Essay

Εκλογές ΗΠΑ: όταν μιλούν οι αριθμοί, εκτίθενται τα …νούμερα!

By November 4, 2020 No Comments

του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Οπως είχα “προβλέψει” στο προχθεσινό σημείωμα, σήμερα Τετάρτη, ο Τραμπ είναι ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ! Ητο η μόνη ασφαλής πρόβλεψις δια τον απλούστατον λόγον ότι χάση κερδίση, θα είναι πρόεδρος μέχρι τις 20 Ιανουαρίου! Στην Αμερική ο νεοκλεγής δεν αναλαμβάνει αμέσως, ο δε απερχόμενος φεύγει μόλις συμπληρωθούν ακριβώς τέσσερα χρόνια θητείας, δηλαδή όταν ορκίζεται ο νέος τον Ιανουάριο. Βέβαια, οι κεκεντρεχείς και άσχετοι δεν άργησαν να σχολιάσουν ότι τάχθηκα υποτίθεται υπέρ του Τραμπ, αφού με τόση σιγουριά προέβλεψα την επανεκλογή του! Κορίτσια, απλά έγραψα το αυτονόητο, όπως τις περισσότερες φορές άλλωστε, απλά εσείς δεν ξέρετε να διαβάσετε στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη δεν έχετε ιδέα για το αμερικανικό εκλογικό σύστημα κι’ας παριστάνετε τους ειδικούς και τους παντογνώστες στους αφελείς και άσχετους των ακροατηρίων σας! Ομοίως και όσοι με σιγουριά “μπούφων” προβλέπατε ότι ο Μπάιντεν θα σαρώση! Αν είχατε τσίπα θα έπρεπε τώρα να είχατε κρυφτεί αντί να προσπαθήτε να τα μπαλώσετε όπως όπως προκειμένου να μετριάσετε το ρεζιλίκι σας. Αν νομίζετε ότι επειδή έχετε έρθει μερικές μέρες εδώ, αγοράσατε Τίμπερλαντ “made in China” και φάγατε “χατ ντογκ” στον δρόμο, γνωρίσατε και μερικούς περισσότερο ή λιγότερο μαλάκες που σας “πληροφορούν”, ξέρετε τα της Αμερικής, είστε πολύ γελασμένοι και οι “προβλέψεις” σας το αποδεικνύουν! Οταν μιλούν οι αριθμοί, εκτίθενται τα …νούμερα! Ομοίως και οι υψηλά ιστάμενοι που για δεύτερη φορά παρασύρθηκαν και θεώρησαν δεδομένη την επικράτηση Μπάιντεν. Δεν μάθατε τίποτα το 2016 ή ακόμη και το 2000; Είναι εθνικά επιζήμιο να παρασύρεστε κατ’αυτόν τον τρόπο και να βάζετε τα όποια αυγά σας σε ένα καλάθι προεκλογικώς. Τα κράτη και οι κυβερνήσεις δεν δουλεύουν έτσι, ούτε καν το …Προ-Πο!

Κι’αφού βάλαμε τα “πράγματα” στη θέση τους, ας δούμε την κατάσταση ως έχει: οι εκλογές παίζονται ακόμη, είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιός θα κερδίση παρά το μικρό προβάδισμα του Μπάιντεν. Τίποτα δεν έχει τελειώσει κι’ίσως να μην ξέρουμε μέχρι το βράδυ. Προσωπικά, έτσι για να πω αυτό που θέλω κι’όχι ό,τι οι άλλοι θέλουν να μου αποδώσουν, εύχομαι ο νικητής να αναδειχτή το ταχύτερο δυνατόν και να τελειώση αυτή η ταλαιπωρία. Λόγω κορωνοϊού η χώρα ευρίσκεται ενώπιον τεράστιων προκλήσεων και απαιτείται άμεση αναδιοργάνωση της εθνικής προσπάθειας για να μην καταρρεύση η οικονομία κι’αρχίση να τρώη ο ένας τον άλλον. Ο Τραμπ, δική μου εκτίμηση αυτή, θα είχε σαρώσει σ’αυτές τις εκλογές εάν δεν είχε διακόψει τις συνομιλίες με την Πελόσι για το νέο “στίμιουλους”. Εάν εκατομμύρια Αμερικανών είχαν λάβει μία επιταγή $1200 δολαρίων με το όνομα του Τραμπ πριν τις εκλογές κι’εάν είχε επιδοτήσει το Ταμείο Ανεργίας με $600 την εβδομάδα ανά δικαιούχο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, θα τον ψήφιζαν ακόμη και …Αριστεροί! Τσιγκουνεύτηκε όμως και τώρα τραβιέται γιατί χρεώθηκε την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Οποιος νικήση τελικά θα πρέπη άμεσα να ενισχύση την πραγματική οικονομία δίνοντας χρήμα και ελπίδα στον κόσμο διότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη. Επιπλέον βοήθεια χρειάζονται κι’όχι νέους φόρους, όπως υποσχέθηκε ο Μπάιντεν, ειδάλλως η ανεργία θα χτυπήση νέα ρεκόρ, καθώς όσοι μείνουν ανοιχτοί θα διώξουν εργάτες για να απορροφήσουν το κόστος της αυξημένης φορολογίας. Ετσι δουλεύει το σύστημα εδώ, οι ΗΠΑ δεν είναι Σουηδία ούτε Γαλλία, έχει άλλες παραδόσεις, καλώς ή κακώς. Αλλωστε, στις χθεσινές δημοσκοπήσεις κάλπης, η πρώτη και με διαφορά ανησυχία των ψηφοφόρων αφορούσε στην οικονομία και με πολύ λιγότερο ποσοστό στον κορωνοϊό.

Κλείνοντας να πως ότι ήταν μεγάλο λάθος του Τραμπ να βγή τις πρώτες πρωινές ώρες και να μιλήση για νοθεία τη στιγμή που η καταμέτρηση συνεχίζεται και ενδέχεται να …κερδίση! Αυτό έδειξε πανικό και έλλειψη πολιτικού ήθους. Ετσι φέρεται όμως ο πρόεδρος, δεν έχει πολιτικό τάκτ κι’αυτό δεν είναι πάντα καλό. Είπαμε να μην είσαι πολιτικός, αλλά δεν χρειάζεται και τόσο …μπρουτέ. Να σημειώσω πάντως, γιατί μάλλον θα το βρούμε μπροστά μας, ότι ο Τραμπ έχει κάποιο δίκιο όταν μιλάει για νοθεία στην επιστολική ψήφο η οποία έγινε με αποστολή ψηφοδελτίων σαν να επρόκειτο για “take out menu” πιτσαρίας! Ο έλεγχος εκεί είναι πλημελής εκ των πραγμάτων. Δεν αποκλείεται η αναμέτρηση τελικά να κριθή στα δικαστήρια κι’αυτό θα πάρη χρόνο, παρατείνοντας την αβεβαιότητα και το σχετικό ξεχαρβάλωμα και δίνοντας ευκαιρίες σε υπόθετα όπως ο Ερντογάν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Οψόμεθα και …κοψόμεθα!

Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine