Essay

Η μεταφυσική του τρόμου …

By March 17, 2015 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Στη Δύση η προπαγάνδα και το «μάρκετινγκ» όπως τα ξέρουμε σήμερα, δεν είναι καινούργιες έννοιες και πρακτικές, αλλά βρίσκονται στις καθεαυτές ρίζες του λεγόμενου δυτικότροπου παραδείγματος, τη Ρωμαιοκαθολική Θρησκεία δηλαδή. Στο ίδιο μήκος κύματος χρησιμοποιείται και ο φόβος ως αποτρεπτική μέθοδος, άσχετα αν δεν ήταν αυτοί οι πρώτοι διδάξαντες. Στη Ρωμαιοκαθολική «θεολογία» που πέρασε και στην «Ορθόδοξη», ο πιστός προειδοποιείται συστηματικά και σε κάθε βήμα του ότι έτσι και περάση «το σεργιάνι του στον κόσμο» ως αμαρτωλός, σύμφωνα με τα θρησκευτικά «στάνταρντς», θα πάη στην Κόλαση, στο «πυρ το εξώτερον» όπου τον περιμένουν τα μύρια κακά! Απεναντίας, ο «ενάρετος» βίος, αυτός που δεν διασάλευε την καθεστηκυία τάξη κάθε μορφής καταπίεσης και μετριότητας ανά τους αιώνες, υπέσχετο τον Παράδεισο χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες, αρκεί που δεν θα ήταν Κόλαση.

Αυτό το «κόνσεπτ» χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον προκειμένου οι άνθρωποι να υποφέρουν τα πάνδεινα επί γης έχοντας τη «θεολογική» διαβεβαίωση ότι θα αναπαυθούν μετά θάνατον. Εκείνο που επιμελώς έκρυψε η ρωμαιοκαθολική προπαγάνδα κι’αυτό που έως και σήμερα αδυνατούν οι περισσότεροι «πιστοί» να αντιληφθούν είναι ότι αν ζης ως «αμαρτωλός» (σημαίνει «εκτός στόχου» στην ελληνική γλώσσα) ίσως τούτο από μόνο του να είναι η Κόλαση, όχι το άγνωστο επέκεινα.

Ετσι και τώρα με το υποτιθέμενο «Γκρέξιτ» ή παλαιότερα με το Σχέδιο Ανάν, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις ανά την ελληνική ιστορία που εκ των πραγμάτων είναι ταυτόσημη με την ανθρώπινη για να μην πω και με του σύμπαντος εφόσον πλείστοι «πεφωτισμένοι» μιλούν για συμμετοχή εξωγήινων δυνάμεων στη διαμόρφωσή της (οφείλω να ομολογήσω ότι συγκεκριμένα στελέχη της νέας συγκυβερνήσεως πείθουν υπέρ της εξωγηίνου παρεμβάσεως). Χρησιμοποιείται πανομοιοτύπως η υποτιθέμενη Κόλαση για όσους κάνουν την «αμαρτωλή» επιλογή. Μ’αυτό τον τρόπο όχι μόνο «ο φόβος φυλάει τα έρμα», αλλά αδυνατούν στην τύφλα τους τα «έρμα» να δουν ότι ίσως να ζουν ήδη την …Κόλαση!

Σ’αυτού του είδους την εθελοτυφλία βοηθάει βέβαια και η έμφυτη ανθρώπινη επιφύλαξη ότι πάντα δύνανται να υπάρξουν χειρότερα, άρα η πρόγευσις της Κολάσεως δεν είναι και τόσο κακή τέλος πάντων! Ετσι όμως αποκλείεται συστηματικά το ρίσκο και η δυνατότητα εξόδου από την ανακύκλωση της όποιας ρουτίνας όσο υποφερτής κι’αν είναι. Επιβάλλεται λοιπόν η μικρότητα που στην πλέον εξευγενισμένη εκδοχή της γίνεται καλοθρεμμένη μετριότητα, κατά φαντασίαν εφάμιλλη των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και βάλε! Η κοροϊδία εαυτών και αλλήλων ανάγεται σε αρετή, το δήθεν σε αλήθεια και η επιφάνεια σε «είκοσι χιλιάδες λεύγες» στρατηγικό βάθος, με ή χωρίς επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια. Κορωνίδα αυτής της διαδικασία είναι ο εφηρμοσμένος Ελλαδισμός με νέα Μεγάλη του Ιδέα αυτή που έχει για τον εαυτό του!

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο Αλέξης Τσίπρας πριν γίνη πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον πάπα και μετά το Αγιον Ορος (ή πρώτα το ένα και μετά τον άλλον, δεν θυμάμαι). Ομοίως και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δη τη Μέρκελ και εν συνεχεία τον Πούτιν. Ο Αλέξης κρατάει με μαεστρία τις ισορροπίες μεταξύ ανατολικής και δυτικής χριστιανοσύνης, άρα είναι σε μοναδική θέση να λύση και το ουκρανικό που κατά βάση παραμένει θρησκευτική σύγκρουση από τη Σύνοδο του Μπρεστ και εντεύθεν. Στην πολιτική άλλωστε, τα μεγαλύτερα προβλήματα δεν λύνονται, τα ξεπερνάς καταπιανόμενος με άλλα ενδεχομένως ακόμη σοβαρότερα. Ετσι και τώρα, μπορεί η Ελλάς να τελή υπό κατάρρευση, προέχει όμως η «Ευρώπη των Λαών» και γιατί όχι η Ουκρανία, λέω εγώ, με τους πολύ όμορφους αλλά αφελείς κατοίκους! Τελικά να δήτε, που το πρόβλημα της Ελλάδος θα λύσουν από κοινού ο πάπας με τον Πούτιν. Και θα είχε ήδη λυθεί, αν είχε περάσει του Αλέξη να κάνη τον …Αναστάσιο πρόεδρο της Δημοκρατίας!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Η «εξυγίανσις» του ποδοσφαίρου που επιχειρεί η κυβέρνησις είναι καθρέφτης των μέχρι στιγμής προσπαθειών της σε όλους τους τομείς! Δυστυχώς (ή ευτυχώς) άλλο η θεωρία κι’άλλο η πράξις …

2) Μπορεί κανείς να αντιληφθή το ανίατον της ασθενείας που χαρακτηρίζει την ελλαδική δημοσιογραφία από το ποιοί είναι οι δημοφιλείς «σοβαροί» της!

3) Εχει χαθεί η αίσθησις του μέτρου! Ελειψε ο Βλαδίμηρος Πούτιν 11 μέρες από το προσκήνιο και αφηνίασαν οι συνωμοσιολόγοι! Σιγά τα ωά! Εδώ κοτζάμ Κώστας Καραμανλής λείπει μονίμως τα τελευταία χρόνια και κανείς δεν τό’χει πάρει χαμπάρι (προφανώς ούτε ο ίδιος)!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine