Essay

Τραμπ: βρασμός εν (Ου)κρανίω!

By October 15, 2019 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Ο Τραμπ είναι νάρκισσος σε βαθμό κακουργήματος! Φροντίζει δε να το υπενθυμίζη σε καθημερινή βάση, μην τυχόν και το ξεχάσουμε. Τελευταία όμως φαίνεται να νομίζη ότι είναι …θεός και ουχί ήλιος καλοκαιρινός, έχοντας θέσει σε εφαρμογή τη δική του, διεστραμμένη εκδοχή του βιβλικού μύθου της Γενέσεως! Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, όταν λέω μύθο δεν εννοώ …παραμύθι αλλά μιλώντας στη γλώσσα της ιστορικής επιστήμης αναφέρομαι στο αφετηριακό “αφήγημα” ενός λαού ή μιας θρησκείας, “myth” αγγλιστί. Και μετά την απαραίτητον αυτή διευκρίνηση, επανέρχομαι στον Τραμπ ο οποίος ως άλλος “Θεός”, δίνει στον Ερντογάν το ελεύθερο να εισβάλη στη Συρία – όπως ο κανονικός Θεός άφησε τους πρωτοπλάστους ελεύθερους να φάνε το μήλο που δεν ήταν κάν βιολογικό, σαν τα “ευλογημένα” μήλα που πουλούσαν οι Βικέντιος και Παϊσιος στην Αστόρια όταν ήταν ακόμη ΓΟΧ για να μείνουν οι γυναίκες έγγυοι (μάλλον κόψιμο τις έπιανε) – και πριν ο αλΑΚΤΩΡ λαλήση …τελείως, απείλησε να καταστρέψη την τουρκική οικονομία και τον Ερντογάν μαζί επειδή ο τελευταίος έκανε αυτό που του επέτρεψε να κάνη! Χθες, ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και είπε ότι θα βάλη 50% φόρους στον τουρκικό χάλυβα. Προς στιγμήν νόμισα ότι είπε …χαλβά και έχασα το χρώμα μου καθώς αγοράζω τουρκικό χαλβά σε τακτική βάση επειδή εν αντιθέσει με τον ελληνικό δεν έχει γλυκόζη. Είπε ακόμη ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που πρόλαβαν να φύγουν θα πάνε πίσω – το ερώτημα είναι πού; Σίγουρα οι “θεολόγοι” – πώς λέμε ηλεκτρολόγοι – οι ψυχαναλυτές, οι κοινωνιολόγοι, οι συνομωσιολόγοι, οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας θα έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους και δεν σας κρύβω ότι και εγώ που δεν ανήκω σε καμμία από τις πιο πάνω κατηγορίες βρίσκω την αμερικανική πολιτική “mesmerizing to say the least”! Σαν να μην φτάνανε οι βιβλικές προσομοιώσεις, έχουμε και τον Τζουλιάνι με τους Ουκρανούς, τους υιούς Μπάιντεν και Πελόσι, έναν αχταρμά που ακόμη και αν θέλουμε να το παίξουμε ρασιοναλιστικά ρασιοναλιστές, με πολλά δράμια πολιτικού πολιτισμού(sic), έχει μεταφυσικές προεκτάσεις! Μόνο που όταν η πολιτική μπλέκει με τη μεταφυσική συνήθως δεν είναι καλό ούτε για τη μία ούτε για την άλλη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο …Βελόπουλος, οι τζιχαντιστές αλλά και …ο Πάνσεπτος Οικουμενικός Θρόνος!

Σε σημείωμα προ όχι πολύ καιρού είχα αναφερθεί στη σχιζοφρένεια που χαρακτηρίζει την αμερικανική πολιτική και που δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρώτη φορά όμως έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε για δύο εντελώς αντίθετους πόλους εντός του ίδιου συστήματος και εντός του ίδιου κεφαλιού! Δεν ξέρει η δεξιά τί ποιεί η αριστερά – στην Ελλάδα δεν ξέρουμε πλέον τί είναι δεξιά ή αριστερά, αφήστε τί κάνουν! – τό’να χέρι νίβει τ’άλλο, το ένα με σαπούνι και το έτερον με λάσπη! Αυτή δεν είναι αμερικανική κυβέρνηση αλλά …ΚΙΝΑΛ, χωρίς την παροπλισμένη χάρη της Φώφης και το σθεναρό …υπόβοθρο του ΠΑΣΟΚ που αναβλύζει την …κωλώνια που κρατάει χρόνια. Μας έχει παλαβώσει ο Τραμπ κι’όχι μόνο τους πολίτες, αλλά τα μέλης της ίδιας του της κυβέρνησης που δεν ξέρουν ποιό είναι το “plan B” κι’αν υπάρχη “plan A” ή απλώς προκύπτει από τα συμφραζόμενα, από τα οποία δεν βγάζεις άκρη ούτως ή άλλως αφού μιλάμε για τον λόγο του προέδρου που κάθε άλλο παρά συμβόλαιο είναι, όπως εκ νέου έμαθαν και έπαθαν οι Κούρδοι, αλλά και η Αθήνα αφού μετά το “break” Πομπέο ήρθε ο Τραμπ ως ο διάβολος του ανεκδότου και φώναξε “τα κεφάλια μέσα”!

Οποιος αποτολμήσει προβλέψεις θα την πατήση! Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζη τί θα γίνη αφού δεν το γνωρίζει ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος και συνακολούθως οι συν αυτώ! Το αμερικανικό βαθύ κράτος, αυτό που πάντοτε κρατάει τα μπόσικα, μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση αμηχανίας, όπως βρέθηκε και το κεμαλικό βαθύ κράτος της Τουρκίας κατά την επέλαση Ερντογάν. Βέβαια, εν αντιθέσει με τους διεφθαρμένους και μαλθακούς κεμαλιστές, το αμερικανικό κατεστημένο έχει πολλά μανίκια στον άσσο του και δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Δεν αποκλείεται το “ουκρανικό” να αποδειχθή η ταφόπλακα του Τραμπ, του Μπάιντεν και της Πελόσι μαζί προκειμένου να προκύψη ένα είδος “κάθαρσης” ώστε το φιλοθεάμον κοινό να κοιμηθή ευχαριστημένο και λυτρωμένο τρόπον τινά. Μπορεί να μην γίνη και τίποτα, το κλίμα να πολωθή κι’άλλο μέχρι τις εκλογές και να τις ξανακερδίση ο Τραμπ εφόσον καταφέρη να πείση τον σκληρό πυρήνα των οπαδών του πως πρόκειται για κυνήγι μαγισσών κι’ότι αυτός …είναι μάγισσα!

Το βέβαιον είναι ότι για το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα πορευθώμεν σε αχαρτογράφητα νερά, θα περάσουμε Λεστρυγόνες και Κύκλωπες, Κίρκες και Συμπληγάδες, η δε Ελλάς έχει εξ ανατολών και τους …αγάδες να φοβάται και εδώ το πράγμα είναι πιο σοβαρό καθώς μπλέκονται οι μύθοι και εμείς οι κακόμοιροι μόνο τα μπούτια μας ξέρουμε να μπλέκουμε και να φωνάζουμε ξένους να μας τα ξεμπλέξουνε!

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Τί βλέπουνε τα αυτιά μας και τί ακούνε τα μάτια μας!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine