Essay

Ο Ερντογάν δεν δίνει εξετάσεις, παραδίδει μαθήματα…

By July 31, 2020 August 1st, 2020 No Comments

του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Ο,τι και να πιστεύουμε για τον Ερντογάν, πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι συμπεριφέρεται ως ηγέτης περιφερειακής δύναμης και σε καμμία περίπτωση δεν έχει επιτρέψει να του υποβαθμίσουν αυτή του την ιδιότητα. Με μαεστρία που θα ζήλευαν και οι εμπειρότεροι Αγγλοι διπλωμάτες, “χορεύει” μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσσίας, ενίοτε και με τους δύο, ενώ σε σχέση με τους υπόλοιπους, Λίβυους, Σύριους, Αραβες, Φιλισταίους (Παλαιστίνιους), Κύπριους και Ελληνες άγεται και φέρεται όπως οι Ισπανοί με τις πρώην αποικίες τους. Η μοναδική περίπτωση που συγκρατείται κάπως είναι το Ισραήλ γιατί γνωρίζει από πρώτο χέρι (“Μαβί Μαρμαρά”) ότι οι τσαμπουκάδες δεν περνάνε. Πετάει μερικές ύβρεις πού και πού αλλά έως εκεί. Είναι λάθος που μερικοί στην Ελλάδα θεωρούν τον Ερντογάν “στριμωγμένο” διπλωματικά ή πρόθυμο να παίξη πολιτικές άλλων προκειμένου να διατηρήση τη θέση του. Μόνο πιόνι δεν είναι. Χρειάστηκε να κινδυνεύση με γονάτισμα της τουρκικής οικονομίας για να απελευθερώση τον πάστορα Μπράνσον χωρίς παράλληλα οι ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν. Κι’όταν το έκανε φρόντισε παρασκηνιακά να πέση στα μαλακά αναφορικά με την υπόθεση λαθρεμπορίου του ιρανικού πετρελαίου αλλά και του ΙΣΙΣ. Σείστηκαν και λυγίστηκαν οι Αμερικανοί επειδή αγόρασε τους S400, αλλά δεν έκανε πίσω και αρκέστηκε η Ουάσινγτων να βγάλη την Τουρκία από το πρόγραμμα των F35, χάνοντας λεφτά στην ουσία γιατί ο Ερντογάν είχε παραγγείλει 90 από αυτά. Και θα τα πάρη όταν έρθη η ώρα, μη σας πω ότι θα πάρη και “Πάτριοτ”, παρεκτός και τον βγάλουν από τη μέση εκλογικώς ή άλλως πώς. Το γεγονός ότι δεν έκανε πίσω και για τους ρωσσικούς πυραύλους τον ανύψωσε άρδην στα μάτια του Πούτιν καθότι και ο ίδιος σέβεται αν δεν θαυμάζει τέτοιους ηγέτες. Οπως και ο Τραμπ άλλωστε, άσχετα αν δεν του άρεσε που η Τουρκία πήρε τελικώς τους πυραύλους. Πριν παρεξηγηθώ, δεν θαυμάζω ούτε εκτιμώ τον Ερντογάν, είναι δημαγωγός, αδίστακτος, κλέφτης, εγκληματίας, μ’άλλα λόγια “σωστός” Τούρκος (και γενίτσαρος ο πούστης καθότι ελληνικής καταγωγής Πόντιος)! Αποδίδω τα του καίσαρος τω καίσαρι…

Εκείνοι λοιπόν που θεωρούν τον Ερντογάν “πιόνι” του ενός ή του άλλου, κάνουν μεγάλο λάθος! Αν είχε ο Πούτιν πραγματική επιρροή στον Τούρκο σουλτάνο, ο δεύτερος δεν θα είχε επιτρέψει σε καμμία περίπτωση ο Βαρθολομαίος να δώση αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία, ένα θέμα εθνικής ασφάλειας για τη Ρωσσία! Κατά τους εορτασμούς για τα 1020 χρόνια από των εκχριστιανισμό των Ρους στο Κίεβο όπου είχε παρευρεθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης ύστερα από το λάθος του τότε Μητροπολίτη Σμολένσκ να τον καλέση – ο Πούτιν τον θεώρησε υπεύθυνο για την κρίση και παρολίγον ο Κύριλλος “να παροπλιστή” και να μη γίνη πατριάρχης – ο Πρόεδρος Γιούσενκο της Ουκρανίας που επεφύλαξε στον Βαρθολομαίο υποδοχή αρχηγού κράτους και τιμές πάπα Ρώμης, τον πίεσε αφόρητα μέχρι τελευταία στιγμή να δώση αυτοκεφαλία (ήμουν στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της επισκέψεως). Ο Βαρθολομαίος ήθελε, είχε κάθε λόγο να το κάνη και κάθε δικαίωμα αφού η Ρωσσική Εκκλησία αντί να επιλύση το θέμα το είχε περιπλέξει, η δε Μητρόπολις Κιέβου παραδοσιακά τελούσε υπό την Κωνσταντινούπολη, η οποία είναι και Μητέρα Εκκλησία των Ρους (Ρους ήταν οι Σουηδοί κατακτητές των Σλαύων, οι οποίοι σταδιακά αφομοιώθηκαν κι’άφησαν μόνο το όνομά τους στην τοπική κουλτούρα). Ο Πούτιν όμως όταν είδε τα σκούρα τηλεφώνησε στον Ερντογάν και ενώ ο Βαρθολομαίος ήταν ακόμη στην Ουκρανία, ο εκεί Τούρκος πρέσβυς ανακοίνωσε ότι το “Πατριαρχείο των Ρωμιών της Ιστανμπούλ” δεν έχει καμμία δουλειά να αναμειγνύεται σε υποθέσεις άλλων χωρών! Ετσι καθυστέρησε η αυτοκεφαλία για καμμιά 15αριά χρόνια. Τη φορά αυτή όμως ο Ερντογάν δεν συμμορφώθηκε, είχε βγάλει τρόπον τινά την υποχρέωση στον Πούτιν και θεώρησε ότι έπρεπε να υποστηρίξη δια της ανοχής το παιχνίδι των Αμερικανών που ήθελαν αυτοκεφαλία παντί τω τρόπω (κάτι που εκτίμησαν πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε και η Ελλάς δεν επεδίωξε να το εκμεταλλευτή). Είδαμε δε πώς αντέδρασε ο “ομόδοξος” Πούτιν με την Αγία Σοφία …Μόνο που δεν συνεχάρη τον Ερντογάν!

Οπως έγραψα στο χτεσινό σημείωμα, η Ελλάς κατήγαγε σημαντική νίκη στο Αιγαίο αφού δεν επέτρεψε στο Ορούτς Ρέις να βγη για έρευνα στη μη ανακηρυχθείσα ΑΟΖ της. Η πρώτη νίκη ήταν στον Εβρο τον Φεβρουάριο. Ανεξάρτητα από τις παρασκηνιακές πρωτοβουλίες άλλων χωρών και οι δύο επιτυχίες πιστώνονται στην Ελλάδα. Παρά τα ψιλά γράμματα – ποιό ήταν το τίμημα δηλαδή για να κάνουν οι Τούρκοι πίσω, οι οποίοι πάντα παίρνουν κάτι – είναι πολύ σημαντικό οι δύο αυτές εξελίξεις να κοινωνηθούν από τον ελληνικό λαό ως νίκες διότι μετά τα μνημόνια και τώρα με τον κορωνοϊό η χώρα έχει ανάγκη συλλογικές επιτυχίες προκειμένου να ανυψωθή κάπως το καταρρακωμένο ηθικό της. Διεπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι αν το εννοή μπορεί να λειτουργήση αποτρεπτικά στις ξένες επιβουλές και ότι δεν είναι μια μικρή, ανυπεράσπιστη χώρα όπως η Κύπρος, αλλά μια υπολογίσιμη τοπική δύναμη. Πίστη στις δυνάμεις μας και αντίληψη του εθνικού χώρου συνολικά – κι’όχι ότι το Καστελλόριζο ή και η Κύπρος βρίσκονται μακρυά – είναι ο μόνος τρόπος να αντισταθούμε στο υπερυψωμένο εγώ του Ερντογάν, ο οποίος έχει βάλει πλώρη για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατίας κυρίως εις βάρος μας. Στην τουρκική “Μεγάλη Ιδέα” και σε έναν ηγέτη διαπιστευμένου κύρους χρειάζεται μαζί με νέα οπλικά συστήματα να αντιπαραταχθή και το ανάλογο φρόνημα. Με τον ίδιο τρόπο που ο Ατατούρκ κατάφερε να ανυψώση το τουρκικό φρόνημα και οδήγησε στα συντρίμμια τη δική μας Μεγάλη Ιδέα. Πρέπει να μαθαίνης από τα λάθη σου και να παίρνης τα σωστά μαθήματα από τον αντίπαλο. Ο Ερντογάν προσφέρεται για μελέτη ιδίως ως προς το πώς αντιλαμβάνεται τη χώρα του αλλά και την ηγεσία του. Καιρός λοιπόν η Ελλάς να πάψη να φέρεται ως πτωχό και τίμιο πιόνι και να προβάλλη εαυτήν ως αξιόπιστο και αποφασισμένο σύμμαχο που διεκδικεί με αξιώσεις και μπορεί να παράγη αποτελέσματα. Τέτοιους συμμάχους σέβονται οι ισχυροί και όχι τους εσαεί επαίτες…

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος …Δικτατορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) Το παιχνίδα για το αν η Ελλάς θα παραμείνη ως η χώρα που γνωρίζουμε δεν παίζεται κυρίως στο Αιγαίο αλλά στη …Λιβύη!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine