Essay

…Ψόφος στους αποδήμους;

By October 7, 2019 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Με άρθρο του στην Καθημερινή της 4ης Οκτωβρίου ο πρώην Υπουργός Στέφανος Μάνος ανεφέρθη στο περιβόητο νομοσχέδιο περί ψήφου των ομογενών, Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές εκλογές. Καταλήγει με το αυτονόητο, ότι το νομοσχέδιο δεν θα περάση αφού απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών σύμφωνα με το άρθρο 51.4 του Συντάγματος. Λέει επίσης ότι κακώς ο πρωθυπουργός αποζητεί συναίνεση/συνδιαλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να ενημερώση απευθείας τον κόσμο και να αφήση την κοινή γνώμη να πιέση τον ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλους ώστε να το ψηφίσουν. Προτείνει δε η ψήφος των ομογενών να προσμετράται εκεί όπου θα ψήφιζαν εάν έπαιρναν το αεροπλάνο, όπως έχω κάνει και εγώ, χωρίς να μου επιδοτήση τα εισιτήρια κάποιο κόμμα, και πήγαιναν να ψηφίσουν. Αυτό ακούγεται λογικό κατά αρχήν αλλά κρύβει πολλές παγίδες και αντί για ενίσχυση της δημοκρατίας μπορεί να συμβάλη στην αλλοίωσή της. Βέβαια, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όταν και εφόσον δωθή επιτέλους η δυνατότητα ψήφου από τις χώρες κατοικίας τους, ελάχιστοι ομογενείς θα μπουν στον κόπο να το ασκήσουν. Εάν δε, τοποθετηθούν κάλπες σε προξενεία, μην περιμένετε να δήτε ουρές Κυριακάτικα από “διψασμένους” για δημοκρατία ομογενείς. Ισως να έχη μια αυξημένη συμμετοχή την πρώτη φορά, μόλις όμως ο ενθουσιασμός κατασιγάση θα ψηφίζουν οι προξενικοί υπάλληλοι, μερικοί συνταξιούχοι που δεν θα έχουν τί να κάνουν, οι εδώ κομματάρχες και κομματόσκυλα και ελάχιστοι που ενδιαφέρονται για τη δημοκρατική διαδικασία. Μαζικότερη συμμετοχή θα επιτυγχάνετο εάν οι κάλπες τοποθετούνταν σε …κομμωτήρια πρωί του Σαββάτου ή σε χαρτοπαιχτικές λέσχες βράδυ Σαββάτου!

Αυτές όμως είναι προβλέψεις, δεν έχουν και τόση σημασία. Γυρίζουμε τώρα στον κίνδυνο αλλοίωσης της δημοκρατίας εφόσον η συμμετοχή αποδειχθή μαζική. Σε μικρές, μονοεδρικές περιφέρειες όπως είναι η Λευκάδα, από όπου έλκω των ένδοξη καταγωγή μου, σε περίπτωση που οι ομογενείς ψηφίσουν θα είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν τον νικητή κι’όχι οι άνθρωποι που μονίμως ζουν εκεί και θα υποστούν τις συνέπειες της δική μας επιλογής. Ετσι και ψηφίσουν οι Λευκαδίτες της Μελβούρνης μόνο, για να μην αναφέρω και του Μπουένος Αϊρες, αρκούν για να βγάλουν βουλευτή και δήμαρχο! Το αυτό θα ισχύση και για άλλες περιφέρειες, ακόμη και στις μεγάλες όταν η διαφορά στα ποσοστά μεταξύ των υποψηφίων είναι μικρή. Αν λάβωμε υπόψη και την αποχή στις εκλογές, οι απέξω θα είμαστε διαμορφωτές του εκλογικού αποτελέσματος χωρίς, επαναλμβάνω, να ζούμε εκεί! Αυτό δεν είναι δίκαιο ούτε δημοκρατικό! Χώρια που ενδέχεται να κομματικοποιηθή πάλι η κατά τόπους …ωμογένεια, με κομματικά γραφεία, διευθυντήρια και άλλα συναφή ρεζιλίκια που στην Αστόρια τουλάχιστον γνωρίζουμε πολύ καλά. Και οι υποψήφιοι θα πρέπη να κάνουν περιοδείες στο εξωτερικό, όπως έκαναν και οι Αλβανοί τη δεκαετία του ’90 στην Ελλάδα!

Λένε και ξαναλένε διάφοροι, γιατί οι Τούρκοι έχουν αυτό το δικαίωμα, οι Μεξικανοί και άλλοι. Η διαφορά είναι στα …νούμερα. Αυτές οι χώρες έχουν πολύ περισσότερα …νούμερα από ό,τι η Ελλάς! Οσοι Τούρκοι και να ψηφίσουν από το εξωτερικό ή Μεξικανοί δεν αρκούν για να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ο πληθυσμός της Ελλάδος όμως είναι μικρός και φθίνει σταθερά, δεν είναι τα μεγέθη ίδια άρα μιλάμε για ανόμοια πράγματα. Η πλέον ενδεδειγμένη λύση εφόσον θέλωμε να ψηφίζωμε σώνει και καλά – εγώ διαφωνώ κάθετα και οριζόντια – από τις χώρες διαμονής μας, είναι οι ψήφοι να προσμετρώνται συνολικά και να δίδωνται ως επιπλέον ποσοστό στα συγκεντρωτικά ποσοστά των κομμάτων.

Και προς Θεού, να μην εκλέγουν οι ομογενείς βουλευτές, ούτε στο Επικρατείας! Οι καβαλημένες ψωνάρες που έχουμε και που θα σπεύσουν να είναι υποψήφιοι με βάση την “αναγνωρισιμότητα” – λόγω της μαλακίας που τους δέρνει – στην ελληνόφωνη …ωμογένεια, μόνο ντροπή και ζημιά θα μπορέσουν να κάνουν εντός και εκτός Ελλάδος! Είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα αλλά και η κατά τόπους …ωμογένεια. Συνεπώς, καλά θα κάνη ο ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίση το εν λόγω νομοσχέδιο, έστω και για καθαρά ιδιοτελείς λόγους. Αθελά του θα προσφέρη πραγματική εθνική υπηρεσία!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Αγαπάτε (υπ)Αλλήλους!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine