Essay

Μεγάλο “δώρο” Ερντογάν η απόφαση για την Αγία Σοφία!

By July 10, 2020 No Comments

του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Ο Ερντογάν ως τώρα ό,τι λέει το κάνει! Ουδαμώς εμπεριείχε το στοιχείον της εκπλήξεως η σημερινή “δικαστική” απόφαση. Από τους S-400 μέχρι και την επαναφορά της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, έχει τηρήσει τις διακηρύξεις του.  Για μένα, αυτό είναι που πρέπει να μας ανησυχή καθώς, ας μην ξεχνάμε, έχει ανακοινώσει έρευνες έξω από την Κρήτη τον Σεπτέμβριο. Είναι πολύ δύσκολο να κάνη πίσω, παρεκτός η Ελλάς αποφασίση να αυτοκτονήση και να του δώση ό,τι θέλει, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνη. Ο Ερντογάν όπως και οι Τούρκοι γενικά πάσχουν από το σύνδρομο του “γύφτου” που νομίζει ότι έγινε επιτυχημένος και προσπαθεί με κάθε τρόπο να το αποδείξη τρίβοντας στη μούρη των άλλων την υλική επιτυχία του. Η λαϊκή μας παράδοση (άνευ όρων) διαθέτει για την περίσταση την παροιμία “άβρακος βρακί δεν είχε, τό’βαλε και εχέστηκε”! Ολοι οι νομαδικοί λαοί, μεταξύ των οποίων και οι Αραπάδες (από το Αραψ, του Αραβος), αλλά και εμείς ως ένα σημείο που δεν είμαστε νομάδες της ιστορίας (δεν φάγαμε τα σίδερα να γίνουμε “Ευρωπέη”;), υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο, ψοφάνε για φανταχτερά μεγαλεία και αναγνώριση από εκείνους που δικαίως ή αδίκως θεωρούν ανώτερούς τους. Το σαράι του Ερντογάν στην Αγκυρα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αλλά η ψυχολογία, αν και καθόλα απαραίτητη στην πολιτική, δεν θα μας απασχολήση σ’αυτό το σημείωμα.

Επανερχόμενοι στην Αγιά Σοφιά, ο Ερντογάν άθελά του μας έκανε ένα μεγάλο δώρο, άσχετα αν μας πονάη ότι ο καθεδρικός της ανατολικής χριστιανοσύνης θα ξαναγίνη ισλαμικό τέμενος. Ωστόσο, ούτε εκκλησία ήταν, αλλά μουσείο όπου έκαναν φωτογραφίσεις και Ρωσσίδες μοντέλες, άρα μπορείς να πης ότι υπήρχε και ένα “Ορθόδοξο” κονέξιο. Ξεβρακώθηκε λοιπόν μόνος του, απέδειξε ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας φανατικός Αδελφός Μουσουλμάνος με ηγετικές φιλοδοξίες σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο. Αυτό όμως θα προκαλέση τη μήνιν τόσο των δυτικών όσο και των μουσουλμανικών χωρών που κάθε άλλο παρά θα ήθελαν την Τουρκία στο κεφάλι τους έπειτα από τόσους αιώνες οθωμανικό ζυγό (και περίπατο). Αν αφήσουμε τον χρόνο πιστεύω ότι θα προκαλέση τη σχετική διάβρωση και τα ρήγματα θα φανούν σύντομα. Η Τουρκία τείνει να αυτοεγκλωβιστή πλήρως σε ένα μέτωπο με τον αραβικό κόσμο και έχει ήδη συμπληρώσει τρίλιζα: Συρία, Λιβύη και τώρα Αγιά Σοφιά-απόπειρα ηγεμονίας των μουσουλμάνων.

Σε καμμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπη να καταστήσουμε την υπόθεση της Αγιά Σοφιάς μία ακόμη ελληνοτουρκική διαφορά! Οπως ελληνοτουρκική διαφορά ΔΕΝ είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή η Σχολή της Χάλκης! Δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε το πατριαρχείο, απόδειξη ότι τόσα χρόνια δεν υπήρξε το παραμικρό αποτέλεσμα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Χάλκη και τώρα η Αγιά Σοφιά σχετίζονται με διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, θρησκευτική και εκπαιδευτική ελευθερία καθώς και σεβασμό στα πολιτιστικά μνημεία. Δεν είναι ούτε πρέπει να είναι ελληνοτουρκικές διαφορές γιατί οι Τούρκοι αν ποτέ υποχωρήσουν θα ζητήσουν ανταλλάγματα από την Ελλάδα, είτε σε σχέση με τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη – τη μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη μειονότητα εντός Ελλάδος, μπάρμπα Νίκο Δήμου και διάφοροι άλλοι άσχετοι που γράφετε ό,τι σας κατέβη – κάτι που ήδη έχουν κάνει, ή επί εδαφικών διεκδικήσεων. Ας περιοριστή η Ελλάς στις κατάλληλες ρηματικές καταδίκες και μέχρις εκεί. Οχι μέτωπο με την Τουρκία στο θέμα της Αγιά Σοφιάς, για το καλό επαναλαμβάνω, τόσο της Ελλάδος όσο και του μνημείου. Αλλωστε η ΑΕΚ τελειώνει όπου νά’ναι την “Αγιά Σοφιά” στην Αθήνα, οπότε θα έχουμε επιτέλους δική μας για το κυριακάτικο “προσκύνημα”. Αν δεν ζητήση ο Ερντογάν να γίνη κι’αυτή τζαμί επειδή δεν υπάρχει ακόμα στην Αθήνα (μέγα λάθος)!

Αν οι Τούρκοι δεν ήταν πολύ περισσότερο κανίβαλοι από ό,τι εμείς, θα μπορούσε ο Ερντογάν, προκειμένου να σκοράρη “χάι” που λέμε, να έκανε την Αγία Σοφία Ορθόδοξο Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό και Ισλαμικό Τέμενος ταυτόχρονα. Δεν θα ήταν δύσκολο να βρεθή μια λειτουργική λύση και έτσι θα ικανοποιούνταν και οι δύο θρησκευτικές παραδόσεις που διαχειρίστηκαν το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Ανθεμίου και του Ισιδώρου. Σε τελική ανάλυση ο ίδιος Θεός δοξάζεται και στις δύο περιπτώσεις! Φανταστήτε τις χιλιάδες χριστιανών από όλο τον κόσμο που θα συνέρρεαν στην Κωνσταντινούπολη τις μεγάλες γιορές και τα έσοδα που θα είχε η Τουρκία, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Χώρια τα μηνύματα που θα έστελνε παγκοσμίως η αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων εντός ενός θρησκευτικού χώρου. Η δε Τουρκία θα προέβαλε εαυτήν ως φάρο θρησκευτικής ελευθερίας και φορέα καταλλαγής μεταξύ των θρησκειών. Καλώς ή κακώς όμως, τόσο ο Ερντογάν όσο και οι Τούρκοι παραείναι πίσω για να υλοποιήσουν κάτι τέτοιο σ’αυτή τη φάση…

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) Η Ελλάς σχεδίασε εθνικόν τυφέκιον, το ΑΟΡ! Και διαθέτει πλήθος εγχώριων βλημάτων…

2) Eυτυχώς το …Καρπενήσι κείται μακράν!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine