Essay

Ολα τα έντυπα κάνουν για κωλόχαρτο!

By March 18, 2020 March 20th, 2020 No Comments

του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Δέχτηκα που λέτε, τηλεφώνημα πρώην συναδέλφου ο οποίος με πόνο ψυχής μου ανέφερε το παράπονό του επειδή σε προηγούμενο σημείωμα έγραψα ότι με την έλλειψη κωλοχάρτου ξαναπαίρνουν αξία οι εφημερίδες! Eπιτρέψτε μου λοιπόν να διευκρινίσω ως equal opportunity script teaser, ότι το άρθρο αφορούσε σε ΟΛΑ τα έντυπα, του δικού μου μη εξαιρουμένου! Μίλησα για εφημερίδες επειδή υπάρχει μια παράδοση ως προς τη χρήση τους ως χαρτιού υγείας και από πρόχειρη έρευνα που έκανα διεπίστωσα ότι ισχύει και σε άλλες κουλτούρες. Στη δε Ελλάδα του κατασκευαστικού μπουμ τις δεκαετίες τέλη ’60 μέχρι αρχές ’70 σταδιακά οι εφημερίδες είχαν αντικατασταθεί από τσιμεντοσακούλες! Η αναφορά μου λοιπόν δεν περιοριζόταν στις …γκαζέτες. Απεναντίας, κάθε έντυπο είναι ξεματοχινό και εν προκειμένω το ΝΕΟ με εξαιρετικής ποιότητος χαρτί που δεν ξεβάφει είναι ακόμη καλύτερο. Ετσι δεν κινδυνεύετε κατά τη διάρκεια επικειμένου κωλονοσκοπήσεως να διαβάση ο γιατρός τα νέα της ημέρας στα οπίσθιά σας! Συνιστώ δε, να αρχίσετε τη χρήση από την προσωπική μου σελίδα που έχει και τη φωτογραφία μου. Θα το θεωρήσω ιδιαίτερη τιμή και σαφή ένδειξη των αισθημάτων σας απέναντί μου. Ο καθείς με την προτίμησή του, περί ορέξεως ουδείς λόγος! Οι αναφορές μου είναι πάντα προς το κοινό συμφέρον και με γνώμονα τη γενική υγεία στις δύσκολες μέρες που περνάμε, δεν έχω πρόθεση να μειώσω ή να κατευθύνω πρακτικές, τα κίνητρά μου είναι αγνά όπως το ομώνυμο παγωτό …

Βέβαια, η σχετική “ενόχληση” ήταν εκ του πονηρού. Διότι δεν είναι δυνατόν ο συμπαθής τηλεφωνητής να μην κατάλαβε ότι επρόκειτο για αστείο, άλλωστε ποιός στις μέρες μας θα χρησιμοποιούσε εφημερίδες για κωλόχαρτο; Ισως κάποιος ομογενής, νοσταλγός της νεότητός του, αλλά και πάλι δύσκολο. Υπάρχουν ακόμη τηλεφωνικοί κατάλογοι, περιτυλίγματα χριστουγεννιάτικων δώρων, παλιά τετράδια και γενικά άφθονες επιλογές ελλείψει χαρτιού υγείας, η καταφυγή στις εφημερίδες και τα λοιπά έντυπα είναι η έσχατη επιλογή! Ομοίως, χθες έγραψα ότι έκλεισαν οι οίκοι ανοχής αλλά έμεινε η Βουλή ανοιχτή. Πρέπει να είναι κάποιος πολύ χαζός για να καταλάβη ότι είπα πως το Κοινοβούλιο είναι μπουρδέλο κυριολεκτικώς! Πρόκειται για απλή μεταφορά, πέραν από αστείο! Κατά αρχάς, στον οίκο ανοχής πηδάς αν είσαι πελάτης, η Βουλή από την άλλη πάντα σε πηδάει! Το Κοινοβούλιο ΔΕΝ είναι μπουρδέλο, είναι …χειρότερο αφού το δεύτερο κάνει ζημιά τοπικής εμβελείας ενώ το πρώτο μπορεί να καταστρέψη ολόκληρη τη χώρα! Το αστείο με την υπερβολή που ενέχει λειτουργεί ως μεγενθυντικός φακός προκειμένου να μας διευκολύνη να δούμε πράγματα που ενίοτε μας διαφεύγουν, δεν κυριολεκτεί ειδάλως δεν θα ήταν αστείο!

Δεν έχω συνηθίσει να ομιλώ δια το άτομόν μου”, όπως έλεγε και ο Εθνάρχης, μιας που τό’φερε η κουβέντα όμως ευκαιρία να απαντήσω και σε κάποιες παρατηρήσεις φίλων και εχθρών αναφορικά με τη …γλώσσα μου που κόκαλα και δεν έχει και κόκαλα τσακίζει. Δεν είμαι καθέξιν βωμολόχος, χρησιμοποιώ την προσεκτική βωμολοχία ως χειρουργικό εργαλείο. Το ιστολόγιο (μπλογκ) είναι κατ’εξοχήν χώρος που επιτρέπει αυτή τη λειτουργία διότι δεν υποτάσσεται στους συμβατικούς περιορισμούς των κανονικών εντύπων. Ειδάλλως δεν θα είχε λόγο ύπαρξης πλην της δυνατότητος στον καθένα να γράφη ό,τι του κατέβει χωρίς κόστος, πράγμα καθόλου θετικό διότι όλοι έγιναν “δημοσιογράφοι” με τον ίδιο τρόπο που όλοι είχαν γίνει “σταρ” όταν ενέσκυψαν τα ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα. Εξάλλου η χειρουργική βωμολοχία από τους αρχαίους χρόνους είχε τον δικό της αποδεκτό χώρο. Αν διαβάσετε Αριστοφάνη θα καταλάβετε τί εννοώ αν και με κανέναν τρόπο δεν τον συγκρίνω με τη μετριότητά μου, άλλωστε αυτός έγραφε θέατρα, εγώ γράφω για …θέατρα. Οπως είπε και ο Λορέντζος Μαβίλης, “δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα, αλλά χυδαίοι άνθρωποι”.

Επίσης, κάνω χρήση του ενίοτε καυστικού χιούμορ όχι επειδή μ’αυτό τον τρόπο μπορώ να σφάξω με το μπαμπάκι ούτε γιατί θέλω να πηδήξω με σάλιο. Το χιούμορ είναι οργανικό μέρος του κειμένου, βρίσκεται στη φύση, στο DNA του, δεν είναι φιοριτούρα. Αντανακλά ως καθρέφτης τη γελοιότητα προσώπων και καταστάσεων, προστατεύοντας εν μέρει την ψυχική μας υγεία διότι όσο κι’αν αποστασιοποιούμεθα δεν γίνεται να μένουμε τελείως αλώβητοι. Η μπόχα ταξιδεύει στον αέρα, όπως τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα και ο …κορωνοϊός, καμμία μύτη δεν είναι απρόσβλητη.

Το ιστολόγιο λοιπόν προσφέρεται για να απεκδυθούμε όχι της σοβαρότητος, την οποία επ’ουδενί θα άφηνα κατά μέρος, αλλά της σοβαροφάνειας που τόση ζημιά έχει κάνει στον κατά τόπους ελληνοχώρο μας. Για αυτό έχουμε τα χάλια που έχουμε επειδή εκλαμβάνουμε τη σοβαροφάνεια ως σοβαρότητα και στις υπεύθυνες θέσεις ανέρχονται κατά κανόνα σοβαροφανείς γελοίοι που ξέρουν μόνο να διαχειρίζονται εντυπώσεις στα δικά τους μέτρα και σταθμά. Στο neohellenika.com λέμε τα ονόματα με τα πράγματά τους και τον μαλάκα θα τον πούμε μαλάκα όχι “εξέχων μέλος της παροικίας μας”! Βεβαίως, οι όποιες αναφορές γίνονται στη βάση συμπεριφορών και στοιχείων, όχι σε προσωπικό επίπεδο. Η εμπάθεια δεν έχει χώρο εδώ, αν και, γιατί να το κρύψωμε άλλωστε, άνθρωποι είμαστε, φύσει όχι …άσφαλτοι και καμμιά φορά μπορεί να ξεφεύγωμε, όμως θα είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα όχι το αντίθετο.

Από τούτο το β(λ)ήμα θα εξακολουθήσω να μοιράζω απλόχερα την αγάπη μου μαζί με τα σχετικά μπινελίκια σε πολλαπλούς δέκτες για να χρησιμοποιήσουμε και την αργκό των δελτίων “ειδήσεων”. Κι’αν ενοχλήσθε, δικό σας πρόβλημα, άλλωστε ο έχων τη μύγα μυγιάζεται. Ο καθένας μπορεί να διαβάζη αυτό που θέλει σε ένα κείμενο, ανάλογα με τις εκούσιες ή ακούσιες παρωπίδες του. Δεν φταίω εγώ όμως για τις δικές σας ερμηνείες, δικό μου είναι μόνο το κείμενο και επ’αυτού κρίνομαι, πρωτίστως από τον εαυτό μου.

Το σημερινό σημείωμα δεν θέλω να εκληφθή ως “απολογητικού” χαρακτήρα, η έκθεση στον δημόσιο λόγο πάντα έχει συνέπειες και δεν έχω καμμία πρόθεση να βγάλω την ουρά μου απέξω. Για αυτό άλλωστε, πάντα γράφω επωνύμως! Εξηγούμαι, δεν απολογούμαι ούτε γράφω για να αρέσω, αλλά για να πειράζω, να ενοχλώ και να βάζω νέφτι ξέρεπε πού. Επιπλέον, το β(λ)ήμα αυτό συνιστά work in progress κι’αν κάτι μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι τα …χειρότερα έρχονται!

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το …πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) Με την υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι, ποιός ξέρει πόσοι γάμοι θα διαλυθούν!

2) Erdogan: coronavirus isn’t strong enough for Turkey!
It is for the Turks though…

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine