Essay

Τα Υποδήματα του οσίου πατρός ημών Κάνιε Γουέστ!

By January 14, 2016 February 16th, 2018 3 Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Ατέλειωτες ουρές και αγρύπνια στην Κηφισιά για να αγοράσουν αθλητικά παπούτσια του οσίου πατρός ημών Κένιε Γουέστ. Ούτε ο Αγιος Σπυρίδωνας να ήτανε! Ο λαός μας για μια ακόμη φορά στη σήψη και διαφθορά των καιρών αντιπαρέρχεται τα αποθέματα πνευματικότητος που διαθέτει με το κιλό, αν και άυλα. Στο πολυπόθητο ζευγάρι υποδημάτων, προϊόν κακοπληρωμένης και κατά κανόνα καταναγκαστικής εργασίας όπως και στον Ρωμαιοκαθολικό Μεσαίωνα, ο Ελλην πιστός του 21ου αιώνος εναποθέτει τη μεταφυσική του ελπίδα και παίρνει δύναμη για να διέλθη τις συμπληγάδες μιας εφιαλτικής Ντίσνεϋλαντ που είναι αληθινή και ψεύτικη ταυτόχρονα. Ως φυλαχτό θα τα κρατάη στο κουτί τους, αν δεν τα πουλήση στο Η Μπέυ, και θα παίρνη δύναμη από την παρουσία τους κάτω από το κρεβάτι του, αναλογιζόμενος πως τούτος ο τόπος έχει τη δική του ιστορία η οποία απλώς τυγχάνει να είναι κάπως άσχετη με τη δική του. Βοήθειά τους! Ας ανάψουν και για τους αλειτούργητους ένα κερί, ας σφίξουν με ευλάβεια τα κορδόνια – αν και φοριούνται λυτά κατά κανόνα και με το παντελόνι πολύ πιο κάτω από το σώβρακο. Πρώτοι οι πιτσιρικάδες συνέλαβαν και εξέφρασαν στην αγνή άγνοιά τους την καταρρακωμένη αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης εποχής! Μετά ήρθε ο Τσακαλώτος …

Και ενώ το Κανιεπώνυμο πλήρωμα ξαγρυπνά στην Κηφισιά, ολοκληρώνεται η “ανανέωση” της ελλαδικής πολιτικής σκηνής! Επικεφαλής των κομμάτων εξουσίας (ΣΥΡΙΖΑ – αντιΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) είναι πλέον δύο χαϊδαντάδες που ό,τι έκαναν στη ζωή τους το οφείλουν στις οικογενειακές και κομματικές διασωληνώσεις. Στην Ελλάδα αυτό σημαίνει αξιοκρατία! Να είσαι άξιος εκμεταλλευτής των ευκαιριών που μόνο σε εσένα προσφέρονται! Πρέπει όμως να το παραδεχτούμε, δεν είναι όλοι οι «άξιοι» το ίδιο, υπάρχουν ολίγοι, ολιγότεροι και ολίγιστοι. Δεν ξέρω πόση σημασία έχει αυτό στην πράξη, γλωσσικά όμως έχει. Ας μην ξεχνάμε ότι «εν αρχή η ο Λόγος», ή logos. Αργότερα προστέθηκε το ΠΟΥ (Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως) για να μην ενδέχεται περίπτωσις νοθεύσεως του απαγορευμένου φρούτου αν και πάντα κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, του νότου που έλεγε κι’ο Τζωρτζ Παπανδρέου πριν ξυπνήση και διαπιστώση ότι δεν βρίσκεται «στου Παραδείσου τα μπουζούκια».

Ευτυχώς πάντως που υπάρχει ο Κάνιε Γουέστ και τα παπούτσια του για να σπάη κάπως η Κυριακολατρεία. Σε λίγο και βουλευτές του ΚΚΕ θα ανακοινώσουν ότι ενδέχεται να συνεργαστούν μαζί του! Ολοι ψάχνουν για στέγη και εφόσον το άστρο του Τσίπρα φαίνεται να κάηκε σαν χριστουγεννιάτικο λαμπιόνι μιας χρήσεως τρέχουν για μια θέση στη σκιά του νέου Τσίπρα. Η Ελλάδα ποτέ δεν …μαθαίνει κι’ακριβώς για αυτό δεν τη σκιάζει φοβέρα καμμιά. Οι ευφυείς και οι συνειδητοποιημένοι φοβούνται, οι ξύπνιοι και τετραπέρατοι των Βαλκανίων πέφτουν με τα μούτρα στη βιτρίνα και δεν λογαριάζουν μήτε νόμο μήτε παρανόμο! Πάλης ξεκίνημα, νέοι …αγκώνες κι’όποιος καταφέρει θα αγοράση ή θα καταστρέψη, ουδείς παραπονεμένος στο τέλος, μέχρι κι’ο Προκόπης έγινε πρόεδρος!

Λαϊκισμός δεν σημαίνει να είναι ο «κοσμάκης» ο εαυτός του, αλλά οι «υπεράνω» να κατεβαίνουν στο επίπεδο του «κοσμάκη». Λαϊκισμός ενσκήπτει όταν η πολιτική γίνεται πεζοδρόμιο και οι ελίτ …αλήτ! Λαϊκισμός είναι να λοιδωρούμε τους πιστούς που περιμένουν στην ουρά να προσκυνήσουν λείψανα αγίων ενώ βρίσκουμε χαριτωμένο να ξενυχτάνε έξω από τις πόρτες καταστήματος χιλιάδες νέοι για ένα ζεύγος αθλητικά υποδήματα. Λαϊκισμός είναι να παριαστάνουμε τους εκσυγχρονιστές και τους αξιοκράτες τη στιγμή πού ό,τι είμαστε το οφείλουμε στα οικογενειακά κυκλώματα και τις κομματικές καμαρίλες. Λαϊκισμός είναι τέλος η ποδηγέτηση του λαού, ο υποβιβασμός του σε «κοσμάκη» για να μπορούμε να το παίζουμε «υπεράνω», σπιθαμιαίοι όντες …

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

3 Comments

  • No need for extensive comment, for a laconic response will do: Ftoxa miala, cannot suddenly indicate wisdom, as they operate for immediate sensual satisfaction — a sad state of affairs,

  • Zack the humble says:

    Ναι! Ναι! Πως τα καταφερνεις παντοτε Δημητρη με ενα σμπαρο να χτυπας τοσα πουλια!!!
    Ιδιαιτερα με πολλους νεους, που εχω γνωριση ταξιδευωντας στην Ελλαδα, τους κατεχει μια αλλοκοτη σπαταλη και ας μην εχουν τα αναγκαια για να ανταπεξελθουν.
    Και για να γελασουμε η, να κλαψουμε, κατι νεοι με την ιδια αλλοκοτη σκεψη της (extravagance) εχουν το θρασος, να πιστευουν οτι ειναι “Σοσιαλιστες” και, συγχρονος να πουλλουν “Σοσιαλισμο” και εγω μενω ΣΥΞΥΛΟΣ.

  • Ακριβώς κ. Ρομποτή! Και μάλιστα είναι ακόμα πιο ντροπή και λαϊκισμός να συμβαίνουν όλα αυτά τη στιγμή που ο ελληνικός λαός πεινάει! Συγχαρητήρια για το καλογραμμένο και σπιρτόζικο άρθρο σας! Θα το μοιραστώ με άλλους στο facebook.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine