Essay

Εφυγε ο Θ. Καλμούκος από τον Κήρυκα!

By April 1, 2020 April 2nd, 2020 No Comments

του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Επιβεβαιώθηκε προ ολίγου και από το ΑΠΕ-ΜΠΕεεεεε ότι ο για δεκαετίες εκκλησιαστικός συντάκτης του Εθνικού Κήρυκος, κ. Θεόδωρος Καλμούκος αποχωρεί για να συνεχίση την καριέρα του στην εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα “Greek News”, ιδιοκτησίας του 13ου της Ορθοδοξίας Αποστόλου Ζουπανιώτη και του Αρχοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δημητρίου Πανάγου. “Μαύρισε η ψυχή μου τόσα χρόνια χρόνια με τους παπάδες, θεώρησα ότι ήρθε η στιγμή να αναπτύξω όλο το εύρος του ταλέντου μου”, φέρεται να δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Καλμούκος. “Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, πόνεσα για την πάρω, αλλά κάθε νέο, όπως και κάθε νέα γέννηση έρχεται με πόνο, άλλωστε για αυτό υπάρχουν οι ασπιρίνες. Μην ξεχνάμε δε ότι στη συνείδηση του ελληνικού λαού το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία”. Ο κ. Ζουπανιώτης από την πλευρά του είπε ότι η μεταγραφή Καλμούκου σηματοδοτεί το άνοιγμα νέας σελίδας και για τη “Greek News”. “Καλωσορίζω τον Θόδωρο με τον οποίον μας συνδέουν κοινές πνευματικές ανησυχίες, όπως η συστηματική παραγκώνιση αριστερών ιεροψαλτών στις εκκλησίες! Αρχίσανε με τις χορωδίες και συνεχίσανε με έναν ψάλτη που είναι πάντα δεξιός, προκαλώντας σοβαρή ανισορροπία στην εκκλησιαστική τάξη”. (Ο Απόστολος είναι αθεράπευτα αριστερός εξ απαλών ονύχων. Στο Δημοτικό ακόμη, έπαιρνε ιδιαίτερα μαθήματα πλαγίαυλου – φλάουτου – και ήταν τόσο καλός που μια μέρα η δασκάλα του ανεφώνησε: “παιδί μου, εσύ θα γίνης …δεξιοτέχνης!” Εκτοτε δεν ξανάπαιξε…) “Ωστόσο, κατόπιν και δικού του αιτήματος, προτίθεμαι να αξιοποιήσω τον Θόδωρο στα αθλητικά, ένας τομέας που η εφημερίδα μας έχει μείνει εμφανώς πίσω. Ελάχιστοι γνωρίζουν την έφεση Καλμούκου στο αθλητικό ρεπορτάζ και τις αστείρευτες πηγές του. Ο ερχομός του σηματοδοτεί γκολ από τα αποδυτήρια για μας”. Εν τω μεταξύ, τριήμερο πένθος έχει κηρύξει ο Εθνικός Κήρυξ ενώ η σημαία της …Νέας Δημοκρατίας στα κεντρικά του γραφεία κυματίζει μεσίστια. Σε λιτή ανακοίνωση, η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων: “Για μας θα είναι πάντα ο Θόδωρος της καρδιάς, των πνευμόνων, του ισοφάγου, του στομάχου και του παχέως εντέρου μας”. Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα κυκλοφορήση ειδικό ένθετο με την αποχώρηση Καλμούμου όπου οι ανά την ομογένεια ιερείς θα μπορούν να κάνουν την …πληγωμένη τους καταχώρηση. Τη μεταγραφή δεν άφησε ασχολίαστη και ο Μέγας Ανταποκριτής στην Ουάσινγκτων Μιχάλης Ιγνατίου, ο οποίος αρκέστηκε ωστόσο σε μια σιβυλλική δήλωση με τη χαρακτηριστική, ξεσυρτή προφορά του που θα συζητηθή ευρέως (η προφορά θα συζητηθή ευρέως): “There is an isssssssssssssssssssssssue here”!

Με το άκουσμα της είδησης, ανέπεμψαν Δοξολογία πλείστοι ιεράρχες και ιερείς ανά τις Αμερικές ενώ οι καμπάνες πολλών εκκλησιών σε Ελλάδα και Κύπρο έκρουσαν χαρμόσυνα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμφανώς συγκινημένος εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία με το χαρακτηριστικά πατρικό Του ύφος αναφέρει ότι “όποιος παπάρας πει πως δεν γίνονται θαύματα σήμερα, θα του σπάσω το …προσωπείο και εν συνεχεία τα μούτρα”! Και από τη χαρά του πλάκωσε στα σκαμπίλια τον πρώτο άτυχο διάκονο που βρέθηκε μπροστά του. Το δε Γενί Ρακί έρρευσε άφθονο στη Βασιλεύουσα …

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των …Αρρωστειών, ο πάντα κυριλέ Кирил με το ρολόι Μπρεγκέτ των 35.000 δολαρίων, πληροφορούμενος την είδηση ανέκραξε: “Ура капуста!” ο εστί μεθερμηνευόμενον, “ζήτω ή μάπα”, χαρακτηριστική θριαμβευτική κραυγή των Ρώσων. Να σημειωθή ότι τόσον αυτός όσο και ο προκάτοχός του, ο μακαριστός Αλιέκσυ, δεν τον πάνε τον Θόδωρο γιατί πολύ σωστά, τους προσφωνεί “Μακαριώτατους” κι’όχι “Αγιώτατους” όπως θα ήθελαν… ΚΑΪΡ, που “ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια όπως και η γαλλική σαμπάνια”, φέρεται να άνοιξε λόγω ροδιακής καταγωγής ο Επίσκοπος Απόστολος, ο κατά κόσμον Κουφαλάκης, μόνο που δεν πρόσεξε και ο φελλός εκσφενδονίστηκε στο μάτι του και θα κυκλοφορή στο εξής μονόφθαλμος.

Kαι εμένα μου αρέσει το ποδόσφαιρο”, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. “Λόγω καταγωγής, είμαι φανατικός οπαδός της Φενέρ Μπαχτσέ αλλά και της ΑΕΚ. Οποιαδήποτε απορία έχει ο Θόδωρος για το τουρκικό πρωτάθλημα, είμαι στη διάθεσή του”.

Ο Αρχιεπίσκοπος, πρώην Αμερικής Δημήτριος, υπενθύμισε ότι “είμαστε έθνος σε αποστολή” και μας προέτρεψε να διαβάσουμε στο πρωτότυπο περγαμηνή του 1ου μΧ αιώνος, από αρχαίο αιγυπτιακό παλίμψηστο της εποχής των Πτολεμαίων που αποτελεί αντίγραφο παλαιοτέρου χειρογράφου από το …Χαψούμ, με τις πενιχρές …Εισπράξεις των Αποστόλων.

Ο Μητροπολίτης …Χαλβαδίας, πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Σπυρίδων, από την Πορτογαλία όπου μονάζει λόγω κορωνοϊού, ανέκραξε: “Τελικά υπάρχει Θεός! Μέγας ει Κύριε, Σε παραδέχομαι”! Και έριξε επί τόπου μια ζεμπεκιά, πετώντας τραπεζομάντηλα, πιάτα, τσαγέρες, φλυντζάνια και ό,τι άλλο βρέθηκε μπροστά του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δήλωσε ότι τώρα μπορούν πλέον να ανοίξουν κανονικά οι εκκλησίες. Σε υπόμνηση δημοσιογράφου ότι πρόκειται για άλλο θέμα, απάντησε ότι “όλα είναι διαπλεκόμενα, ξέρετε εσείς του …Ρύπου”.

Ο Μητροπολίτης Αστορίας Νικόλαος, ο κατά κόσμος Ανδριώτης, αρκέστηκε να πη: “δεν πά’να φύγη όποιος θέλει, εγώ να μείνω”! Δεν συνέχισε όμως, γιατί αποκοιμήθηκε… Εν τω μεταξύ, από τους οικείους του ανακοινώθηκε ότι μετά την πρωτοφανή επιτυχία του βιβλίου του “Η πορεία μου χωρίς ράσο…” θα προχωρήση και στην έκδοση τσελεμεντέ με τίτλο “Η πορεία μου χωρίς πράσο…” προκειμένου να συμβάλη στην υγιεινή …διαστροφή της παροικίας μας.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης έστειλε στον κ. Καλμούκο όπως και στον κ. Ζουπανιώτη συγχαρητήρια επιστολή προσβλέποντας σε αγαστή συνεργασία. “Μετά τη νίκη μου ενάντια στον κορωνοϊό που μου εμφύτευσαν Ρώσοι πράκτορες του Ιβάν Σαββίδη, μπορώ επιτέλους να χαρώ ακούγοντας μια πραγματικά θετική είδηση. Η παρουσία του Θόδωρου στο αθλητικό ρεπορτάζ θα φέρη την ισορροπία στην αθλητική κάλυψη για την οποία τόσες και τόσες μάχες μαζί με χρήμα έχουμε δώσει. Είμαι στη διάθεσή του για ό,τι χρειαστή”, κατέληξε κλείνοντας το μάτι.

Συγχαρητήρια επιστολή όμως έστειλε και ο εθνικός ευεργέτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος μετέφερε και τους χαιρετισμούς του Προέδρου (ρασ)Πούτιν. “Я очень рад”, δήλωσε σε άπταιστα ελληνικά. “Αντελφό Φιόντορ εγγύηση ισορροπίας στην κάλυψη των αθλητικών, όπως ήταν τόσα χρόνια και στην κάλυψη των εκκλησιαστικών”.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς: “εύχομαι τα καλύτερα στον Θόδωρο”, είπε χαρακτηριστικά, “αλλά πολύ φοβούμαι ότι η μεταγροαφή αυτή θα οδηγήση σε παραιτέρω θρησκειοποίηση του ποδοσφαρικού γεγονότος”.

Ο Γάμα Γάμα του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επίσης σχολίασε. “Πριν καλά καλά περάση η λαίλαπα του καπιταλιστικού κορωνοϊού, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο άρχισε τις απολύσεις! Ευτυχώς που βρέθηκε ο Σύντροφος Αποστόλης να τον περιμαζέψη. Κοκκινίζω, από ντροπή και αγωνιστικό μένος! Ο Θόδωρας πάντως να ξέρη ότι έχει μια θέση στον Ριζοσπάστη όποτε το θελήση”!

Τα εκκλησιαστικά του Εθνικού Κήρυκα από τούδε, αναλαμβάνει η κα. Ιωάννα Κατσαγιώργη. “Εχει τη θεολογική εμβρίθεια αλλά και τις πηγές στην εκκλησία, γνωρίζει δε τα ζώδια όλων των ιεραρχών, ώστε να μπορή να φέρη σε αίσιο πέρας το τιτάνιο αυτό έργο”, είπε ο Θόδωρος Καλμούκος σχολιάζοντας. “Της εύχομαι να φτάση τόσο ψηλά όσο και η Πάπισσα Ιωάννα του Εμμανουήλ Ροϊδη”.

(Πριν χεστήτε από τη χαρά σας, να υπενθυμίσω ότι σήμερα είναι Πρωταπριλιά κι’όλα αυτά είναι αποκυήματα της νοσηρής φαντασίας μου…Να δήτε που θα με πάρη τηλέφωνο το Θόδωρος να με ξεχέση! Αν και ελπίζω αυτή τη φορά να το βρη χαριτωμένο και να σκάση αντί από το κακό του στα γέλια!)

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το …πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) Έκλεισε το Λας Βέγκας! Φάτε μάτια … ζάρια!

2) Don’t panic! How long are we gonna stay in one, two, three …years? Not for life…

3) Μια εικόνα χίλιες λέξεις!
Για αυτό κρατήστε την TV ανοιχτή και κλείστε τον ήχο!

4) Ομοφυλόφιλος ο κορωνοϊός! Προτιμάει τους άνδρες…

5) Εφόσον το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, μήπως να το μεταφέρουμε αρχές Ιουνίου;;;

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine