Essay

Εκμετάλλευση του εθνικού φυσικού αερίου πάραυτα!

By April 15, 2015 February 16th, 2018 One Comment

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Με εκπλήσσει όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από τα υποτιθέμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην υποτιθέμενη, από ό,τι φαίνεται, αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδος. Αφήστε που έχω αρχίσει να πιστεύω ότι η συζήτηση γίνεται εκ του πονηρού ακόμη κι’όταν εμφορήται από τας καλυτέρας των προθέσεων! Μα ανέκαθεν οι Ελληνες είναι πρωτοπόροι στην παραγωγή φυσικού αερίου (natural gas)! Χάρη στην υψηλή κατανάλωση οσπρίων όλο τον χρόνο, το έντερό μας δουλεύει «όβερτάιμ» με αποτέλεσμα μεγατόνοι φυσικότατου αερίου να διοχευτεύωνται στην ατμόσφαιρα και δυστυχώς να πηγαίνουν χαμένοι! Διότι λείπει, ως συνήθως, η κρατική μέριμνα και προγραμματισμός ούτως ώστε να αξιοποιούνται καταλλήλως οι φυσικοί πόροι της χώρας. Ας ελπίσωμε ότι ο ιδιωτικός τομέας, όπως ήλπιζε και ο Χατζηδάκης στην περίπτωση των αερογραμμών κι’ακόμα να δούμε απευθείας πτήση από Νέα Υόρκη προς Αθήνα σε ετήσια βάση, θα αντιληφθή τη σπατάλη και θα φροντίση να την εκμεταλλευτή προς όφελος οικονομικό αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. Τί εννοώ: θα μπορούσε να επινοηθή συσκευή ή μηχανισμός, ενσωματωμένος στο σώβρακο, ο οποίος θα ενεργοποιήται κάθε φορά που προκύπτει παραγωγή φυσικού αερίου με σκοπό την αξιοποίησή της για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς την καύση λιγνίτου με τη συναφή μόλυνση του περιβάλλοντος.

Με τόσο φυσικό αέριο που παράγουν οι Ελληνες θα μπορούσε η χώρα να έχη πάμφθηνο ηλεκτρικό ρεύμα και να εξάγη στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη αντί να εισάγη! Θα γέμιζε ο «Nabuko» και ο «Turkish Stream» και θα θέλαμε και έξτρα αγωγούς με αποτέλεσμα η Ελλάς και γίνη και διαμετακομιστικός ενεργειακός κόμβος, όχι μόνο παραγωγός χώρα. Θα μετατραπόταν σε νέο Αζερμπαϊτζάν, οι ισπανικές ομάδες θα είχαν το εθνόσημό μας στις φανέλλες τους, χώρια που θα μπορούσαμε να ξανακερδίσουμε τον διαγωνισμό της Ουροβίζιον. Αλλά πού μυαλό και εφευρετικότης, όλοι τρέχουν να ανοίξουν καφετέριες και σουβλαντζίδικα! Πώς να πάη η χώρα μπροστά όταν οι αυτονόητες πλουταπαραγωγικές της πηγές αγνοούνται και περιφρονούνται, ιδιαίτερα από τη νέα γενιά που αντιμετωπίζει τη μάστιγα της ανεργίας; Κλάνουνε που κλάνουνε όλη την ημέρα ξάπλα στις καρέκλες, από καφετερία σε καφενείο, θα μπορούσαν να παράγουν ρεύμα και να πληρώνονται! Φανταστήτε να κάθεστε στο «Στάρμπακς» με το «λαπτόπ» σας και αντί να χρησιμοποιήτε την πρίζα τους να παράγετε τη δική σας ενέργεια!

Τουλάχιστον να χρηματοδοτούσε το ΕΣΠΑ κάποιο πρόγραμμα αυτού του είδους, να άρχιζε δειλά και σε πειραματική βάση με σκοπό την εξάπλωσή του ανά το πανελλήνιο. Τα μοναστήρια θα ήταν ένας χώρος όπου θα μπορούσε να ξεκινήση πειραματικά, επειδή οι σεβάσμιοι, κατά τα άλλα, γέροντες (την ευχή), ανεξαρτήτου ηλικίας, υποτίθεται ότι τρέφονται κυρίως με όσπρια και λαχανικά οπότε το φυσικό τους αέριο πρέπει να είναι άφθονο και βιολογικό (δεν χρησιμοποιούν λιπάσματα και άλλα χημικά, μόνο αγνή κοπρειά). Η Εκκλησία της Ελλάδος θα έπρεπε να κάνη την αρχή με σκοπό το μέτρο να επεκταθή σε όλους τους ιερωμένους και εν συνεχεία στους πιστούς. Ετσι θα μπορούσε να χρηματοδοτήση τα προγράμματα σίτισης και τις άλλες φιλανθρωπικές της δραστηριότητες χωρίς να περιμένη την ελεημοσύνη από το υστέρημα του κάθε πλουσίου. Φανταστήτε αν αντί να δίνουν ψιλά στον δίσκο οι πιστοί φορούσαν Συσκευές Εκμετάλλευσης Φυσικού Αερίου (Σ.Ε.Φ.Α.) και να έδιναν έναν μέρος από τα κέρδη, μέσω της ΔΕΗ, στην εκκλησία! Θα ζούσαν όλοι καλά και αυτοί καλύτερα!

Επειδή όμως δεν την έχω την Εκκλησία ικανή για τέτιους είδους προοδευτικές πρωτοβουλίες, την αρχή ίσως να πρέπη να κάνη η Βουλή των Ελλήνων, δίνοντας το παράδειγμα και στους πολίτες. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την αγωνιστικότητα και τη διάθεση για καινοτομίες που τη διακρίνει θα μπορούσε να περάση ένα τέτοιο μέτρο, πειραματικά, με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κοινοβουλίου και της νυχτερινής φωταγωγήσεώς του. Χώρια που μ’αυτό τον τρόπο θα απελευθερώνονταν και οι βουλευταί από τα δεσμά του καθωσπρεπισμού, γιατί κατά τις πολύωρες συνεδριάσεις είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι θέλουν να κλάσουν, αλλά δεν το κάνουν από σεβασμό στους …πισινούς τους. Εάν όμως επρόκειτο να παράγουν φυσικό αέριο με σκοπό την αξιοποίησή του για ενεργειακούς λόγους, τότε δεν θα είχαν κανένα λόγο να συγκρατούνται και να είναι έτοιμοι να σκάσουν! Φανταστήτε τον κ. Βενιζέλο, για παράδειγμα, μετά από πλουσιοπάρχο «λάντς» στο καφενείο της Βουλής, με τη συνοδεία σαλάτας από φύκια, ρεβύθια και διάφορες άλλες υγιείς κατά τα άλλα τροφές. Ξέρετε τί ενέργεια θα μπορούσε να παράγη αντί να την «καταπίνη» εντός της συνεδριάσεως διότι έτσι και του φύγει η αίθουσα θα μετατραπή σε θάλαμο αερίων; Χώρια που θα κατηγορηθή και για αντισημιτισμό…

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να αναλάβη τη σχετική πρωτοβουλία διότι έχει και προηγούμενο. Οπως απελευθέρωσε τον ενδυματολογικό κώδικα στη Βουλή, χωρίς όφελος για λογαριασμό του κοινού, καιρός είναι να απελευθερώση το δικαίωμα στο ξαλάφρωμα το οποίο θα προσφέρη δωρεάν ενέργεια στους χειμαζόμενους από την κρίση πολίτες. Οι (π)ορδές των ταγών του έθνους και εν συνεχεία των ψηφοφόρων τους, μπορούν και πρέπει να φέρουν την ανάκαμψη!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Σχετικά με την υποτιθέμενη λεκτική αντιπαράθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με βενζινοπώλη καθ’οδόν προς την Εύβοια, ο θόρυβος είναι εκτός θέματος! Κατ’εμέ, προβληματίζει περισσότερο ότι πήγε για Πάσχα στον Αγιο Ιωάννη …τον Ρώσσο, δυο μόλις μέρες μετά την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα!

2) Ο φουκαράς ο Αβραμόπουλος δεν το έχει χωνέψει ότι δεν έγινε πρόεδρος και είναι απλά …επίτροπος (εκκλησίας). Στις από κοινού δηλώσεις με τον Τσίπρα, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μαξίμου, φανερά γηρασμένος, πιο γεμάτος και με θολωμένο από το «Σκάτς» βλέμμα, νόμιζε ότι έκανε διάγγελμα για την …28η Μαρτίου!

3) Πότε θα σταματήσει αυτό το παραμύθι με τη δήθεν πρώτη φορά Αριστερά; Στην πράξη, κυβερνητική Αριστερά έχει η Ελλάδα από το 1974. Κάπως δεξιά παρένθεση ήταν ενα μέρος της περιόδου …Σημίτη. Ας σοβαρευτούμε, επιτέλους!

One Comment

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine