Essay

Πατήρ πάντων ο (χαρτο)πόλεμος!

By March 7, 2014 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Στο χτεσινό μου σημείωμα αναφορικά με την επίσημη πατριαρχική επίσκεψη το 2008 στο Κίεβο η οποία παραλίγο να πυροδοτήση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (https://www.neohellenika.com/?p=365), έκανα δύο λάθη τα οποία σπεύδω λόγω δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά και συγγραφικής ευαισθησίας, να διορθώσω πάραυτα, ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη από το “θύμα”. “Ανθρωποι είμαστε, σφάλματα κάνουμε” που λέει και το λαϊκό άσμα, παρά το γεγονός ότι προσφάτως, υπό καθεστώς μέθης, σαν τον Χρουστσώφ όταν έδωσε την Κριμαία στην Ουκρανία, έκανα αύξηση στους περίπου 40 τον αριθμό συντάκτες και διορθωτές που έχουμε εδώ, στο neohellenika.com!

Αναφέρθηκα λοιπόν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας, υπέρτιμο και έξαρχο Ευρώπης, ως ολόκληρος ο τίτλος έχει, κ. Εμμανουήλ (κατά κόσμον Αδαμάκης, Κρητικός) και του άλλαξα το όνομα σε Μιχαήλ! Εγραψα επίσης ότι είναι ρωσσομαθής και ρωσσοσπουδαγμένος, ενώ ισχύει μόνο το πρώτο, ξέρει ρωσσικά δηλαδή. Είναι επίσης υπεύθυνος για τον διάλογο με τις αρχαίες χριστιανικές εκκλησίες (τώρα η Ορθόδοξη τί είναι, νεαρά;) εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Απολογούμαι συνετριμμένος και ταπεινώς εκλιπαρών της Αυτού χάριτος δια το λάθος, το οποίο οφείλεται σε μπέρδεμα και ουδαμώς αντανακλά κακήν πρόθεσιν! Εδώ οι “Τάιμς” της Νέας Υόρκης πριν μερικά χρόνια είχαν άρθρο για την επικείμενη επίσκεψη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ και έβαλαν φωτογραφία άλλου ιεράρχη (σου λέει όλοι το ίδιο φαίνονται, ποιός θα το καταλάβει). Βέβαια το ότι υπάρχουν χειρότερα, δεν θα πρέπη να με κάνη να αισθάνωμαι καλύτερα…

Πάντως ισχύει ότι προ διετίας εν Αμερικές κύκλοι επεχείρισαν να φέρουν τον Εμμανουήλ εδώ ως Αρχιεπίσκοπο (ήταν τότε που ο Δημήτριος δήλωσε όλο παράπονο μα και αποφασιστικότητα ότι «οι ιεράρχες πεθαίνουν στον θρόνο τους», ξεχνώντας βέβαια ότι το ίδιο είπε και ο πρώην πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος αλλά παραμένει εν ζωή και τον τρώει η μαρμάγκα. Ωστόσο, ο Εμμανουήλ, παρά το γεγονός ότι υπέστη πιέσεις από άνθρωπο του πατριάρχου που συνήθως δεν παίρνει όχι για απάντηση, δεν υπέκυψε, αρνούμενος τοιαύτης τιμής. Σου λέει, χαζός είμαι που έχω την ησυχία μου εις τους Παρισίους και θα πάω να πέσω στον λάκκο με τα φίδια; Ας βρουν αλλού χαζό (για να μη χρησιμοποιήσω βαρυτέρα έκφρασιν).

Αυτά λοιπόν όσον αφορά στο λάθος με το όνομα του Μητροπολίτου Γαλλίας και προς αποκατάστασιν της πληροφοριακής ορθότητας. Εύχομαι σε όλους ένα ευχάριστο και δημιουργικό Σαββατοκύριακο, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την ερχόμενη εβδομάδα. Αντε να δούμε σε ποιές άλλες χώρες θα έχει εισβάλει μέχρι τότε ο Πούτιν, γιατί δυο μέρες είναι πολύς καιρός για να καθήση φρόνιμος.

Χώρια που όλους τους βολεύει αυτή η αναμπουμπούλα. Πριν την κρίση στην Κριμαία ο Ομπάμα ήταν έτοιμος να καταθέση νομοσχέδιο βάση του οποίου θα εγίνοντο κατά 25% περικοπές σε όλους τομείς “άμυνας” των ΗΠΑ. Με την αφορμή για έναν μίνι ψυχρό πόλεμο που προσφέρει η εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία, οι περικοπές μάλλον θα πάνε περίπατο, δεν αποκλείεται μάλιστα να έχουμε και αυξήσεις. Πατέρας όλων ο (χαρτο– με την έννοια του χρήματος -) πόλεμος που έλεγε και ο Ηράκλειτος, άσχετα αν δεν το εννούσε ακριβώς έτσι και υπογράμμιζε αυτό που προτιμά να ξεχνάη κάθε μεγαλομανής, την πιθανότητα δηλαδή να έρθουν τα πάνω κάτω. (“Πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε τοὺς δὲ ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους.”)

Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: Ευρίσκομαι εις την ευχάριστον θέσιν να σας ανακοινώσω την ίδρυσιν του νέου εξτραπολυσυλλεκτικού κόμματος, ακρωνύμως Κ.Ο.Υ.Ρ.Α.Δ.Α. (Κομμουνισταί, Οικολόγοι, Υλισταί, Ριζοσπάσται, Αριστεροί, Δεξιοί, Αναρχικοί). Λίαν συντόμως θα κυκλοφορήση εγκύκλιος με αναλυτικοτέρας πληροφορίας και οδηγίας προς εγγραφήν μελών με στόχο τη διεξαγωγή συνεδρίου και εκλογή Κεντρικής Υποτροπής η οποία θα ασχοληθή με την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος που εκ των πραγμάτων θα είναι εύπλαστος, ως και το όνομα του υπό διαμόρφωσιν σχηματισμού υπονοεί. Πρόκειται περί …γαστρικού κινήματος, πως λέμε στα αγγλικά “bowel movement”, με κεντρικό άξονα την πεπτική υγεία και ευεξία του ελληνικού λαού. Η συμβολή όλων, αναλόγως προς τας δια(σ)τροφικάς των συνηθείας, είναι επιβεβλημένη. Σεβόμενοι τας ελληνικάς παραδόσεις το κόμμα δεν θα έχη έναν αρχηγό, αλλά εκ περιτροπής αρχηγούς ούτως ώστε κάθε μέλος να γίνη κάποια στιγμή πρόεδρος και εν συνεχεία πρωθυπουργός, η ενδόμυχος επιθυμία όλων των συνέλλήνων. Περισσότερες πληροφορίες προσεχώς …

Στις ερχόμενες εκλογές, πήτε ΟΧΙ στα σκατά, ΝΑΙ στην Κ.Ο.Υ.Ρ.Α.Δ.Α.!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine