Essay

Το κατιναριό ως κυρίαρχη σταθερά του «δημοσίου» λόγου …

By July 14, 2015 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Επιτρέψτε μου να αρχίσω σήμερα με τη διατύπωση μιας αυτονόητης φιλοσοφικής θεώρησης προκειμένου να βάλουμε τα «πράγματα» στη θέση τους: όλα τα νούμερα δεν είναι ίδια, διαφοροποιούνται κι’όχι μόνο ως προς την αριθμητική αξία τους. Υπάρχει η αισθητική, για παράδειγμα. Υπ’αυτή την έννοια δικαιούται απόλυτα ο κ. Λοβέρδος να χαρακτηρίζη τον κ. Βαρουφάκη «νούμερο», κάτι τέτοιο δεν συνιστά έλλειψη αυτογνωσίας! Having said that, το κατιναριό ουδέποτε έπαψε να χαρακτηρίζη τον «δημόσιο» λόγο της Ελλάδος. Ωστόσο, η «πολυφωνία» των ιδιωτικών μέσων ενημερώσεως σε συνδυασμό με την επέλαση του Διαδικτύου αργότερα, ενδυνάμωσε το φαινόμενο καθιστώντας το κανόνα που επιβεβαιώνει την εξαίρεση. Αποτέλεσμα αυτής της καθεστηκυίας τάσης είναι σχεδόν όλοι, ιδιαιτέρως οι υποτιθέμενα σοβαροί, να αγωνίζωνται παντοιοτρόπως να ακούγωνται ως «ανθρωπάκια», ως «άβερατζ», προκειμένου να ψαρέψουν τηλεθέαση και ακρόαση ή ψήφους αν πρόκειται για «πολιτικούς». Κι’όταν λέω να εκφράζωνται ως «ανθρωπάκια», δεν εννοώ μόνο ή κυρίως από πλευράς λεξιλογίου, απουσιάζει πλήρως η κρίση, η μη μικρονοϊκή επιχειρηματολογία, η στοιχειώδης ευφυία που πάει πιο πέρα, αυτό που στα αγγλικά λέμε «intellect». Ολοι πλατσουρίζουν στα ίδια νερά, η σκέψη έχει αντικατασταθεί πλήρως από τον εξυπναδακισμό, το βλακωνίζειν εστί φιλοσοφείν, τα σλόγκαν γίνανε αποφθέγματα …Με εξαίρεση κάποιους αρθρογράφους σε εφημερίδες, οι υπόλοιποι είναι για τα μπάζα!

Τα ΜΜΕ της χώρας έχουν γεμίσει Αυτιάδες, ακόμη και ο Τέρενς Κουίκ με το «ιμιτασιόν» εγγλέζικο χιούμορ του που πρωτίστως ο ίδιος δεν καταλάβαινε, είναι νοσταλγικά ξεπερασμένος. Οι πάλαι ποτέ δημοσιογραφικοί «Μέντορες», Μάκης Γιομπαζολιάς και Βίκτωρας Νέττας, οι κατεξοχήν αστέρες της πρώιμης ΠΑΣΟΚικής ΕΡΤ (η ύστερη ήταν απλά χειρότερη και η σημερινή από ακτίνα έχει γίνει …κατίνα φωτός!) έχουν κάθε λόγο να αισθάνωνται δικαιωμένοι καθώς υπάρχουν τόσοι σπιθαμιαίοι σήμερα που τους κάνουν να φαντάζουν δημοσιογραφικοί γίγαντες!. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της «φύσει» ανωμαλίας είναι απαραίτητο να προσωποιήται το κακό που εξ ανάγκης αναγορεύεται σε απόλυτο, διότι έτσι μόνο δικαιολογούνται τα κάθε λογής αδικαιολόγητα και μπορεί να γίνη ευπέπτως αντιληπτό από τους λοβοτομημένους ακροατές/τηλεθεατές/καταναλωτές. Κάπως έτσι καταλάβαιναν το κακό και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, με τη διαφορά ότι το απόλυπο κακό είχε τότε θεολογική βάση, σχετιζόταν με το θεμελιώδες «αφήγημα» της ανθρώπινης ύπαρξης. Σήμερα το θεμελιώδες «αφήγημα» του Ελλαδισμού επίσης έχει ματαφυσική (υπό την έννοια ότι ξεπερνάει τη Φυσική-Πειραματική) βάση και εδράζεται στην ακράδαντη πεποίθηση ότι διάφορες εκδοχές του κακού που αξιωματικά αναγορεύεται σε απόλυτο, εργάζονται νυχθημερόν σε σκοτεινά – όχι όμως και νυχτερινά –  κέντρα με απώτερο στόχο την ιδεολογική και φυσική εξόντωση του Ελληνισμού (με τον οποίον, σε τελική ανάλυση, ελάχιστη σχέση έχει η σημερινή Ελλάς)!   

Το απόλυτο κακό αυτές τις μέρες είναι εκ νέου ο Σόιμπλε! Π.Σ. (προ ΣΥΡΙΖΑ) ήταν η τρόικα και προ αυτής το Μνημόνιο, το οποίο ουδέποτε εθεωρήθη ως εκείνο που πραγματικά ήταν αλλά ως αυτό που ο «λαός» χρειαζόταν να είναι προκειμένου να εξακολουθή να απαιτή ως κεκτημένο το «δικαίωμα» να ζη πέραν από τις δυνατότητές του και να δανείζεται εσαεί χωρίς την υποχρέωση να πληρώση κάποια στιγμή τα σπασμένα. Θυμάμαι μια φορά σε σκυλάδικο της Αστορίας, παρέα …ωμογενών από την Κονεκτικούτη γλεντούσε όλο τα βράδυ, έτρωγε, έπινε, έλουζε τις τραγουδιάρες με λουλούδια, άνοιγε σαμπάνιες, κι’όταν γύρω στις τέσσερις το πρωί ήρθε ο λογαριασμός και δεν μπορούσαν να πληρώσουν έβριζαν τον ιδιοκτήτη! Ευτυχώς στις μέρες μας τα σκυλάδικα έχουν γίνει «σοβαρά» αφότου ο Ρέμος απαγόρευσε στο κοινό να πετάη λουλούδια και ο κίνδυνος κατασπατάλησης έχει κάπως περιοριστεί.

Τώρα, ο φόβος να  κορεστή το απόλυτο κακό του Σόιμπλε και να μείνουν οι Ελλαδίτες μετέωροι, ή καλύτερα ξεβράκωτοι απέναντι στον ίδιο τον εαυτό τους, απαιτεί τη συνεχή ανανέωση του μπαμπούλα ως «ίματζ». Ανασύρθηκαν λοιπόν από τηλεοράσεως δύο “κακοί”, ο Βαρουφάκης και η Κωνσταντοπούλου, ώστε να μην μπορή το φιλοθεάμον κοινό να μείνη χωρίς φάντασμα. Εν προκειμένω, η βλακωδώς έστω, ανορθόδοξη και προκλητική συμπεριφορά τους όλο τον υπόλοιπο καιρό βοήθησε τα μάλα ώστε να στοχοποιηθούν πάραυτα μόλις η κατάρρευση βρέθηκε προ των πυλών των τειχών που επιμελώς και σχεδόν στρατηγικά έχει χτίσει η κυριαρχούσα νοοτροπία «της χώρας μας» (όπως λέμε «του χωριού μας) στις πραγματικές ή κατά φαντασίαν αμμουδιές..

Λυσσάξανε από την επομένη της «συμφωνίας» τα κανάλια για την “απόδραση” Βαρουφάκη και την “αποστασία” της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε βαθμό που ξεπέρασε κάθε όριο κοσμιότητας, αλλά και σοβαρότητας σε σχέση μάλιστα με την κρισιμότητα των εξελίξεων. (Μια άλλη σκοπιμότητα της στοχοποίησης Βαρουφάκη-Κωνσταντοπούλου είναι να φορτωθούν όλη την αρνητική δημοσιότητα για να περάση πιο “σμούδλυ” ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.) Ο “σοβαρός” ΣΚΑΪ πρωτοστάτησε αγγίζοντας δυσθεώρητα ύψη γελοιότητος! Η κα. Κοσιώνη (που θέλει να γίνη Στάη) έσυρε τον χορό εναντίον της Κωνσταντοπούλου μετά την μπηχτή της δεύτερης για το “αμόρε” της, τον Μπακογιάννη, σε πρόσφατη συνέντευξη. Η εκδικητικότητα όμως, δεν φανερώνει ούτε εξυπνάδα, ούτε φυσικά επαγγελματισμό. Χώρια που στο τέλος με τόσα που τους σέρνουν, θα μας κάνουν να τους συμπαθήσουμε! Είπαμε όμως, το κατιναριό είναι η «νόρμα» και η ανάγκη εικονογράφισης του τρόμου καθιστά αποδιοπομπαίο τράγο οποιοδήποτε τετράποδο.

Αν σας κούρασα σήμερα, καλά σας έκανα! Και εγώ κουράστηκα να γράφω αυτές τις παπαριές μετά από μια εξουθενωτική μέρα έκθεσης στην αρμύρα της θάλασσας, στην αρμύρα …της φέτας και στο οπτικό μεθύσι που προκαλούν οι τουρκουάζ ανταύγειες στις παραλίες της Λευκάδος.  Τόσες μέρες έρμαιο της ελλαδικής «ενημέρωσης» λογικό είναι να τα έχω λίγο χαμένα, άνθρωπος είμαι κι’όχι …Ρομπότ!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Ο κ. Τσίπρας αρχίζοντας τη συνέντευξή του στους δύο εκτυφλωτικούς αστέρες της επίσης εκτυφλωτικής ΕΡΤ (είναι και υψηλής ευκρινείας το σήμα), είπε ότι «σήμερα θα πω μόνο αλήθειες». Τίς άλλες μέρες, λέει και ψέμματα δηλαδή; Κατά τα άλλα, το ύφος και το άδειο περιεχομένου των απαντήσεων φανερώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά σε τί επίπεδο …ανθρώπων απευθύνεται.

2) Η Ελλάς προσήλθε στις “τελικές” διαπραγματεύσεις έχοντας απωλέσει κάθε πιθανό πλεονέκτημα! Μετά το δημοψήφισμα-φάρσα, την αναγκαστική στροφή της κυβέρνησης και εν συνεχεία την εξουσιοδότηση της Βουλής με 250 ψήφους για συμφωνία εντός Ευρώ, λογικό ήταν οι “εταίροι” να μας ξεσκίσουν με δυσβάστακτα μέτρα! Η όλη «τακτική» ισοδυναμεί με παράδοση άνευ όρων! Το «πολιτικό» προσωπικό απέτυχε πλήρως και στη διαχείριση της καταστροφής που δημιούργησε και προσπαθεί τώρα να μας πείση για το αδιάσειστον της …επιτυχίας του! Και εις ανώτερα!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine