Essay

Να εξαγοραστή το χρέος με πρόσφυγες!

By January 28, 2016 February 16th, 2018 One Comment

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Η ακόμα ανεπίσημη πρόταση για διαγραφή χρέους της Ελλάδος με την προϋπόθεση να κρατήση εντός του εδάφους της πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που εξακολουθούν να εισέρχωνται με αμείωτη ένταση, δεν είναι απαραιτήτως κακή εάν γίνη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Από ό,τι φαίνεται ίσως αυτή η επιλογή να είναι η λιγότερο επώδυνη διότι έτσι που πάνε τα πράγματα η Ελλάδα θα γίνη και “χωματερή” ανθρώπων και θα χρωστάη εις τους αιώνας των αιώνων. Εάν ο ίδιος δεν μπορείς να λύσης ένα πρόβλημα η πραγματικότητα θα σε ξεπεράση εις βάρος σου ή θα βρουν άλλοι τη λύση για σένα και φυσικά δεν θα σου αρέση. Τουλάχιστον ας εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την εξ ανάγκης συγκατάνευσή μας να νυμφευτούμε τη γυναίκα που άφησαν έγγυο οι πλούσιοι γείτονές μας αποσπώντας όσα περισσότερα ανταλλάγματα γίνεται. Στη χειρότερη περίπτωση θα φτιάξουμε καλή εθνική ομάδα, όπως η Γαλλία και η Γερμανία που παρατάσσουν τη μικτή κόσμου κάθε φορά που παίζουν ποδόσφαιρο!

Η Ελλάς έχει ούτως άλλως ανάγκη πληθυσμιακής ενέσεως. Λόγω της υπογεννητικότητος ο πληθυσμός οδηγείται σε σταδιακή γήρανση και ο κίνδυνος βιολογικής εξαφάνισης είναι πλέον ορατός. Eίχα προτείνει από του β(λ)ήματος τούτου την αθρόα ελληνοποίηση ιθαγενών …Μαπούτσων από τη Χιλή και για τον λόγο ότι ισχυρίζονται πως είναι απόγονοι των αρχαίων Σπαρτιατών, τουτέστιν Λακώνων κι’όχι …Βλακώνων. Δεν εισακούσθην και τώρα η χώρα έχει πλημμυρίσει από μουσουλμάνους διαφόρων αποχρώσεων, λυσσασμένους για σάρκα όπως έδειξαν τα μαζικά κρούσματα βιασμού από νεοφερμένους στη Γερμανία. Σε λίγο οι Ελληνες θα κυκλοφορούν από τοίχο σε τοίχο κι’όχι λόγω του κινδύνου μαχαιρώματος …

Υπό αυστηρές προϋποθέσεις, η χώρα θα μπορούσε να ενσωματώση στο «μέιν στρημ» έναν μεγάλο αριθμό από τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνη όπως γίνεται τώρα, να τους δίνουν δηλαδή χαρτιά προσωρινής παραμονής και να τους αμολάνε στην Ομόνοια για ηλιοθεραπεία. Με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μια σειρά από ημικατοικημένα νησιά του Αιγαίου ως ζώνη υποδοχής. Εκεί θα γίνεται διακρίβωση της προέλευσή τους, θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ταυτοποίηση και εν συνεχεία «οριεντέισον» ώστε να έχουν μια βασική ιδέα για το πώς είναι η ζωή στην Ευρώπη ούτως ώστε να μην ορμούν ως Ελληνες αναρχικοί σε βιτρίνα κάθε φορά που βλέπουν θηλυκό με κοντή φούστα ή αρσενικό με εφαρμοστό παντελόνι!

Ταυτόχρονα, θα τους παρέχεται εκπαίδευση και μάθημα ευρωπαϊκών γλωσσών ώστε να αποκτήσουν κάποια βασικά «σκιλς». Ιδιαίτερα τα παιδιά θα πρέπη να αρχίσουν μαθήματα το ταχύτερο επειδή έχουν και μεγαλύτερες ικανότητες προσαρμοστικότητας. Μετά την πάροδο ενός έτους, το ελληνικό κράτος θα διαλέγη τις οικογένειες εκείνες που θεωρεί ότι μπορούν να ενσωματωθούν στην ελλαδική κοινωνία. Οι υπόλοιποι θα αιτούνται ασύλου ή άδεια μεταφοράς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με βάση την ποσόστωση που έχουν αποφασίσει. Οσοι κρίνονται «απροσάρμοστοι» θα επαναπατρίζονται, είτε στη χώρα τους, είτε στην Τουρκία.

Σίγουρα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και χρειάζεται πολλαπλή κινητοποίηση από μέρους του ελλαδικού κράτους όπως και μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων βοήθειας που μπορεί να προσφέρη η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκτός από τη χρηματική συμπαράσταση, μπορούν να βοηθήσουν, όπως έχουν ζητήσει, στην ταυτοποίηση. Επίσης, παραβλέποντας τους όποιους «κινδύνους» για τα «κυριαρχικά» (εδώ γελάμε) δικαιώματα, ας παραχωρήση η Ελλάς το γενικό πρόσταγμα για τη φύλαξη των θαλασσίωνν συνόρων στη Φροντέξ! Ας τα βάλουν αυτοί με τους Τούρκους λαθρεμπόρους και την τουρκική ακτοφυλακή που τους βοηθάει. Μόνο τότε πραγματικά θα στριμώξουν την Τουρκία, όταν δουν ιδίοι όμμασι πώς έχει η κατάσταση επί (υγρού) εδάφους.

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Να είμαστε ευχαριστημένοι αν υπάρξη λύση, όποια κι’αν είναι. Αντί λοιπόν να ξορκίζουμε το κακό, όπως γίνεται τις τελευταίες μέρες, κωδωνοκρούοντας για τον κίνδυνο να γίνη η χώρα «χωματερή ψυχών» κι’άλλα φαιδρά, ας δούμε ρεαλιστικά τα δεδομένα κι’ας τα κάνουμε να δουλέψουν υπέρ μας. Ας αντιληφθούμε επιτέλους ως λαός ότι ο κόσμος δεν είναι αυτός που ονειρευόμαστε! Ούτε ο παλιμπαιδισμός συνιστά νεότητα …

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

One Comment

  • Prof Asher J Matathias says:

    Wow, the first in my experience perusing and monitor the Greek press, have o encountered this refreshingly creative approach to the refugee/immigrant issue (which I share and have both spoken an written about to no effect, until now)! The solution is plain, and beckons adoption, given some pertinent facts: demographically, Greeks gives birth to 1.2 children, when it needs 2.3 for simple replacement of the diminishing native population; Greek population is aging rapidly, with enormous drags on pension and retirement reserves. Thus, an opportunity is at hand: while refugees reside in a number of holding pens in so-called hot spots, let them remain until conditions are propitious for their return to Syria. Meanwhile, warmly welcoming them; some may choose to remain, offering their ingenuity, labor, and diversity to revive a turgid, unproductive, reactionary Greek polity. Greeks will eventually shed their toxic false ethnic exclusivity and prejudices, not a bad trade off!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine