Essay

Από Καραγκιόζηδες, Χατζατζάρηδες!

By March 6, 2015 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Μπορεί ο αρχηγός του ΚΙΔΗΣΟ, κ.Γιώργος Παπανδρέου, όταν ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να επαγγέλετο ότι θα κάνη την Ελλάδα «Δανία του νότου», όμως η Τουρκία και οι διαδοχικές ελλαδικές κυβερνήσεις, της δικής του συμπεριλαμβανομένης, με τη λεγόμενη «πολιτική του κατευνασμού» έχουν καταφέρει να την κάνουν …Φινλανδία του Νότου, χωρίς βέβαια τα ΝΟΚΙΑ και τις δίμετρες ξανθές, πλην των παρεπιδημούντων ρωσσόφωνων καλλονών από τις πρώην Σοβιετικές «Δημοκρατίες». Πάλι καλά, θα πουν μερικοί, εφόσον το «πρότυπο» παρέμεινε εντός του ευρυτέρου σκανδιναβικού χώρου, διότι υπάρχουν και πολύ χειρότερα κι’ονόματα ας μην πούμε! Το πρόβλημα είναι ότι ως λαός, ο ελληνικός, δεν το έχουμε πάρει απόφαση κι’όσο νά’ναι μας πονάει κάθε φορά που γίνεται τοιαύτη υπενθύμισις, όπως προσφάτως με την τουρκική ΝΟΤΑΜ η οποία δέσμευε το μισό Αιγαίο και μέρος ελληνικών νησιών ως πεδία βολής για τουρκικά …βλήματα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να συνειδητοποιή κανείς ότι στο θέατρο σκιών αντί του πρωταγωνιστή, του Καραγκιόζη δηλαδή, έχει ταυτιστεί με τον …Χατζατζάρη που όσον νά’ναι αποτελεί άκρως σημαντική μεν, δευτερεύουσα όμως φιγούρα!

Είναι αποκαρδιωτικό ότι σε κάτι τόσο «δικό μας» έχουμε χάσει την «πρωτιά», όπως περίπου έγινε και με τα Σκόπια όπου τρέχουμε τώρα εμείς να αποδείξωμε ότι είμεθα οι Μεγαλέξανδροι και όχι το …Καταραμένο Φίδι! Είχα προειδοποήσει σε ανύποπτο χρόνο από ετούτο’δω το μετερίζι (μου αρέσει όταν προφέρει τη λέξη η Ντόρα Μποκογιάννη με τον δικό της, «σέξυ» τρόπο, σαν να μασάη στραγάλια) ότι στο θέατρο σκιών ο Καραγκιόζης δεν είναι ο μοναδικός χαρακτήρας! Αλλά δεν εισακούσθην και τώρα κινδυνεύουμε να μην είμαστε ούτε …Καραγκιόζηδες, μας αμφισβητείται ευθέως η ταύτισις με το εθνικό μας πρότυπο! Τί άλλο θα δουν τα μάτια μας, κινούμενα σχέδια «μέιντ ιν Γκρης» ή τουρκικά εστιατόρια κατ’απομίμησιν αρχαιοελληνικών κτισμάτων, περιστοιχισμένα με αγάλματα φιλοσόφων που υποτίθεται γεννήθηκαν στην …Τουρκία; «Σου λέει, μαν, ο Μεγαλοπρεπής»!

Βέβαια και εμείς μπορούμε να διεκδικήσωμε τον …Ερντογάν, ο οποίος είναι αποδεδειγμένα ελληνικής καταγωγής, τον κατηγορούσανε άλλωστε οι εθνικιστές για αυτό κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών. Αλλά συγκρίνεται ο Ερντογάν με τον …Καραγκιόζη; Αν μας πάρουν την ψυχή μας ό,τι και να μας δώσουν λίγο θα είναι, δεν αναπληρώνεται το κενό, η πολιτιστική ταυτότητα δεν είναι απλά στο «DNA» μας είναι το ίδιο μας το «DNA»! Και επ’αυτού δεν χρειάζονται εξετάσεις, μια ματιά στη σύγχρονη  Ελλάδα, στον σύγχρονο Ελληνα όπως άγεται και φέρεται στο παγκόσμιο χωνευτήρι ιδεών πείθει και τον πλέον δύσπιστο! Κι’αν ο πλέον δύσπιστος δεν πείθεται, όπως ο Σόιμπλε και οι συν αυτώ, δεν φταίει ο Ελλην ή ο Βαρουφάκης εν προκειμένω, αλλά ο ίδιος που είναι τέτοιο ντουβάρι και δεν καταλαβαίνει το αυτονόητο! Τους αφήνει όμως το μίσος και η μειονεξία να δουν πέραν από τη μύτη τους; Κι’ύστερα λένε εμάς Καραγκιόζηδες, όχι δηλαδή πως δεν είμεθα και υπερηφάνως, άλλα όπως στην ταινία «Analyze this» όπου ο ψυχολόγος αποκαλεί τον Μαφιόζο «χαζό» κι’αυτός του απαντάει «άλλο όταν το λέω εγώ κι’άλλο όταν το λες εσύ», έτσι και στην περίπτωσή μας, η δική μας αυτογνωσία είναι δική μας υπόθεση, «κόζα νόστρα» ορέ, it’s nobody else’s business!

Κουτσά στραβά λοιπόν, η Ελλάς έχει γίνει Φινλανδία του Νότου και ο δρόμος για την πρόοδο και την ευημερία που εγγυάται το πρωτότυπο είναι ανοιχτός μπροστά της διάπλατος αρκεί να αποφασίση να τον διαβή χωρίς ηθικές ή άλλου είδους αναστολές! Οι υπερηφάνειες και οι σεβασμοί είναι για αυτούς που μπορούν να τους εμπνεύσουν όχι για τους …Καραγκιόζηδες. Δεν υπάρχει «ολίγον έγγυος» όπως δεν υπάρχει και «ολίγον πούστης» (ζητώ συγγνώμη από τις έγγυες και τους πούστηδες για τη σύγκριση). ‘Η είσαι ή δεν είσαι. Την επόμενη φορά λοιπόν που οι Τούρκοι θα εκδώσουν ΝΟΤΑΜ για το μισό Αιγαίο, η Ελλάς να τους αντιπροτείνη να το συμπεριλάβουν ολόκληρο για να μην πονοκεφαλιάζη με την παρακολούθηση και αναχαίτισή τους. Οταν θα γίνωνται συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, η Ελλάς να προτείνη στην Τουρκία να πάρη και την άλλη μισή να τελειώνουμε! Κι’αν η συζήτηση περί ΑΟΖ ξανανοίξη, η Ελλάς να δηλώση ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να κάνη κάτι τέτοιο στο Αιγαίο, μα ούτε και στο Ιόνιο, όπως ορθώς έχουν ζητήσει και απειλήσει οι Τούρκοι! Είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικό εν έτει 2015 «το λίκνο του πολιτισμού» να καταπιάνεται με τόσο μπανάλ ζητήματα και να ξοδεύη πολύτιμη φαιά ουσία την οποία θα μπορούσε χρησιμοποιήση στο ιδεώδες για τη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο δίκαιου κόσμου όπου κάθε λογής αδικημένος θα μπορούσε να ζητήση άσυλο και να παίρνη κάποιο επίδομα. ‘Η ακόμη και για καλύτερα κινητά τηλέφωνα εφόσον της ΝΟΚΙΑς έχουν μείνει πίσω …

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine