγγίζει και τον ιδιωτικό τομέα σε μεγάλο βαθμό επειδή τις περισσότερες φορές οι “επιχειρηματίες” προέρχονται από ανάλογες …σχολές και το μόνο που ξέρουν είναι να προσλαμβάνουν σε καίριες θέσεις υπόθετα της ίδιας κοπής. Ανοιξε καινούργιο κανάλι ο “κολλητός” του Πατριάρχη Κυρίλου της Μόσχας και εθνικός ευεργέτης του …ΠΑΟΚ και έφερε υποτίθεται τεχνογνωσία απέξω για το στήσιμο. Εν συνεχεία προσέλαβε ό,τι πιο διεφθαρμένο και φορεμένο υπήρχε για τη στελέχωσή του αποδεικνύοντας ότι η “όαση” που επαγγελόταν για να κοροϊδέψη ευαυτόν και αλλήλους δεν ήταν παρά καμμένο δάσος!

Στην κρίση των Ιμίων, οι γαλονάδες στρατιωτικοί αντί να κάνουν ό,τι έπρεπε να κάνουν εφόσον κυρίαρχο ελληνικό έδαφος είχε προσβληθεί (υπάρχουν σχετικοί κώδικες δράσης σε περίπτωση επίθεσης) πέρασαν την καυτή πατάτα σε έναν άπειρο πρωθυπουργό που κλήθηκε να κάνη τον …στρατηλάτη ρωτώντας πόση ώρα θα έπαιρνε η ανακατάληψη! Μέχρι και ο ίδιος φέρεται να είπε εξοργισμένος τί μπάχαλο είναι αυτό – το μπάχαλο της κυβερνήσεως του κόμματός του, κάποιος θα έπρεπε να του απαντήση. Κι’ούτε ένας “στρατάρχης” δεν παραιτήθηκε, δεν είχε την ευαισθησία να αναλάβη ευθύνες για το φιάσκο από το οποία μας έβγαλαν οι …Αμερικανοί!

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδος, αδελφές και αδελφοί συνέλληνες, ότι στα μέσα και στα έξω βρίσκονται πάντα τα ίδια ή παρόμοια σκατά, δεν υπάρχει ανανέωση, αλλά ανακύκλωση βρώμας και δυσωδίας. Ολοι τον χεσμένο κώλο τους φυλάνε, οι άλλοι και τα άλλα να γίνουν τσιμέντο! Το ίδιο κάνει ο “απλός” κόσμος, επίσης εμποτισμένος με τα ίδια νάματα και προσανάματα. Ακόμη και για τα σκουπίδα μπροστά από το σπίτι τους άλλοι φταίνε, το κράτος θα πρέπει να τους σφογγίζη και τον κώλο ακόμα και ούτε τότε θά’ναι ευχαριστημένοι! Σε τελική ανάλυση το ποιόν του λαού καθορίζει και των ηγετών του κι’όχι το αντίστροφο.
Κι’αυτή η νοοτροπία, δυστυχώς, δεν σπάει, όσες εκλογές κι’αν γίνουν κι’όποιοι χαρμόσυνοι σωτήρες κι’αν αναλάβουν. Οσο για όλα θα φταίνε πάντα οι άλλοι προκοπή η χώρα δεν θα δη. Οι “σκοτεινές δυνάμεις” είναι πρωτίστως μέσα μας, το πρόβλημα είμαστε εμείς κι’όποιος πολιτικός μας χαϊδολογάει το κάνει γιατί ξέρει ότι την κοροιδία την τραβάει ο οργανισμός μας επειδή αυτό συμφέρει την ανεπάρκεια του χαρακτήρος μας …

(Στο εξής θας λαμβάνετε την εισαγωγή του σημειώματος από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@neohellenika.com και dondemetrio@neohellenika.com Κοιτάξτε στην κατηγορία “spam” σε περίπτωση που δεν το δείτε στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό σας.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Μην περιμένης τί θα κάνη η πατρίδα για σένα! Κοίταξε τί μπορείς να βουτήξης μόνος σου…

2) Όπως λέει και το άσμα, “καλαμάρια και γαρίδες είναι για τους μερακλήδες”! Ορθώς χρεώνουν €600 στη …Μήκουνο!

3) Από τις δηλώσεις όλων των πολιτικών γίνεται αντιληπτό ότι τα ελληνικά δεν είναι η πρώτη τους γλώσσα!

4) Πού να’ξερε ο δόλιος ο Προμηθέας ότι θα γίνη ο αγαπημένος θεός των λαμογιών (προμήθειες)!!!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine