Essay

Από τη FIFA στη …Φώφη!

By June 16, 2015 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Με τα της τρεχούσης ειδησεογραφίας ως προς τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, την επερχόμενη χρεοκοπία και τα άλλα φαιδρά, επόμενο είναι να περνάνε από σπόντα τα πολύ σοβαρά θέματα και να μην τους δίδεται η πρέπουσα σημασία. Ευτυχώς που υπάρχει πλέον η ΕΡΤ και σώζει ως ένα σημείο τα προσχήματα, διότι αν περιμέναμε από τους άλλους οι εξελίξεις που τρέχουν όπως τη Φεράρι θα μας είχαν προσπεράσει ωσάν να ήμασταν σε σταματημένο, προς σωματική ανάγκη των επιβατών, λεωφορείο της γραμμής Αθηνών …Παραμυθιάς (και όχι μόνο της Θεσπρωτίας)!

Δεν θα σταθώ στα περί ΦΙΦΑς διότι δεν μπορώ να πω ότι εξεπλάγην ως προς την έκρηξη του σκανδάλου, ή έκπληξη είναι που οι εισαγγελείς τους κατηγορούν για τόσο λίγα και ελαφρά. Πρόκειται περί εγκληματικής οργανώσεως, όπως και κάθε καρτέλ, της ΔΟΕ μη εξαιρουμένης, ή των «Οίκων» που αξιολογούν διάφορες οικονομίες, κι’ως εκ τούτου τα πλοκάμια της δικαιοσύνης κι’αν ποτέ τους αγγίξουν το μόνο που κάνουν είναι να χύνουν περισσότερο μελάνι με αποτέλεσμα να θολώνουν τα νερά και στο τέλος να χάνουν μπούσουλα και τιμόνι. Σε προσωπικό επίπεδο, ελπίζω όλη αυτή η αναστάτωση να μη δημιουργήση προβλήματα στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, διότι ενδέχεται να το καλύψω για λογαριασμό …ουκρανικού τηλεοπτικού σταθμού κυπριακών συμφερόντων!

Η άλλη μεγάλη είδηση, με παραμέτρους στο παρελθόν και το μέλλον – όχι τόσο στο παρόν, η αλήθεια να λέγεται – του Ελληνισμού κι’ως εκ τούτου παναθρώπινου ενδιαφέροντος, ήταν οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και η ανάδειξη στο αρχηγείο της κας. Φώφης Γεννηματά, την οποία, ευκαιρίας δοθείσης, συγχαίρω από καρδιάς διότι από μυαλού δεν βρίσκω τη δύναμη να το κάνω! Χωρίς και η ίδια προφανώς να το γνωρίζη, παίρνει στα γυμνά από προστατευτικά γάντια κουζίνας χέρια της, την πλέον καυτή πατάτα της εποχής μας, που μπροστά της ωχριούν ΙΣΙΣ …αφήξεις, Μεσανατολικό, Βαρουφάκης-Σόιμπλε, ακόμη και Βενιζέλος-Παπανδρέου!

Για να καταλάβη κανείς το μέγεθος της προκλήσεως χρειάζεται να ανατρέξη στη μεγάλη διαίρεση και έκτοτε ανηλεή διαμάχη εντός του …Ισλάμ μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών, διότι σε παρόμοια φάση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ για αυτό και οι συνέπειες για τις επερχόμενες γεννεές ενδέχεται να αποδειχτούν ολέθριες. Ολόκληρη η Ευρώπη μπορεί να κινδυνεύση, σας λέω! Δυστυχώς η ελληνική Πολιτική Επιστήμη και δημοσιογραφία απέτυχαν στο να διαπιστώσουν αυτούς τους κινδύνους έγκαιρα, όταν ο φυσικός απόγονος του Ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε σε σχίσμα με τη δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ, αφήνοντας τον κ. Βενιζέλο και τώρα τη Φώφη να παίζουν τον ρόλο των …Σουνιτών. Στο κανονικό Ισλάμ, όχι του ΠΑΣΟΚ, οι Σιίτες (σιί’ατ «από το κόμμα» δηλαδή) είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι χαλίφες πρέπει να κατάγωνται εξ αίματος από τον Μωάμεθ οι δε Σουνίτες, οι πιο προοδευτικοί (αν κρίνωμε κι’από το ΙΣΙΣ), λένε ότι αυτό δεν ισχύει, προέχει ο σεβασμός στην παράδοση (σούνα) και στα διδάγματα του Προφήτη.

Εδώ λοιπόν υπάρχει και το πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ: ποιοί είναι οι κανονικοί διάδοχοι του ιδρυτή και Προφήτη Ανδρέα Παπανδρέου που δικαιούνται να γίνουν χαλίφες στη θέση του χαλίφη; Εάν ισχύη το εξ αίματος, όπως σε κάθε κληρονομικού τύπου εξουσία ή και απλό μαγαζί ή χωράφι, τότε ο Γιώργος και το ΚΙΔΗΣΟ του είναι οι κανονικοί διάδοχοι! Εάν πάλι ισχύη το της παραδόσεως και πίστεως στα διδάγματα του Προφήτη, τότε εκτός του ΠΑΣΟΚ της αξιαγάπητης Φώφης, υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά ότι φυσικός χαλίφης δεν είναι ο κ. Τσίπρας, όσο κι’αν προσπαθή να μιμηθή φωνητικώς τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενίοτε καλύτερα κι’από τον Χάρυ Κλυν, αλλά ο …Κατρούγκαλος ο οποίος ενσαρκώνει χαρισματικά τη μετεξέλιξη του πρώιμου ΠΑΣΟΚ!

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μη βάλουμε στο παιχνίδι και τη …Νέα Δημοκρατία, η οποία ταυτίστηκε τόσο πολύ με το πράσινο καθ’οδόν που το μπλε της έχει γίνει τουρκουάζ. Εάν μάλιστα κάνει και μεταγραφές από τα αζήτητα του ΠΑΣΟΚ, όπως λέγεται, τότε έχει κάθε λόγο κι’αυτή να διεκδικήση …σουνιτικά (εκ παραδόσεως, δηλαδή) την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Το αξίζει, λόγω συνέπειας αν μη τί άλλο …

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: Τί γίνεται με την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, υπάρχει, δεν υπάρχει, κυκλοφορεί, δεν κυκλοφορεί; Αν τη δήτε, παρακαλώ να ενημερώσετε το πλησιέστερο Τμήμα Αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού …

2) Στην Ελλάδα όπως οι περισσότεροι δεν είναι αυτό που δηλώνουν, έτσι και οι λούμπεν δεν είναι λούμπεν, αλλά …αρλούμπεν!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine