Essay

Τέτοια “διευκόλυνση” (ψήφου) να μας λείπη!

By October 25, 2019 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Εγραφα χτες για το νομοσχέδιο-κοροϊδία περί “διευκολύνσεως” της ασκήσεως του δικαιώματος της ψήφου εκ μέρους των …ωμογενών το οποίο όπως ήταν φυσικό με βάση το νομοθετικό επίπεδο των ελλαδικών κομμάτων, πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο! Σήμερα θα ασχοληθούμε με το σκεπτικό επί του οποίου κατέληξαν σ’αυτό το αισχρό νομοθέτημα, διότι κι’αυτό λανθασμένο είναι! Η προσπάθεια λοιπόν των κομμάτων φανερώνει και την πλήρη άγνοια που έχουν για την ελληνόφωνη ομογένεια. Η όποια πληροφόρησή τους προέρχεται από ημιάσχετους προξενικούς και διαφόρους …φαλλούς που για δικούς τους λόγους προσφέρουν στοιχεία τα οποία ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η “σιγουριά” ότι αν τελικώς περάση τέτοιος νόμος θα επωφεληθή η ΝΔ επειδή οι ομογενείς είναι, υποτίθεται, στην πλειοψηφία τους από δεξιοί έως “φασίστες”! Μέγα λάθος! Μπορεί ένα σημαντικό ποσοστό ελληνόφωνων ομογενών να είναι συντηρητικοί, οικογενειάρχες, επιχειρηματίες και γενικά σοβαροί άνθρωποι, δεν αποτελούν όμως ούτε πλειοψηφία και ούτε έχουν μεγάλες δυνατότητες κομματικής κινητοποίησης ακριβώς επειδή πρόκειται για σοβαρούς ανθρώπους που κοιτάζουν τη δουλειά τους και δεν ασχολούνται με μαλακίες! Μόνο ένα μικρό ποσοστό τέτοιων “δεξιών” συμμετέχει στο κομματικό αλισβερίσι της Ελλάδος, συνήθως επιδοτώντας άλλα …υπόθετα που βγαίνουν μπροστά και εκτίθενται κομματικώς και όχι μόνο.

Απεναντίας, κατά πάσα πιθανότητα η πλειοψηφία των ομογενών, ιδιαίτερα σε Αυστραλία, Καναδά αλλά και Γερμανία είναι πιο κοντά στα κόμματα του “αριστερού τόξου” για λόγους καταγωγής, επαγγελματικούς κλπ. Επιπλέον, λόγω των αριστερών καταβολών τους έχουν και μεγαλύτερη δυνατότητα οργάνωσης και κινητοποίησης. Αν κάποιος θα έπρεπε να ανησυχή για την ψήφο των αποδήμων είναι ο Μητσοτάκης κι’όχι ο Τσίπρας. Τέτοιους συμβουλάτορες όμως έχει κοντά του και …πίσω του που τον έχουν κάνει να πιστέψη πως εάν επιτέλους περάση αυτός το νομοσχέδιο θα πάρη και τη μερίδα του λέοντος των ψήφων. Κούνια που τον κούναγε! Ο συγκεκριμένος νόμος-φάρσα περιπλέκει τα πράγματα και προσβάλει όσους έχουν στοιχειώδη τσίπα. Αν εγκριθή και εφαρμοστή, αυτός που θα μαυρίσουν περισσότερο όσοι πάνε να ψηφίσουν θα είναι ο …Μητσοτάκης! Και η υποχώρησή του στο θέμα των 32 χρόνων …ελλαδικότητας, με το οποίο χωρίζονται οι ομογενείς σε Ελληνες και …σχεδόν Ελληνες, δυσκολεύει τα πράγματα ακόμη περισσότερο για τη Νέα Δημοκρατία επειδή στους …σχεδόν Ελληνες ενδέχεται να είχε μεγαλύτερη υποστήριξη αφού είναι πιο παλιοί, άρα και πιο “παλιά”, “δεξιά” μυαλά.

Είναι τραγικό ότι μετά από τόσα χρόνια και τόσες απόπειρες “οργάνωσης” της ομογένειας, με τελευταία το αλήστου μνήμης ΣΑΕ (που εξελάμβανε γηγενείς κατοίκους διαφόρων χωρών ως …αποδήμους!), δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός μιας πιο καθαρής εικόνας, αριθμητικώς και ποιοτικώς, του τί εστί επιτέλους ομογένεια, ποιά είναι τα πραγματικά δεδομένα και με τί στοιχεία έχουμε να κάνουμε. Αποτέλεσμα είναι οι κατά περίπτωση “αρμόδιοι” να συνεχίζουν τις ασκήσεις επί …χόρτου, βασισμένοι σε ανακριβείς πληροφορίες και εντελώς πλασματικές εικόνες. Το νομοσχέδιο-πλάκα για τη “διευκόλυνση” της ψήφου των ομογενών επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές και υπόσχεται αφενός να δημιουργήση περισσότερα προβλήματα στους αποδήμους κι’αφετέρου στο ίδιο το κόμμα που το …κατέχεσε, τη Νέα Δημοκρατία! Και ενώ χεστήκαμε για τα προβλήματα που ενδεχομένως θα προκαλέση εκλογικώς στο κυβερνόν κόμμα, μας νοιάζει και μας κόβει που θα βάλη τόσα εμπόδια σε όσους θέλουν να ψηφίσουν! Τα οποία με τη σειρά τους, να μου το θυμηθήτε, θα οδηγήσουν σε νέα μπερδέματα (ΑΦΜ, φόροι, περιουσία κλπ.) με το θρυλικό ελλαδικό δημόσιο και μάλλον θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα!

Στο σημείο αυτό, το καλύτερο που μπορεί να γίνη είναι να αποσυρθή το νομοσχέδιο ως “αμελέτητο” (αθάνατε Εβερτ!) και να ξαναπάμε στο status quo ante. Αντε, γιατί μας τα πρήξατε κι’ακόμα δεν αρχίσαμε!

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: Θα ήτο ευχής έργον αν οι ελληνόφωνοι ομογενείς ενδιαφερόμεθα εξίσου να ψηφίζουμε και στις χώρες όπου διαμένουμε κι’όχι μόνο στην Ελλάδα όπου πάμε κυρίως για διακοπές …

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine