Essay

Δεν υπάρχει “λιγότερο” ή “περισσότερο” βιασμός!

By June 17, 2019 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Η “φιλολογία” που αναπτύσσεται γύρω από το αν ο “Πορθητής” έχει κάνει “τρύπα” στον βυθό ή όχι είναι τουλάχιστον γελοία! Μοιάζει σαν να αναρωτιόμαστε εάν κατά μία απόπειρα βιασμού έγινε εισχώρηση του πέους ή όχι! Φυσικά υπάρχει διαφορά, αλλά δεν μειώνει το αδίκημα του βιασμού! Και μόνο ότι το τουρκικό πλοίο βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της ΑΟΖ της Κύπρου με διακηρυγμένη πρόθεση τη γεώτρηση αρκεί για να σηματοδοτήση εισβολή! Ο βιασμός συντελείται, το αν θα υπάρξη συνουσία είναι δευτερεύον, έχει τεχνική αξία. Ας ελπίσουμε πως όταν η Αγκυρα θα κάνη το ίδιο στην ελληνική ΑΟΖ, η Ελλάς δεν θα αναρωτιέται το ίδιο, αν δηλαδή προέκυψε ή όχι “penetration”! Αυτό θα πρέπη να είναι και το βασικό επιχείρημα της Κύπρου, αφού στρατιωτικώς δεν μπορεί να αντιδράση ως όφειλε. Να πη σε φίλους, συμμάχους, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα συνολικά ότι όπως στο αστικό δίκαιο ο βιασμός είναι βιασμός άσχετα αν έφτασε μέχρι τη σεξουαλική “γεώτρηση” ή όχι, έτσι και στο διεθνές δίκαιο, όταν ξένη δύναμη μπαίνει στο χωράφι σου και λέει ότι θα κάνη γεωτρήσεις είναι σαν να τις έκανε! Πρόκειται για ηθικό αξίωμα κι’αν η ηθική περνάη σε δεύτερο πλάνο όσον αφορά στα κρατικά συμφέροντα, έχει τη σημασία του διότι κι’άλλοι στο μέλλον θα επιχειρήσουν να κάνουν το ίδιο έχοντας κατά νου ότι πέρασε της Τουρκίας.

Η Κύπρος αλλά και η Ελλάς έχουν υποχρέωση να φέρουν τη διεθνή κοινότητα προ των ευθυνών της διότι οι επιθετικές ενέργειες της Αγκυρας απειλούν να τινάξουν στον αέρα κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Το αυτό ισχύει και στο Αιγαίο και έπρεπε προ πολλού, αφότου η Τουρκία είχε απειλήσει με πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στα 12 μίλια, η Αθήνα να είχε υπερτονίσει τη διεθνή διάσταση της πρόκλησης. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και πως τα ελληνικά νησιά “κάθονται” στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Με βάση αυτή την καθόλα αβάσιμη θεώρηση, η Ιαπωνία δεν έχει υφαλοκρηπίδα, ούτε οι Φιλιππίνες, η δε Μάλτα “κάθεται” στην υφαλοκρηπίδα της Ιταλίας και της Τυνησίας! Ούτε η Μεγάλη Βρετανία έχει υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ, σύμφωνα με τη “λογική” της Αγκυρας, κι’αυτό θα έπρεπε να απαντήση η Κύπρος στις πρόσφατες μη ξεκάθαρες δηλώσεις του Λονδίνου. Αν περάση το δικό της, η Τουρκία ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου καθώς προκύπτουν αμέτρητα προβλήματα για πάρα πολλές χώρες! Αυτό θα γίνη και εφόσον περάση ατιμωρητί η νέα εισβολή της στην Κύπρο. Είναι ανάγκη η πρόκληση να διεθνοποιηθή στον μέγιστο βαθμό καθώς δεν πρόκειται για απλή κυπριοτουρκική διαφορά. Είναι βόμβα στα θεμέλια του διεθνούς συστήματος που μόνο ανάγκη από περισσότερα προβλήματα δεν έχει!

Κατανοητό ότι η Κύπρος από μόνη της δεν έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες έμπρακτης ανάσχεσης της νέας εισβολής. Κατανοητό επίσης, ως ένα σημείο, ότι και η Ελλάς δεν έχει τη διάθεση να αντιμετωπίση την Τουρκία στρατιωτικά. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν και πριν ο κόμπος φτάση στο χτένι και επί του Αιγαίου, πρέπει η τουρκική προκλητικότητα να αντιμετωπιστή στα διεθνή βήματα σε σχέση με τους κινδύνους που ενέχει για το διεθνές σύστημα. Η διπλωματική απομόνωση της Αγκυρας είναι εκ των ουκ άνευ ακόμη κι’αν τελικά χρειαστή στρατιωτική αντιμετώπιση εκ μέρους της Ελλάδος. Το επιχείρημα της κυπριακής και ελληνικής διπλωματίας πρέπει να είναι ότι δεν νοείται “λίγο” ή “πολύ” βιασμός και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να γίνεται ανά περίπτωση.

Ακόμη κι’αν η όποια τελική λύση ενδέχεται να οδηγήση σε “εκτπώσεις” των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως υπαινίχτηκε και ο κ. Σημίτης με το άρθρο του στην Καθημερινή, δεν μπορούν οι δύο χώρες να προσέλθουν σε οποιαδήποτε συζήτηση αποδεχόμενες ως δεδομένες τις όποιες υποχωρήσεις. Αυτό επιδιώκει διαχρονικά η τουρκική διπλωματία κραδαίνοντας τη στρατιωτική υπεροχή της και το επιτυγχάνει διότι έχει εμπεδωθεί το φοβικό σύνδρομο κυρίως στην Αθήνα. Εδώ όμως δεν μιλάμε απλά για δικαιώματα της Ελλάδος, αλλά για δικαιώματα που απορρέουν εκ του διεθνούς δικαίου και τυχόν καταπάτησή τους δεν θα είναι μόνο εις βάρος της Ελλάδος αλλά και εις βάρος της διεθνούς κοινότητας.

Σχεδόν 200 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της, η Ελλάς πρέπει να επιλέξη αν θα εξακολουθήση να είναι ελεύθερο κράτος ή αν θα επιδιώξη “ραγιάδικο” καθεστώς έστω και με κάποια “μπένεφιτς”. Οπως και τότε, χάρη στις ξένες δυνάμεις κατέση ανεξάρτητο κράτος, έτσι και τώρα, προβάλοντας τους κινδύνους για το διεθνές σύστημα από την προκλητικότητα της Τουρκίας, θα πρέπη να δώση τη μάχη εξαντλώντας τις όχι λίγες διπλωματικές δυνατότητες και συμμαχίες της. Εν αντιθέσει με το 1821, έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και κάθε άλλο παρά μόνη είναι. Οι ξένοι όμως θα βοηθήσουν πολύ περισσότερο εάν καταστήση σαφές και προς πάσα κατεύθυνση ότι σε περίπτωση γεωτρήσεων στην ελληνική ΑΟΖ ή νέων Ιμίων τον λόγο θα έχουν τα όπλα! Και όπως έδειξε η σχετικά πρόσφατη εμπειρία (Μάρτιος 1987) και η Τουρκία έχει αίσθηση του φόβου! Οσο για την Κύπρο, απαιτείται συνεχής προσπάθεια διπλωματικού αλλά και νομικού σφυροκοπήματος της Αγκυρας και όσων τυχόν συμπλεύσουν. Η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης στα μέλη των πληρωμάτων των τουρκικών ερευνητικών πλοίων είναι μια καλή αρχή και ενδέχεται να λειτουργήση αποτρεπτικά στο μέλλον. Επί του παρόντος, και με δεδομένο τον τουρκικό βιασμό, χρειάζεται ανελέητη προβολή των κινδύνων που συνεπάγεται για το διεθνές σύστημα.

Εάν βρεθούν κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου στην ΑΟΖ της Ιρλανδίας και μάλιστα νοτιοδυτικά, η Αγγλία θα στείλη με το έτσι  θέλω ερευνητικά πλοία επειδή ο πλούτος ανήκει, υποτίθεται, σε όλους τους κατοίκους της Ιρλανδίας,  άρα και σ’αυτούς που κατοικούν εντός του τμήματος που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο; Οι ακροβασίες της Αγκυρας παραείναι ανατρεπτικές για να τις  αγνοήσει ο διεθνής παράγοντας!

(Στο εξής θας λαμβάνετε την εισαγωγή του σημειώματος από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@neohellenika.com και dondemetrio@neohellenika.com Κοιτάξτε στην κατηγορία “spam” σε περίπτωση που δεν το δείτε στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό σας.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Στα εύθυμα των ημερών, ο Ευθυμίου αναλαμβάνει συντονιστής του ΚΙΝΑΛ …

2) Δεν φοβάμαι τις κρίσεις, αλλά τις συγκρίσεις!

3) Που…Τσαβούσογλου!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine