Essay

Ελεύθεροι πολιορκημένοι 2020!

By March 27, 2020 No Comments

του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Λυσσάξανε “οι άπιστοι και τα σκυλιά, κιοι τρισκαταραμένοι” που λειτούργησε ο Μητροπολίτης Κυθήρων ενάντια στους κανονισμούς και προσήχθη μάλιστα ως κοινός κακούργος τη στιγμή που δεν είναι καθόλου κοινός! Η αλήθεια βέβαια, όπως πάντα, διαφέρει της δημοσιογραφικής. Ο άνθρωπος όταν άκουσε για Καθολική Απαγόρευση Κυκλοφορίας θεώρησε ότι δεν τον αφορά αφού είναι …Ορθόδοξος και μάλιστα Ελληνορθόδοξος, δύο στη συσκευασία ενός, όπως το “Heads & Shoulders” και σαμπουάν και κοντίσιονερ κι’αυτός με τέτοια μαλλιούρα και …μουσώνες χρειάζεται και τα δύο! Δεν έχει καμμία αντίρρηση ενδεχομένως να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι αιρετικοί και οι αλλόθρησκοι όχι όμως οι Ορθόδοξοι, άλλωστε η απόφαση το λέει ξεκάθαρα: Καθολική Απαγόρευση Κυκλοφορίας! Δεν βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι, δεν είναι “καζάν-καζάν” που θα έλεγε και ο Ερντογάν. Είμεθα οι ιστορικές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα και έτσι γουστάρουμε. Κόψτε λοιπόν τις μαλακίες κι’αφήστε τον τρελό στην τρέλα του. Αλλωστε ζούμε σε τρελές εποχές, βιώνουμε ιστορικές και υστερικές στιγμές, θα υπάρξουν πολλά παράξενα κι’αλλόκοτα. Αφεθήτε στη συναρπαγή της συγκυρίας να σας πάρη και να σας σηκώση μήπως ξεμαγαρίση λίγο ο τόπος! Εν τω μεταξύ, σας έλεγα προχθές ότι ο “προδευτικός” Δήμαρχος της Νέας Υόρκης παρακάλεσε τον “συντηρητικό” Πρόεδρο Τραμπ να κινητοποιήση τον στρατό. Το έμαθε ο Τσίπας κι’αφού σοκαρίστηκε αρχικώς εν συνεχεία τον εγκάλεσε λέγοντας ότι “τέτοια κωλοτούμπα δεν κάνω ούτε εγώ, ρε μαλάκα”! Σε άλλα, σχετικά όμως, νέα, απαρηγόρητος είναι ο Κάρολος της Αγγλίας. Περιμένει τόσα χρόνια την κορώνα και του ήρθε ο …κορωνοϊός! Εκεί που ήλπιζε μήπως κολλήση η μάνα του και έρθη επιτέλους η σειρά του, την πάτησε αυτός! Ας πρόσεχε, ο κορωνοϊός, λόγω και ονόματος προσβάλει πρωτίστως εστεμμένους για αυτό ας έχουν τον νου τους και οι μητροπολίτες. Τους είδατε στην Ιερά Σύνοδο, σε απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλον, ο πλησίον τους έχει γίνει λιγότερο πλησίον διότι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν κι’άσε τον Αμβρόσιο να λέη ό,τι θέλει! Ολοι πιπεριές …Χλωρίνης και απολυμαντικά βαριάς μορφής να διέλθουμε τας …δυσκώλους περιστάσεις διότι ο εχθρός είναι και παρών και αόρατος σαν τα τζάμια της διαφήμισης με το Αζαξ. Ευτυχώς που εδώ στις ΗΠΑ έχουν εκτοξευτεί οι πωλήσεις όπλων! Το ακούει ο κορωνοϊός και χέζεται από τον φόβο του! Εμβόλια χρειαζόμαστε, παλιομαλάκες, όχι …βόλια, ούτε βόδια! Αν δεν υπήρχανε βέβαια και τόσα …βλήματα, πώς θα θησαύριζαν οι βιομηχανίες του είδους; Μισόν αιώνα πριν το είχε πει ο Ωνάσης, “οι κρίσεις γεννάνε Κροίσους”, στις πλάτες των χρησίμων ηλιθίων, συμπληρώνω εγώ…

Εγκλειστος ων προσπαθώ να θυμηθώ ποιός πούστης ευχήθηκε πέρυσι “και του χρόνου στα σπίτια μας”! Να του κοπή η γλώσσα ισλαμικώ τω τρόπω και δικαίω, από τη ρίζα! Και μην ακούσω κανέναν να το πη φέτος, θα τον καρπαζώσω κι’ας είναι πρόσφυγας! Μου την έχει βιδώσει η κλεισούρα, δεν αντέχω άλλο, μόλις μαγείρεψα, έπλυνα κατσαρόλες και τηγάνια και παίρνω ένα μικρό “μπρέηκ” πριν σφουγγαρίσω το πάτωμα κι’αρχίσω το σιδέρωμα. Η συμβία μου έχει βρει την αφορμή και με έχει βάλει να κάνω όλες τις δουλειές του σπιτιού επειδή η ίδια εργάζεται υποτίθεται, είναι δασκάλα και κάνει μαθήματα “ονλάιν”. Ακόμη κι’αυτό το μέτρο για να μην μείνουν τα παιδιά στην ίδια τάξη εγώ το πληρώνω! Ελεύθεροι πολιορκημένοι 2020 και η όποια δειλή έξοδό μας τείνει να συγκριθή με εκείνη του Μεσολογγίου! Ως πότε παληκάρια θα ζούμε στα στενά και στα στεγνά; Ετσι που πάμε σε λίγο δεν θα βρίσκουμε τίποτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, από τη μάχη της Γραβιάς, για να θυμηθούμε λίγο και το ’21 που γιορτάσαμε προχτές κατά μόνας, θα περάσουμε στη μάχη της …γραβιέρας! Κι’αν είναι Κρήτης προβλέπω να γίνεται το σώσε!

Βγήκε κι’ο Τραμπ να παίξη με τον πόνο μας! Είπε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε βγει έξω. Μόνο που δεν διευκρίνισε ποιό Πάσχα, το Δυτικό, το Εβραϊκό ή το Ορθόδοξο; Πάλι τελευταίοι εμείς, θα μείνουμε μέσα περισσότερο από τους άλλους. Ας ελπίσωμε ότι θα έχουν περισσέψη σοκολατένια αυγά, τσουρέκια και λαμπάδες που πάντοτε αγοράζουμε μισοτιμής μετά τους αιρετικούς. Αν και φέτος δεν βλέπω να δωρίζουμε τίποτα από όλα αυτά! Θα δίνουμε χαρτί υγείας, απολυμαντικά μαντηλάκια και χλωρίνη αντί για κρασί. Αλλωστε οι περισσότεροι αγοράζουν της πλάκας κρασί για να βγάλουν την υποχρέωση, άρα καλύτερη και πιο χρήσιμη η χλωρίνη, ιδιαίτερα αυτή με άρωμα λεμονιού που αντί για κέρασμα θυμίζει …ξέρασμα! Eν τω μεταξύ, μην ακούτε τους ειδικούς για τα τεστ! Λένε ότι με τον κορωνοϊό κόβεται η όρεξη. Αν εξακολουθήτε να τρώτε το καταπέτασμα, όπως εγώ, είστε μια χαρά, από τον κορωνοϊό δεν θα πάτε. Επίσης κόβεται η γεύση και η όσφρηση. Αν ακόμη είναι ανυπόφορα κάποια φαγητά της συζύγου σας, ομοίως είστε καλά. Εάν πάλι βγάλετε τα αθλητικά σας παπούτσια και ζέχνουν ως συνήθως, πάλι είστε υγιέστατοι ως βρωμύλοι.

Δειλά δειλά ανοίγει και η συζήτηση για το τί πρέπει να γίνη την επομένη μέρα της πανδημίας, όπως έγινε και με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πριν ακόμη τελειώση. Σωστό αυτό από κάθε άποψη. Εγώ συνειδητά αποφεύγω τις προβλέψεις, αλλά σήμερα, να μου επιτρέψη η αγάπη σας να κάνω μία εξαίρεση: καλώ λοιπόν όλους τους φίλους δικηγόρους Οικογενειακού Δικαίου να έχουν προσλάβει έξτρα προσωπικό διότι προβλέπω με την απελευθέρωση να πέσουν βροχή τα διαζύγια! Και επειδή θα υπάρξη συνωστισμός και θα “τζαμάρη” το σύστημα, να είστε έτοιμοι και με όλα τα σχετικά έγγραφα να πάτε από τους πρώτους διότι έτσι και καθυστερήσετε η λευτεριά για σας θα έρθη την ίδια χρονιά με την κατεχόμενη Κύπρο!

Οι τζιχαντιστές, εν τω μεταξύ, συνεχίζουν το βιολί τους σκοτώνοντας κόσμο αβέρτα-κουβέρτα! Είναι η δική τους προσφορά στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού – εκτός της μπούρκας – διότι όσοι περισσότεροι πεθάνουν τόσο λιγότερα τα κρούσματα!

Και οι Τούρκοι το βιολί τους! Κι’άλλη βάρκα με λαθρομετανάστες και πρόσγυγες έφτασε στη Λέσβο, η τρίτη σε ισάριθμες μέρες. Μια καλή ιδέα θα ήταν, προκειμένου να αποσυμφορηθή η κίνηση προς το νησί που έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος μ’όλη αυτή την ιστορία, να διαμοιραστούν φυλλάδια στην Τουρκία και σε διάφορες γλώσσες, ότι έτσι και έρθουν στη Λέσβο θα πολιτογραφηθούν επί τόπου και ως αποτέλεσμα οι γυναίκες τους θα γίνουν …Λεσβίες! Κανένας τους δεν πρόκειται να ζυγώση σε βάρκα!

(Δεν μας φτάνανε όλα μας τα προβλήματα, τις τελευταίες μέρες έχουν λυσσάξει να μου στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα εταιρείες μεγέθυνσης πέους! Μα τί να το κάνης το έξτρα μέγεθος όταν αγωνίζεσαι να σηκώσης αυτό που έχεις στη μαυρίλα που περνάμε; Είναι σα να μην έχης να φας και να σου προτείνουν να αγοράσης μεγαλύτερα πιάτα! Ου συνουσιαζόμεθα ίνα διαλευκανθώμεν, λέω ‘γώ;)

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το …πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine