Essay

Εγκαταλείπει το Ευρώ η Κύπρος – Νέο νόμισμα η Λύρα!

By April 1, 2013 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ: Φεύγει η Κύπρος από το Ευρώ! Οπως μεταδίδουν κατ’αποκλειστικότητα οι συνεργάται της στήλης από τη Μεγαλόνησο, Ιων Αμυγδάλου και Καλύψω Λάρα, η απόφασις ελήφθη τα ξημερώματα της Δευτέρας ύστερα από μαραθώνιον συνεδρίασιν εις την οποίαν παρέστησαν ο πρόεδρος, οι αρχηγοί των κομμάτων, ο αρχιεπίσκοπος, εκπρόσωποι ξένων δογμάτων, ο συνήγορος του πολίτη, οι επικεφαλής των εμπορικών επιμελητηρίων, οι πρόεδροι συλλόγων γονέων και διδασκάλων, η Αννα Βίσση, ενώ μέσω κλειστού τηλεοπτικού κυκλώματος συμμετείχε ο Ολλανδός πρόεδρος του Ουρογκρούπ κ. Ντίσελμπλοεμ (ή κάπως έτσι). Αρχικώς επρόκειτο να λάβη μέρος και ο κ. Στουρνάρας, η ιδέα απερρίφθη όμως με το αιτιολογικό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι υπήρχαν ήδη αρκετά …στουρνάρια στη σύνθεση του «αντ χοκ» συμβουλίου.

Ηδη έχουν επανασυναρμολογηθεί τα πιεστήρια εκτύπωσης τραπεζογραμματίων και από Τρίτη αναμένεται να κυκλοφορήση το νέο νόμισμα το οποίο θα ονομάζεται Λύρα με ύψιλον προκειμένου να αποφεύγεται η σύγχυσις με την προ του Ευρώ Λίρα. Αρχικώς θα εκδίδεται μόνο σε χάρτινη μορφή και θα είναι νόμισμα μιας λύρας. Εξαιτίας της κατά 170% υποτίμησής του σε σχέση με το Ευρώ θα βγαίνη σε σχήμα ρολού χαρτιού υγείας, ώστε οι χρήστες (εξ ου και χρήμα) να μπορούν να κόβουν όσα χαρτονομίσματα απαιτούνται δια τας ανάγκας των συλλαγαγών χάρη στις τρυπίτσες που θα υπάρχουν για να ξεχωρίζη το ένα από το άλλο. Μόλις  τελειώση ο ρολός θα μπορούν οι πολίτες να προμηθευτούν και δεύτερο από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή οι οποίες όχι μόνο δεν κλείνουν, αλλά θα έχουν την αποκλειστικότητα εκτυπώσεως και διαχειρίσεως του νέου τραπεζογραμματίου. Οι πολίτες προκειμένου να προμηθευτούν δεύτερο ή τρίτο ρολό χαρτονομισμάτων θα πρέπει να προσκομίζουν το χαρτονένιο «λουλάκι» που βρίσκεται στο κέντρο του ρολού, όπως και στο χαρτί υγείας, και το οποίο θα φέρη ειδικό κώδικα που θα σαρώνεται από υψηλής τεχνολογίας ανιχνευτές ώστε να αποφεύγωνται οι καταχρήσεις. Το νέο χαρτονόμισμα θα φέρη στη μία όψη τη μορφή του κ. Αναστασιάδη και στην άλλη του κ. Σαρρή εξερχομένου από τη συνάντηση με τους Ρώσσους την προηγούμενη εβδομάδα. Μπορεί όμως να είναι και του Βγενόπουλου …

Εν τω μεταξύ, οργιάζουν οι φήμες για επικείμενη παραίτηση του Προέδρου Αναστασιάδη και τον διορισμό κυβερνήσεως εθνικής ενότητος προκειμένου να αντιμετωπιστή αποτελεσματικότερα η κρίση και η μετάβαση στη λύρα. Αρχικώς επροτάθη στην κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνιδα Αννα Βίσση να αναλάβη την προεδρία λόγω του διεθνούς κύρους της και της δυνατότητός της να εμψυχώνη τις μάζες μέσω της μουσικής, κάτι σαν τη Σοφία Βέμπω δηλαδή, αλλά άνευ Σοφίας και Βέμπω, ωστόσο η ίδια φέρεται να προτιμάη το Υπουργείο Εξωτερικών που θα της επιτρέπη να συνδυάζη διπλωματικά ταξίδια με συναυλίες. Κατόπιν τούτου επικρατέστερος για την προεδρία είναι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο οποίος αναμένεται να ζητήση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη το απολυτήριο του Ηγουμένου Εφραίμ εκ του Βατοπαιδίου προκειμένου να αναλάβη το Υπουργείο Οικονομικών. Εφόσον δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από την τουρκική κυβέρνηση το απολυτήριο αναμένεται να εκδοθή αρκετά πριν τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους. Το νέο υπερυπουργείο Επενδύσεων και Αναπτύξεως θα πάη στον Μοναχό Αρσένιο και οι διαδικασίες προκειμένου να του αποδωθή η κυπριακή υπηκοότητα έχουν ήδη δρομολογηθεί με τον διορισμό του αρχικώς ως εφημερίου σε εγκαταλλειμένη εκκλησία των κατεχομένων.

Η νέα αιφνιδιαστική κίνηση των Κυπρίων έχει αφήσει άφωνη τη διεθνή κοινότητα: τόσον ο Πρόεδρος Ομπάμα, όσο και η Καγκελάριος Μέρκελ δεν έχουν πει απολύτως τίποτα, ενώ σιωπηλά παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και η Αθήνα (ίσως λόγω και του προχωρημένου της ώρας).

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού ΝΕΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη (neomagazine.com).

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine