Essay

“Πολυσυλλεκτικά” τα κόμματα, όπως οι …πουτάνες!

By April 4, 2019 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Κάπου διάβασα ότι ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος πρόκειται να κάνη μεταγραφή στη ΝουΔού. Θετική εξέλιξη: καιρός να πάη και κανένας δεξιός στο κόμμα της υποτιθέμενης δεξιάς! Αφήστε που η Νέα Δημοκρατία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μπλε ΠΑΣΟΚ και τώρα με τον Κυριάκο μετατρέπεται άρδην σε μπλε ΣΥΡΙΖΑ! Αν και δεν ήταν πρωτοπόρος σ’αυτή την τάση, επί Κωστάκη Καραμανλή εμπεδώθηκε ο χαρακτηρισμός “πολυσυλλεκτικό κόμμα”, υπό την έννοια ότι κάθε καρυδιάς καρύδι χωράει αρκεί να φέρνη ψήφους. Ο δε “Χίμλερ” του κόμματος, ο υπεύθυνος στρατηγικής δηλαδή, ο Ρουσόπουλος ήτο αριστερός! Και επί Σαμαρά το μυαλό της κυβερνήσεως ήταν ο Λαζαρίδης, επίσης αριστερών προδιαγραφών. Μέχρι και ο εδώ αντιπρόσωπος της οικογένειας Μητσοτάκη επίσης έχει αριστερές περγαμηνές και κάποτε πούλαγε κουπόνια του ΠΑΚ στην Αστόρια. Και μου αρέσει που κάποιοι φωνάζουν επειδή βάζει το Κοκκαλάκι υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ! Χώρια που το παιδί έχει περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες, είναι εναντίον των φυτογαρμάκων όπως το …ΚΙΝΑΛ! Ο σοφός, αλλά κατά βάθος μαλάκας λαός μας, “πολυσυλλεκτικές” ονόμαζε τις πουτάνες! Κάτι ήξερε …

Ολα τα ελληνικά κόμματα είναι στην ουσία …παντοπωλεία, δεν έχουν δηλαδή καθαρές ιδεολογικές βάσεις. Δεν προέκυψαν από γνήσιες λαϊκές ανάγκες, δεν εξέφρασαν ποτέ πραγματικά κοινωνικά ρεύματα, είναι δάνειοι όροι εκ του εξωτερικού όπως και ο,τιδήποτε άλλο νεοελληνικό. Ομοίως και οι ταμπέλες “δεξιός”, “αριστερός”, “κεντρώος” είναι κενές περιεχομένου, έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα. Για αυτό και οι όποιες “ιδελογικές” επενδύσεις αυτών των όρων ουδέποτε προηγήθηκαν αλλά πάντα ακολούθησαν την εμφάνισή τους. Είναι δηλαδή σαν το παιδί να έκανε τη μάνα κι’όχι το αντίθετο.

Σας μπέρδεψα; Τα κόμματα να δήτε! Μπλέξαμε τα μπούτια μας και αν αισθάνεστε ξένες τρίχες πάνω σας είναι επειδή όπως καθετί κομματικό πρόκειται για παρά φύσιν περίπτυξη. Η δε “δημοκρατία” μας είναι όπως το αυτοσχέδιο όργιο μιας παλιότερης ελληνικής ταινίας όπου κάποιος φώναζε εναγωνίως “παιδιά, να οργανωθούμε” γιατί άλλο έψαχνε και άλλο του έβγαινε!

Φτου, φτου, μαγαρίστικα και σήμερα με τα σκατά που ασχολούμαι! Η εντρύφησις στα “κοινά” προϋποθέτει στομάχια πολύ πιο γερά από το δικό μου και νεύρα από καουτσούκ για να μη σπάνε, γιατί και το σκληρότερο ατσάλι σπάει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και λιώνει με τη φωτιά. Και εδώ μιλάμε για ολοκαύτωμα και ψυχρολουσία Βορείου Πόλου πριν το λιώσιμο των πάγων!

Στις πρώτες δεκαετίες που συγχρόνου ελλαδικού κράτους, όταν ακόμη ο κόσμος τόλμαγε να πη πολλά πράγματα με το όνομά τους, οι τότε κομματάρχες δεν δίσταζαν να είναι ειλικρινείς και ονόμαζαν τα μαγαζιά-κόμματά τους Αγγλικό, Γαλλικό, Ρωσσικό! Αργότερα, όταν νομίσαμε ότι “χειραφετηθήκαμε”, όπως οι πάλαι ποτέ ΕΓΕς της Μαργαρίτας Παπανδρέου, αλλάξαμε προσωπεία και προκύψανε τα “δεξιά”, “αριστερά”, “κεντρώα” και τα λοιπά παρδαλά. Και κάθε τόσο έμπαινε ο στρατός στο παιχνίδι να βάλη τάξη, όταν το παραχέζανε. Δυστυχώς και το λέω με όλες τις συνέπειες της εξομολογήσεως, όσο κι’αν θα στενοχωρήσω κάποιους φίλους, τέτοια δυνατότητα σήμερα δεν υπάρχει! Η ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι καθρέφτης του κομματικού, μονόχρωμου βασικά, μωσαϊκού, ο αριβισμός, η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και η συνεπής πάταξη κάθε μορφής φιλοτίμου εξαιρέσεως έχουν φτιάξει έναν στρατό αντάξιο της …δημοκρατίας μας! Ουαί και αλίμονον αν κάνουν ντου οι Τούρκοι! Εκεί θα δήτε αξιόμαχον …

Για να μην ξεχάσω, σήμερα έχει γενέθλια ο Αντώνης! Τις θερμότερες μου ευχές για πολλά περισσότερα χρόνια, ανθόσπαρτα και δημιουργικά. Η όποια αντιπαλότης δεν είναι ποτέ προσωπική, αφορά αρχές και πολιτικές. Για αυτό είναι και αγεφύρωτη …

(Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο εξής θα λαμβάνετε την εισαγωγή του σημειώματος από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@neohellenika.com και dondemetrio@neohellenika.com Κοιτάξτε στην κατηγορία “spam” σε περίπτωση που δεν το δείτε στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό σας.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Μας παρακολουθεί, λέει, στο Διαδίκτυο η Γεροβασίλη. Κοίτα που μας προέκυψε …Μεγάλη Αδερφή!

2) Τη δημοκρατία στην Ελλάδα την κατέστρεψαν οι “δημοκρατικές δυνάμεις”! Όχι οι φασίστες…

3) Το σχολείο αντί για χώρος μαθήσεως των παιδιών είναι χώρος …μαδήσεως των γονέων (φροντιστήρια)!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine