Essay

Μήνυση στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης εδώ και τώρα!

By July 14, 2020 No Comments

του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Δεν υπάρχει στην Ελλάδα ένας νέος δικηγόρος with balls – ίσως η φιλενάδα μου η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία έχει μηνύσει τον …Κίσινγκερ (αν και η Ζωή είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με υψηλή αίσθηση του χιούμορ σε προσωπικό επίπεδο, στο επαγγελματικό είναι κέρβερος και καλά κάνει. Την εποχή που ήταν πρόεδρος της Βουλής και παραπονιόντουσαν κάποιοι επειδή τους είχε στριμώξει για την τήρηση των κανονισμών, δεξιός βουλευτής μου είχε εξομολογηθεί ότι είχε δίκιο, αφού “έχουμε κάνει τον κανονισμό …κώλο”!) – να τραβήξη μία μήνυση στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ή το Ελληνικό κράτος εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων στα “ατυχήματα” του Αιγαίου κατά τις ελληνοτουρκικές “αψιμαχίες” που ως εκ “θαύματος” συνήθως είναι …Ελληνες;;; Η μήνυση να αφορά στο κατά πόσον οι σύγχρονοι ήρωες, οι πιλότοι, αλλά και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, έχουν τις διαταγές που χρειάζονται ώστε να αντιμετωπίζουν τις εχθρικές προκλήσεις χωρίς να τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο επειδή τους λένε “να κρατηθούν”. Ασφαλώς και οι εντολές πρέπει να είναι σε επίπεδο αποφυγής ένοπλης συγκρούσεως, από εκεί και πέρα όμως όταν οι άλλοι ξεφεύγουν, μπορεί οι δικοί μας να κάνουν τη δουλειά τους ή είναι τα χέρια τους δεμένα σε εμπόλεμες μάλιστα συνθήκες; Τέτοια ήταν η περίπτωση του ελικοπτέρου του στάλθηκε πάνω από την κατεχόμενη Ιμια να φωτίση εχθρικά κομάντος όταν ο επιχειρησιακά άσχετος Σημίτης έκανε τον …στρατηλάτη! Δεν ξέρω πώς δουλεύει το σύστημα με τα class action lawsuits στην Ελλάδα ή αν υπάρχη τέτοια νομοθεσία, σίγουρα όμως μπορούν να βρεθούν τρόποι, ίσως σε δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως…

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεως, δεν είμαι φιλοπόλεμος και δεν θέλω να δω να χύνεται ούτε μια ακόμη σταγόνα αίματος στο Αιγαίο, είτε ελληνικού ή τουρκικού! Η αποφυγή της σύγκρουσης είναι προτεραιότητα και η ορθή στάση, εφόσον κατακόκκινες γραμμές δεν παραβιάζονται. Από την άλλη όμως, δεν μπορείς να στέλνης νέους ανθρώπους να παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα χωρίς τη δυνατότητα να αντιδράσουν όπως πρέπει, αν χρειαστή… Διότι θα γίνη ό,τι και με την Ελληνική Αστυνομία μέχρι τώρα. Είτε θα χαζεύουν αυτούς που καταστρέφουν ή θα τα πάρουν στο κρανίο και θα προκύψουν θύματα, όπως ήδη έχουν προκύψει.

Ας βρεθή λοιπόν ένας δικηγόρος να διακριβώση τί έχει συμβεί μέχρι σήμερα και τα περισσότερα θύματα στον ακήρυχτο ελληνοτουρκικό πόλεμο είναι Ελληνες! Και μή μου πήτε ότι φταίει το αξιόμαχον… Παράλληλα θα υπάρξη και μια ηθική περισσότερο, δικαίωση στους συγγενείς των θυμάτων. Και ίσως να αποφευχθούν ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον. Διότι εκτός από υπερσύγχρονα αεροσκάφη και πλοία οι χειριστές μας χρειάζονται και την κανονιστική άνεση προκειμένου να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους. Τα όρια μιας εντολής μπορεί για αυτούς να είναι τα όρια ζωής και θανάτου.

Μια τέτοια μήνυση, δεν πρόκειται να αδυνατίση το ελληνικό κράτος και την αποτρεπτική του ικανότητα. Απεναντίας, θα την ενισχύση εφόσον θα οδηγήση σε αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος και σε “επικαιροποίηση” (μεγάλε Ερντογάν!) των κανόνων αντίδρασης και εμπλοκής. Αφήστε που μακροπρόθεσμα θα λειτουργήση και αποτρεπτικά, αφού οι Τούρκοι πιλότοι θα το σκεφτούν δύο φορές πριν αφηνιάσουν, καθώς θα ξέρουν ότι τα ψέμματα έχουν τελειώσει.

Το λιγότερο που οφείλει να προσφέρη το ελληνικό κράτος στους καθημερινούς φρουρούς του είναι το πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούν να φέρουν την αποστολή τους σε αίσιο πέρας, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους λόγω αδυναμιών αυτού του πλαισίου. Μια μήνυση θα προσέφερε αυτή την αφορμή για αναθεώρηση και θα αποτελούσε πραγματική εθνική υπηρεσία!

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) Αχ αυτή η κακοκαιρία! Πάντα φέρνει τα τουρκικά πλοία μέσα, από γεωτρύπανα έως ψαράδικα, δεν τα πάει ποτέ πιο έξω!

2) Dr. …Fausti!

3) Ο Τσίπρας πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης εάν καταφέρη να ειρηνεύση τα ενδοκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ! Μπροστά σ’αυτόν τον άθλο, η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν παιχνιδάκι!

4) Φυσικά και δεν είναι πρόβλημα ότι υπάρχουν τόσοι ποιητές ανάμεσά μας! Το πρόβλημα είναι ότι όλοι πιστεύουν πως είναι οι καλύτεροι!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine