Essay

Οι φακές που είναι “fakes” και “Big Niketas the Turk Eater”!

By October 31, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Θα συνιστούσε πραγματική ευλογία αν οι ψεύτικες ειδήσεις ήταν το μόνο ή το πιο ψεύτικο στην κατά κανόνα ψεύτικη ζωή μας όπου κυρίως η μαλακία (που μας δέρνει) τείνει να γίνη το κατ’εξοχήν εχέγγυο αυθεντικότητος! Ομοίως, η μαλακία έχει φτάσει να είναι και πιστοποιητικό ελληνικότητος, αλάνθαστος δείκτης ελληνοφρένειας όπως το νεροζύγι ως προς τις ευθείες γραμμές κατά την τοποθέτηση κάδρων για να σπάη η μονοτονία του τοίχου.

Εχει γεμίσει η ζωή μας ψεύτικα, κάποτε τα λέγαμε “ιμιτασιόν”, εν συνεχεία γίνανε απομιμήσεις και καταλήξανε νέα “αυθεντικά” είδη εκτοπίζοντας σταδιακά τα πάλαι ποτέ γνήσια όπως οι αναρχικοί για παράδειγμα που μόνο κατ’όνομα σχετίζονται με εκείνους του Μπακούνιν (ή μπουκούνιν για τους πεινασμένους) ή της Ρόζης Λουξεμβούργου όπου έχει την έδρα της η ΦΑΓΕ και προσφάτως τα τσιμέντα Τιτάν. Οι αναρχικοί μας βρίσκονται πλησιέστερα στη Ρόζα τη Ναζιάρα πάρα στη Ρόζα Λούξεμπουργκ…

Το αυτό συνέβη και με τους εργολάβους: ξεκίνησαν ως …αναληψίες δημοσίων έργων, εξελίχθησαν σε ολιγόρχυς των “μίντια” και κατέληξαν στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου με αμαρέτο μάλιστα για αυτό και είναι απαίσιοι! Διότι ο σωστός εργολάβος πρέπει να είναι καλυμένος από φέτες ξεφλουδισμένου αμύγδαλου και όχι να εμποτίζεται η ψίχα του από γεύση πικραμύγδαλου! Αυτές τις εξυπνάδες αφήστε τις για τους Ιταλούς, εμείς δεν θα γίνουμε Ιταλοί όσες ιταλεπώνυμες καφετέριες κι’αν ανοίξουμε κι’όσους φρέντους αν κατεβάσουμε μαζί με εσπρέσους τους οποίους κατά τα άλλα απολαμβάνουμε σαν τον ελληνικό καφέ ο οποίος ξεκίνησε ως οθωμανικός, έγινε τούρκικος στην καθομιλουμένη και κατέληξε ελληνεπώνυμος στα καφενεία της ομογένειας. Ομοίως και ο …πακλαβάς είν’κυπριακόν γλύκισμα, σύμφωνα με σχετική πιστοποίηση από αντίστοιχη υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που μεριμνά για τέτοια θέματα, ώστε να ξέρουμε και εμείς τί τρώμε και τί μας τρώει …

Κάναμε όλη αυτή την εισαγωγή για να φτάσουμε στις …φακές Αrosis οι οποίες στην προς εξαγωγή συσκευασία των κραυγάζουν ότι είναι …ψεύτικες ή “fakes” όπως έχει αποδωθεί αγγλιστί η λέξη φακές! Από τη μία λένε ότι είναι γνήσιες φακές Καστοριάς κι’από την άλλη “fakes”, όλα αυτά στην ίδια συσκευασία χωρίς να υπάρχη κανενός είδους οξύμωρον! Η εποχή μας είναι ερμαφρόδιτη οπότε το γνήσιο μπορεί να είναι ψεύτικο και το ψεύτικο γνήσιο, κοινώς μπλέξαμε τα μπούτια μας για αυτό και στο ΚΙΝΑΛ δεν μπορούν να βρούνε άκρη ποιός εκπροσωπεί το αυθεντικό ΠΑΣΟΚ, η Φώφη, το ΚΙΔΗΣΟ ή ο ΣΥΡΙΖΑ με ή χωρίς ΑΝΕΛ, με ή χωρίς ζάχαρη, με ή χωρίς γλουτένη και πάει λέγοντας.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μακρά παράδοση στην κακοποίηση των όρων από τη μεταφορά τους εκ της ελληνικής στην αγγλική. Εχω στην κατοχή μου δίσκο του Ιωάννου Πουλόπουλου που“κόπηκε” ειδικά για προς εξωτερικόν χρήσιν και το πολύ λυρικό και ευαίσθητο άσμα “Μέθυσε απόψε το κορίτσι μου” μεταφέρεται στον αδαή αναγνώστη/ακροατή ως “My girl is intoxicated”! Ευτυχώς που το τραγούδι και ο εν λόγω δίσκος δεν υπήρχε την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης, ειδάλλως θα πηγαίναμε μέσα ολοσούμπητοι για bootlegging! Να πως ένας απλός μουσικόφιλος μετατρέπεται σε Αλ Καπόνε και εν αγνοία του.

Αφήστε δε την άλλη περίπτωση κατά την οποία συλλήβδην εμείς οι Ελληνες φαινόμαστε …κανίβαλοι! Οχι ότι δεν είμαστε, αλλά συνήθως τρωγόμαστε μεταξύ μας, το βίτσιό μας δεν αγγίζει άλλους λαούς, ισχύει εν προκειμένω τα εν οίκω μην εν δήμω. Ελάτε όμως που πολλές ελληνικές οργανώσεις της διασποράς αλλά και ελληνικά σχολεία έχουν πορτραίτα του Νικηταρά του Τουρκοφάγου! Οπως και να το μεταφράσης αυτό η ρετσινιά του ανθρωποφάγου κολλάει και μένει, καθώς η ακριβής απόδοση στην αγγλική είναι “Big Niketas the Turk Eater”! Κάποιες έξυπνες διδασκάλισές μας, αυτές που αναγράφουν το επίθετό τους στο αρσενικό γένος, όπως στα αγγλικά, τουτέστιν Αμαλία Καραπούτσος αντί Καραπούτσου, έχουν φροντίσει ώστε το κανιβαλιστικόν να μετριάζεται κάπως, βάζοντας το αρχικό της λέξεως “Turk” με μικρό, δηλαδή “turk eater”, τουτέστιν ο Νικηταράς που τρώει γαλοπούλες! Ταιριάζει έτσι και με τη δημοφιλέστατη Γιορτή των Ευχαριστιών.

Για τους γνωρίζοντες ιστορία όμως, η ρετσινιά του κανίβαλου παραμένει διότι οι Αμερικανοί ονόμασαν τις γαλοπούλες και κυρίως τους …γαλοπούλους Turkey γιατί τα χρώματα, το φούντωμα και τα λιριά τους έφερναν στον νου την εικόνα του οθωμανού στρατιώτη! Αρα είτε έτσι είτε αλλιώς, πάλι Τουρκοφάγος προκύπτει ο Νικηταράς και εμείς by association κανίβαλοι!

Εάν δε, μεταφράση από τα αγγλικά στα ελληνικά ένας, κατά κανόνα, άσχετος Ελλην μαθητής το “Big Niketas the turk eater”, τουτέστιν “Νικηταράς αυτός που τρώει γαλοπούλες”, θα νομίζη ότι ο ήρωας αυτός της ελληνικής εθνεγερσίας δεν είχε αφήσει Γαλλίδα αγάμητη! Κι’από τον κανιβαλισμό πάμε στον βιασμό, έστω και ως sexual harassment που είναι και της μόδας. Αρα ο Νικηταράς δεν θα υπήρχε περίπτωση να έμπαινε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ει μη ως κατηγορούμενος!

Για αυτό σας λέω, είμαστε χαμένοι από χέρι, καταδικασμένοι να βράζουμε “fakes” για νηστίσιμο και να ψήνουμε …Γαλλίδες για πασχάτικο! Εκτός πάλι κι’αν είμαστε τυχεροί και δεν το ξέρουμε, χρήσιμοι ηλίθιοι των …άχρηστων έξυπνων!

Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος και τώρα δηλώνει λαϊκός τραγουδιστής με έδρα τη Νέα Υόρκη..

1) Στις 28 Οκτωβρίου γιορτάσαμε το …Πέος του ’40 (αναγραμματισμός του έπους)!
Στις ανά περίπτωση και εποχή κουφάλες λέμε πάντα ΟΧΙ!

2) Εάν το (ξερό) Ποτάμι πάη με το ΚΙΝΑΛ τότε να μετονομαστή σε …Αχελώο, η εκτροπή του οποίου ήτο μέγα έργο του ΠΑΣΟΚ!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine