Essay

Από ζώα πολιτικά, σκέτα ζώα!

By April 3, 2019 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Οπως μας πληροφορεί η κα. Αριστοτελία (κα)Πελώνη της Καθημερινής ο Αντώνης συνοδεύει τον Κυριάκο στην περιοδεία του ανά την ελλαδικήν επικράτειαν. Τί να κάνει κι’αυτός, δεν κατάφερε να αλλάξη αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ευελπιστεί να αλλάξη πρωθυπουργό! Σαν την Αννα Βίσσυ που δεν κέρδισε στην …Ουροβίζιον, πάει όμως για ευρωβουλευτής. Πάντα κοίταζε ψηλά ο Αντώνης κι’ας νόμιζαν οι αφελείς ότι ήταν επειδή είχε ανοίξει η μύτη του… Οι δικές μου πληροφορίες έλεγαν ότι είχε πάει στη Λήμνο για να υποδεχτή τον Κυριάκο που επισκέφτηκε το ακριτικό νησί, φαίνεται όμως ότι έκανε …μετάσταση και βρέθηκε στη Μακεδονία αν πιστέψουμε την Αριστοτελία, η οποία έχει εξαιρετική πληροφόρηση περί του Μητσοτακέικου, όχι όμως και περί του εκκλησιαστικού. Μέχρι ότι η Γιορτή του Αγίου Δημητρίου που συμπίπτει με τη Γιορτή Απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης είχε γράψει ότι είναι 28 Οκτωβρίου… Ουδείς άσφαλτος βέβαια και συνιστώ ανεπιφυλάκτως την καθημερινή ανάγνωση της στήλης της διότι ακόμη κι’όταν δεν έχη καλή πληροφόρηση, έχει στυλ κι’αυτό δεν είναι λίγο σε μια κοινωνία που το βασικό της πρόβλημα, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι αισθητικό!

Ξεχάστε την οικονομική, ηθική, πνευματική, γλωσσική, επιχειρηματική κρίση! Η κοινή αισθητική πάσχει πρώτα και κύρια για αυτό η δημόσια σφαίρα έχει γεμίσει από μωροφιλόδοξους …μαντούβαλους, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση και η ΝουΔου του Κυριάκου απειλεί να τον διαδεχτή στο γλεντοκόπι! Μέχρι και το ΠΑΣΟΚ το οποίο με όλα τα στραβά και τα ανάποδά του εμπεριέχει τη λέξη ΣΟΚ, έγινε …ΚΙΝΑΛ! Αυτό κι’αν είναι αισθητική κατάπτωση: το Κίνημα που κατάφερε να διαλύση μια ολόκληρη χώρα και να κάνη όλους τους άλλους σαν τα μούτρα του να μετονομάζεται σε …φυτοφάρμακο! Τύφλα νά’χουν το Ράουνταπ και το Αντρακόλ! ΚΙΝΑΛ, δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν, για όλα τα …φυτά!

Κάθομαι πολλές φορές και αναρωτιέμαι, στην απελπισία μου, πώς μια χώρα με γεμάτους ελαττώματα, ωστόσο καθαρούς ανθρώπους σαν το γνήσιο λαϊκό τραγούδι, έγινε μια χώρα από ανυπόφορους “γύφτους”, χαζοχαρούμενους καταφερτζήδες, κουτοπόνηρους Αυτιάδες, εγωπαρμένους φελούς, αρχοντοχωριάτες με τρύπιες κάλτσες και χεσμένα σώβρακα σαν το σκυλάδικό τους; Πώς το περιθώριο έγινε κέντρο, ο κανόνας εξαίρεση, το άσπρο μαύρο, ο Κούβελος πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Σαίξπηρ Σέξπιρ και ο Ψινάκης δήμαρχος (πώς λέμε ο Καραγκιόζης δήμαρχος);

Τελικά είναι πρόβλημα αισθητικής, όπως και να το δήτε, από όπου και να το πιάσετε, χάσαμε τη φινέτσα και την εγγενή λεπτότητα που μας μπόλιαζε ο περιβάλλον χώρος, οι αρχαιότητες, η τοπική αρχιτεκτονική (σήμερα όλες οι πόλεις και τα χωριά έχουν τσιμεντοποιηθεί), οι χοροί και τα τραγούδια μας, η ανθρώπινη επαφή για χάριν της επαφής και μόνο όχι στη λογική του “χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι”. Γίναμε χρησιμοθήρες, άρπαγες, εγωίσταροι που για την πάρτη μας όλοι και όλα να γίνουνε τσιμέντο! Και έγιναν, οι πόλεις και τα χωριά μας, τουλάχιστον. Απαξιώθηκε τελείως η έννοια του δημόσιου χώρου όπως και του δημοσίου συμφέροντος. Η ασχήμια και οι βανδαλισμοί, το μίσος προς ό,τι “κοινό” φανερώνει τη ζουγκλοποίησή μας, τη μετατροπή μας από ζώα πολιτικά σε σκέτα ζώα!

Και η …ωμογένεια δεν πάει καλύτερα! Οι πρώτοι, αμόρφωτοι και άξεστοι ομογενείς έχτισαν εκκλησίες και σχολεία, έφτιαξαν οργανισμούς, διοργάνωσαν εκδηλώσεις και παρελάσεις τις οποίες διατηρούμε με χίλια ζόρια και χίλια χάλια μέχρι σήμερα. Οι καινούργιες, οι “μορφωμένες” γενιές όμως, ενώ πέτυχαν σε όλα και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αμερικανικού γίγνεσθαι δεν πρόσθεσαν τίποτα στο κονό οικοδόμημα με εξαίρεση ίσως το Ελληνικό Μουσείο του Σικάγου. Πού είναι τα πανεπιστήμια (το Ελληνικό Κολέγιο της Βοστώνης έκλεισε ή πάει για κλείσιμο), πού είναι οι σχολές, οι οργανώσεις επιπέδου αντίστοιχων αρμενικών για να μην πάω μακρυά! Αν δεν ήταν και οι Κύπριοι να αγωνίζονται δεν θα υπήρχε καν αυτό που λέμε “ελληνοαμερικανό λόμπυ”!

Ωρες ώρες αναρωτιέμαι μήπως τελικά πρέπει να χαθούμε ως λαός, όπως ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη και τόσοι άλλοι στην ανθρώπινη ιστορία. ‘Η ας δηλώσουμε άλλη εθνική ταυτότητα, να μην λερώνουμε το όνομα των Ελλήνων με το χάλι μας. Οπως ένας Ελληνας άστεγος στο Χάρλεμ που όταν τον ρωτήσαμε από πού είναι μας απάντησε “Πακιστανός” επειδή ως πραγματικός Ελληνας που ήταν ντρεπόταν να δηλώση Ελληνας στην κατάστασή του …

(Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο εξής θα λαμβάνετε την εισαγωγή του σημειώματος από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@neohellenika.com και dondemetrio@neohellenika.com Κοιτάξτε στην κατηγορία “spam” σε περίπτωση που δεν το δείτε στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό σας.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Κίτρινα γιλέκα οι Γάλλοι,
Μαρία με τα κίτρινα εμείς και 40 χρόνια πριν, παρακαλώ!!!

2) 29 κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν
…υπεράκτιες (offshore)! Αυτοί ξέρουν!

3) Λένε όχι στα ιδιωτικά πανεπιστημια αλλά η χώρα είναι γεμάτη ιδιωτικά φροντιστήρια για να μπουν τα παιδιά στα δημόσια πανεπιστήμια!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine