Essay

Μάικλ Τζόνσον: Η Ελλάδα έχει πολύ πετρέλαιο!

By October 6, 2016 February 16th, 2018 One Comment

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Δύο από τους μεγαλύτερους “πετρελαιάδες” στην ιστορία των ΗΠΑ είναι Ελληνοαμερικανοί! Ο Τζωρτζ Μίτσελ από το Τέξας (απεβίωσε προ τετραετίας), ο οποίος εφηύρε την τεχνική “φράκινγκ” (fracking) για τον εντοπισμό πετρελαίου, και ο Μάικλ Τζόνσον από την Οκλαχόμα που τελειοποίησε την τεχνική του οριζοντίου “φράκινγκ (horizontal fracking) με την οποία ανακάλυψε τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στη Βόρεια Ντακότα που υπολογίζονται σε 15 δισεκατομμύρια βαρέλια, καθιστώντας τις ΗΠΑ τη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα υδρογονανθράκων στον κόσμο. Ο κ. Τζόνσον, υπολογίζεται ότι είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, δεν έχει μπει επίσημα στην κατάταξη όμως επειδή δεν έχει αρχίσει η εξόρυξη του πετρελαίου από το εν λόγω κοίτασμα. Τον περασμένο Απρίλιο συναντηθήκαμε και μου έδωσε συνέντευξη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΝΕΟ που εκδίδω με φίλους εδώ και 11 χρόνια στις ΗΠΑ. Στην εν λόγω συνέντευξη η οποία ήταν και το θέμα-εξώφυλλο της έκδοσης, άρα δύσκολο να μην την προσέξη κάποιος, ο κ. Τζόνσον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η Ελλάδα όντως έχει αξιόλογα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, μου είπε ότι αυτό είναι γνωστό ήδη από την εποχή του …Ηροδότου, ο οποίος από το 400 π.Χ. έχει αναφερθεί στο πετρέλαιο που βγαίνει στην επιφάνεια της θαλάσσιας περιοχής Ζακύνθου! Μάλιστα, ο κ. Τζόνσον (Γιαννακόπουλος) προσπάθησε τη δεκαετία του ’90 επί πενταετία(!) να πάρη τα δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου στη Δραγόψα Ηπείρου, επειδή όπως μου είπε, η μορφολογία του υπεδάφους μοιάζει με της Βορείου Ντακότας, δεν τα κατάφερε όμως γιατί οι τότε “υπεύθυνοι” δεν μπόρεσαν να τα βρουν μεταξύ τους αναφορικά με τις μίζες και το μοίρασμα των κερδών! Σε ερώτηση αν η χρεοκοπημένη Ελλάδα κάθεται σε πολύ μεγάλα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου, απάντησε κατηγορηματικά “Ναι”! Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη με τον Μάικλ Τζόνσον, ο οποίος μου μίλησε “on the record”, εδώ: http://www.neomagazine.com/2016/05/oil-pioneer-michael-johnson-says-greece-has-plenty-of-oil-too/

Ο Ελληνοαμερικανός γεωλόγος γεννήθηκε στο Μιζούρι. Σε μικρή ηλικία, οι γονείς του που είχαν μεταναστεύσει από την Καντήλα Αρκαδίας, μετακόμισαν στην Τούλσα της Οκλαχόμας και άνοιξαν ένα μικρό εστιατόριο. Εκεί ζούσαν λιγότερες από 30 οικογένειες ομογενών. Ο ρατσισμός ήταν έντονος και οι περισσότεροι Ελληνες αναγκάστηκαν να αμερικανοποιήσουν τα ονόματά τους. Ετσι προέκυψε το Τζόνσον. Η παραμονή του στην Τούλσα τον έκανε να ενδιαφερθή από νωρίς για το πετρέλαιο. Σπούδασε γεωλογία και δραστηριοποιείται στον χώρο των υδρογονανθράκων για πάνω από 68 χρόνια! Σήμερα, έχοντας περάσει το 90ό έτος της ηλικίας του, εξακολουθεί να είναι αεικίνητος. Ταξιδεύει, ψάχνει, ενδιαφέρεται για τα κοινά και μόλις τελείωσε το δεύτερο βιβλίο του που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα. Εν αντιθέσει με άλλους Ελληνοαμερικανούς μεγιστάνες, ο κ. Τζόνσον δεν έχει ξεχάσει την καταγωγή και την κοινότητά του. Συμμετέχει σε κορυφαίες οργανώσεις όπως η FAITH και η Ηγεσία των 100, ενώ βοηθάει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Θα περίμενε κανένας ότι αυτή η συνέντευξη θα έκανε πάταγο! Τη στιγμή που η χώρα ζητιανεύει δανεικά και το μέλλον της είναι όσο αβέβαιο παρά ποτέ, το να λέη ένας Αμερικανός, μάλιστα, μεγιστάνας του πετρελαίου ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα τα οποία ο ίδιος προσπάθησε να εκμεταλλευτή, θα έπρεπε να είναι πρώτο θέμα και να μην σταματήση να είναι έως ότου δρομολογηθούν οι διαδικασίες εξόρυξης! Εν προκειμένω δεν μιλάμε για “αμφισβητούμενες” από την Τουρκία περιοχές, ούτε για ΑΟΖ, αλλά για τη Δραγόψα που βρίσκεται μεταξύ Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας, δεν την αμφισβητεί κανένας, όποτε θέλη η Ελλάδα μπορεί να αναθέση την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων! Γιατί δεν το κάνει; Τη δεκαετία του ’90 ο κ. Τζόνσον προσπάθησε για πέντε χρόνια να αναλάβη την εκμετάλλευση και δεν τα κατάφερε γιατί οι δικοί μας δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε τί θα πρωταρπάξουν. Σήμερα που η κατάσταση είναι πιο επείγουσα, γιατί δεν προχωράει το θέμα και γιατί η κυβέρνηση δεν καταγγέλει αυτό που έγινε το ’90; Ποιός εμποδίζει και γιατί την ανάπτυξη αυτού του τομέα στην Ελλάδα; Τί άλλο πρέπει να ακούση ένας λαός για να ξεσηκωθή και να απαιτήση το τέλος της κοροϊδίας; Η εξόρυξη ενός τέτοιου κοιτάσματος εκτός από τα απευθείας οικονομικά οφέλη που συνεπάγεται για τη χώρα, θα άνοιγε νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας όπως και την όρεξη για επενδύσεις κι’από άλλες ξένες εταιρίες σε διάφορους τομείς. Κάποιος πρέπει να κάνη την πρώτη επιτυχημένη κίνηση, εν συνεχεία μπορεί να ισχύση η θεωρία του Ντόμινο …

Και καλά οι ανά περίπτωση κυβερνώντες, παραδοσιακά “τρομπάρουν” για να χρησιμοποιήσω πετρελαϊκή ορολογία, οι δημοσιογράφοι όμως; Δεν θα έπρεπε να είχαν ξεσηκώσει τον τόπο με αυτά που είπε ο Μάικλ Τζόνσον; Το εδώ Γραφείο Τύπου της Ελλάδος δεν φρόντισε να τους ενημερώσει ή θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ενδιαφέρον θέμα ή δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του; Οι εδώ ανταποκριτές των ελλαδικών μέσων ενημέρωσης οι οποίοι εσχάτως επιδίδονται και σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες με περούκες, γιαλιά και άλλα αποκριάτικα, γιατί δεν τσίμπησαν; Κι’αν δεν ήθελαν να δώσουν “κρέντιτ” στο ΝΕΟ, κάτι που καταλαβαίνω στον βορβορώδη χώρο όπου ζούμε, γιατί δεν φρόντισαν μόνοι τους να βρουν τον κ. Τζόνσον, να επιβεβαιώσουν αν μην τί άλλο αυτά που μου είπε; Τους εμπόδισε κάποιος ή απλά χεστήκανε;

Σε ερώτηση προς τον κ. Τζόνσον αν θα ξαναπήγαινε σήμερα να αναλάβη το κοίτασμα της Δραγόψας, “προτιμώ να λιάζομαι στη Φλώριδα”, ήταν η απάντησή του. Αλλος ένας που προσπάθησε να επενδύση στην Ελλάδα και “κάηκε” με αποτέλεσμα να μην θέλη να ξανακούση για τέτοιου είδους περιπέτειες. Επειδή υπάρχουν δυστυχώς πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, καταλαβαίνω ότι αυτό δεν αποτελεί είδηση. Η βεβαίωση όμως περί μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου που παραμένουν ανεκμετάλλευτα στην Ελλάδα επειδή κάποιοι τα θέλουν για τον εαυτό τους, είναι και παραείναι! Απόκρυψη δε ή σκόπιμη άγνοια αυτής της πληροφορίας συνιστά εκτός από αντιεπαγγελματική, και αντεθνική στάση, αν αυτό σημαίνει κάτι ακόμα …

Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Ο καθηγητής Ντάνκαν Χαλντέιν του Πανεπιστημίου Πρίνστον, αφού πληροφορήθηκε ότι κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ, πήγε στην τάξη του να διδάξη, σαν να μην συμβαίνη τίποτα! Στην Ελλάδα, θα είχε εμφανιστεί σε πέντε πρωινάδικα ταυτόχρονα και εν συνεχεία θα είχε συναντήσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων για να αποφασίση σε ποιανού το ψηφοδέλτιο επικρατείας θα εκλεγόταν βουλευτής …

2) Poetic justice with the Deutsche Bank! Germans are hoping for the kind of solution they rejected as unacceptable for Greek and Italian banks…

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine