Essay

Πήγαμε για μαλλί (ψήφος) και βγήκαμε …κομμένοι!

By October 23, 2019 October 25th, 2019 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Επειδή τα ελλαδικά κόμματα έχουν προκύψει παρά …φύσιν, όταν εξ ανάγκης συνευρίσκωνται τα αποτελέσματα είναι επίσης παρά φύσιν έως τερατώδη! Ετσι και τώρα με το νομοσχέδιο περί διευκολύνσεως της ψηφοφορίας εκ μέρους των αποδήμων, κατάφεραν να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα αντί να λύσουν τα προϋπάρχοντα. Το τραβήξανε απο’δώ, το τραβήξανε απο’κεί και μέχρι να συμφωνήσουνε το ξεντώσανε σε πέραν της αναγνωρίσεως σημείο! Σαν να μη μας έφταναν τα τόσα συμπλέγματα κατωτερότητος που εκ των πραγμάτων ως μετανάστες έχουμε, τώρα η ελλαδική πολιτεία διαβαθμίζει και την …ελλαδικότητά μας, διαχωρίζοντας αυτούς που έχουν άνω των 32 εκτός με τους υπόλοιπους! Οι μεν είναι λιγότερο ή σχεδόν Ελλαδίτες, άρα δεν θα απολαμβάνουν το δικαίωμα της ψήφου! Τά’θελε και εμάς, των αποδήμων, ο κώλος βέβαια, διότι δεν μας άρεσε η ησυχία μας, λυσσάξαμε να γίνουμε …συνένοχοι, ο επικουρικός ρόλος δεν μας ταιριάζει, θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές έξω από τον χορό. Και είναι λογικό, αφού έχουμε αποτύχει (πλειοψηφικά ομιλούντες και ως προς τους ελληνόφωνους αποδήμους) να ενταχθούμε οργανικά στις κατά περίπτωση κοινωνίες όπου διαβιούμε, “μένοντας εκτός” που λέει και το τραγούδι, το μόνο που μας απέμεινε για να κάνουμε κάπως το κομμάτι μας είναι οι ελλαδικές εκλογές! Βοηθάει που μας φουσκώνουν το αλλοπαρμένο εγώ οι πολιτικάντηδες εξ Αθηνών όταν έρχονται εδώ και μας λένε ότι είμεθα τάχα δυο φορές Ελληνες (με το συμπεφωνηθέν νομοσχέδιο δεν είμαστε ούτε μία φορά εάν έχουμε φύγει πριν 32 χρόνια), συν μερικές φωτογραφίες, χαμόγελα και συνοδεία για ψώνεια με τα …ψώνια για να πιστέψουμε ότι η Ελλάς δεν κάνει χωρίς εμάς, την ψήφο μας και τις όποιες καραψωνάρες θα στείλουμε στο επικρατείας για να επιβεβαιώσουν την επικρατούσα, εντός Ελλάδος, άποψη για το ποιόν μας!

Μακρηγόρησα, το θέμα λοιπόν είναι το σχέδιο νόμου προς τη διευκόλυνση ασκήσεως του δικαιώματος του εκλέγειν για την πάρτη μας, από τις χώρες διαμονής μας και όχι η ανά τόπους και περίπτωση κοινοτική κατάστασή μας.

Εχουμε και λέμε λοιπόν, πώς διευκολύνονται οι …ωμογενείς να ψηφίσουν όταν οι κάλπες θα βρίσκοντας στα προξενεία και σε άλλους χώρους κοινής συνάθροισης που θα συμφωνηθούν, όπως έδρες οργανώσεων, κοινοτικά κέντρα, ελληνικά σχολεία – αν έχη μείνει κανένα μέχρι τότε – κουρεία, κομμωτήρια, καφενεία κλπ.; Οι αποστάσεις σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ρωσσία για να αναφέρω μόνο μερικές χώρες, είναι τεράστιες, με ποιόν τρόπο θα προσφύγουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, πέραν από αυτούς που ζουν κοντά στα υποτιθέμενα εκλογικά κέντρα; Αμέσως λοιπόν αποκλείεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αποδήμων που θα ενδιαφέρονταν ενδεχομένως να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα!

Ακόμη όμως κι’αυτοί που θα είναι κοντά στις κάλπες δεν σημαίνει ότι θα ψηφίσουν! Οπως προανέφερα, βάσει του νομοσχεδίου όσοι, όπως εγώ, ζουν στο εξωτερικό για πάνω από 32 χρόνια και δεν έχουν επιστρέψει για τουλάχιστον δύο χρόνια διαμονή εις τα πάτρια εδάφη, δεν δικαιούνται να ψηφίσουν, ας είναι Ελληνες πολίτες! Εχουμε χάσει δηλαδή ελληνικότητα, ξεθύμανε, όπως το οινόπνευμα αν μείνη ξεβούλωτο. Τουτέστιν δεν μπορεί να ψηφίση ο …Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ούτε κι’αυτός ακόμη ο ΥΦΥΠΕΞ! Ηθελα νά’ξερα με τον καινούργιο νόμο θα μπορώ να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα στην Ελλάδα όποτε πάω κι’όπως έχω κάνει τόσες φορές, ή θα με βγάλουν από τις λίστες επειδή λείπω πάνω από 32 χρόνια; Με τις μαλακίες τους, θα χάσουμε και τα δικαιώματα που έχουμε! Πάει λοιπόν ένα ακόμη αρκετά σημαντικό ποσοστό ενδιαφερομένων.

Ακόμη όμως κι’αυτοί οι λίγοι που με τον νέο εκλογικό νόμο θα δικαιούνταν να ψηφίσουν, δεν σημαίνει ότι θα μπορέσουν! Πρέπει να έχουν ΑΦΜ, περιουσία, να πληρώνουν φόρους και ποιός ξέρει τί άλλο θα ζητήσουν κι’άντε να τα βρης από ένα κωλοχώρι του Οχάιο όπου διαμένεις! Μ’άλλα λόγια, ο νόμος είναι καθαρή κοροϊδία και στοχεύει σ’αυτούς που έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της (μονίνου) κρίσεως, δεν αφορά στους ομογενείς συνολικά, ας μην έχουμε αυταπάτες! Για μια ακόμα φορά το “εθνικό κέντρο” μας κλάνει, και καλά μας κάνει! Ελληνες θεωρούνται αυτοί που έφυγαν την τελευταία 10ετία, οι άλλοι είναι απλοί …ωμογενείς, ζώα για άρμεγμα και δούλεμα.

Μεγαλύτερη κοροϊδία είναι και οι επιπλέον θέσεις στο Επικρατείας για βουλευτές απέξω, αφού σε πλείστες των περιπτώσεων θα προκύψουν και σοβαρά νομικά προβλήματα. Πώς είναι δυνατόν πολίτες ξένων χωρών να είναι υποψήφιοι για το κοινοβούλιο άλλης χώρας; ‘Η να αναλαμβάνουν κυβερνητικά αξιώματα, όπως ο ΥΦΥΠΕΞ με αρμοδιότητα τους αποδήμους; Τουλάχιστον για τις ΗΠΑ κάτι τέτοιο συνιστά στέρηση αμερικανικής υπηκοόητος. Μπορεί ωστόσο σε κάποιες προηγμένες χώρες της Δύσεως η όλη ιστορία να αντιμετωπιστή στη βάση της δέουσας γελοιότητάς της. Σε κράτη όμως πιο αυταρχικά και εθνικιστικά όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ρωσσία κλπ., πώς θα τους φανή όταν πολίτες τους θα είναι υποψήφιοι για το κοινοβούλιο άλλης χώρας και άλλοι πολίτες τους θα τους έχουν ψηφίσει;

Ως ανεμένετο, το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών ώστε να περιοριστή όσον το δυνατόν γίνεται η πιθανή ζημιά για κάθε κόμμα. Τα περί “δικαίου” των αποδήμων και της ανάγκης να ενταχθούν στον εθνικό κορμό δια της εκλογικής διαδικασίας, εξαιτίας των λαθρομεταναστών που νομιμοποιούνται και της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί, είναι δευτερεύοντα, αν λαμβάνωνται καθόλου υπόψη. Δεν πειράζει όμως, τέτοιοι που είμαστε καλά μας κάνουν! Εγώ το διασκεδάζω (από το ρήμα σκεδάννυμι, τουτέστιν γίνομαι …κομμάτια ή λιώμα επί το νεοελληνικότερον)!!!!

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine