Essay

“Διαδραστικός” γάμος Κινέζων στην Κρήτη …

By May 1, 2014 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Εβλεπα πριν από λίγο στο “Μέγκα” (το της θαλάσσης κράτος) ένα θέμα αναφορικά με ζευγάρια Κινέζων που πήγαν στην Κρήτη για την τελετή του γάμου τους στα πλαίσια προγράμματος ταξιδιωτικού οργανισμού της Σαγκάης. Νέοι, δροσεροί, αστραφτεροί άνθρωποι, προφανώς από οικονομικά άνετες αν όχι και εύπορες οικογένειες, με έξυπνη ματιά, παρότι Κινέζοι (δεν τη γλυτώνω την ταμπέλα του “ρατσιστή” από τους “χιουμανιστικά” ευέξαπτους), ήταν η τέλεια αντίθεση με την πορτορικοποιημένη (κι΄άλλος ρατσισμός) Ελλάδα του 2014, η οποία μοιάζει με εκείνα τα δελφίνια των οργανωμένων ενυδρείων που κάνουν τόσα ακροβατικά και χαρούλες για να πάνε μετά στα χέρια του προπονητή να τους δώση το ψαράκι τους και να αρχίσουν κωλοτούμπες εκ νέου! Παραείμαι αισιόδοξος βέβαια, γιατί από πού κι’ως πού η Ελλάς μοιάζει με οργανωμένο ενυδρείο; Μάλλον περί γύφτικης αρκούδας πρόκειται η οποία κουνάει τα υπέρβαρα κιλά της στον ρυθμό του “Παντρεμένοι κι’οι δυο”, ντυμένη ως “πρωθιέρεια” σε αφή ολυμπιακής φλόγας που κι’αυτή την πήραν χτες οι Κινέζοι για κάποια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων νέων και νεανίδων ή κάτι παρόμοιο, ήταν κι’ο Παπούλιας στο Καλλιβάρβαρο, ο μονίμως καλουπωμένος Ζακ Ρογκ, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, κόσμος και κοσμάκης, η φάρσα καλά κρατεί όσο άλλοι έχουν το γενικό πρόσταγμα!

Ηταν η δεύτερη φορά που μέσα σε δύο μέρες είδα “πρωθιέρειες” κι’όσο νά’ναι τελώ ακόμη υπό καθεστώς υπερμέτρου συναρπαγής! Ως απευθείας απόγονος του Περικλέους, αλλά και πολλών άλλων ηρώων της Επαναστάσεως, συγκινούμαι, δεν είναι λίγο πράμα να φιγουράρη το σόι σου και μάλιστα ενώπιον ξένων, και τί ξένων, Κινέζων, με τους οποίους μας ενώνουν χιλιετηρίδες ξεχωριστών πολιτισμών. Βέβαια, ένας από τους Κινέζους γαμπρούς είπε στο “Μέγκα” ότι οι δύο λαοί μοιραζόμαστε διάφορα πολιτιστικά στοιχεία. Αν ήμουν μπροστά θα του άστραφτα χαστούκι και θα πήγαινε το μισό χαμένο! Εμείς δεν μοιραζόμαστε τίποτα ρε, παράγουμε πολιτισμό και οι άλλοι τον παίρνουν, όπως παίρνεις φέτα από το “Τιτάν” στην Αστόρια, δεν πρόκειται περί αμφιδρόμου διαδικασίας, δεν είμαστε ίσα κι’όμοια! Το σχόλιο όμως πέρασε στο ντούκου χάρη του γλυψίματος προς άγραν περιηγητών, καθότι οι καιροί χαλεποί κι’όπως λέει ο σοφός, αλλά ανόητος, λαός μας, δεν υπάρχει σάλιο!

Επειδή ο Μάρτης δεν λείπει από τη Σαρακοστή, ενεφανίσθη στο φιλμάκι και η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κα. Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία πόζαρε με τα νεαρά ζευγάρια για τους φωτογραφικούς φακούς χωρίς αυτή τη φορά να χρησιμοποιήση το “άι φών” της, αλλά μόνο το “άι κιου” της το οποίο δεν είναι “μέιντ ιν Τσάινα”. Κι’αυτό είναι το πρόβλημα, διότι την σήμερον ημέραν με τις ανάγκες που έχει η Ελλάς χρειάζονται μυαλά “μέιντ ιν Τσάινα” και περισσότερα προϊόντα “μέιντ ιν Γκρης”, αλλά σ’αυτή τη γωνιά της γης έχει ανέκαθεν περισσέψει, κατά κόρον μάλιστα, το μυαλό, η φαιά ουσία, οπότε ποιός κάθεται τώρα να ασχοληθή με κατασκευές και χειροτεχνίες, ας τα κάνουν οι Κινέζοι που τα φτιάχνουν καλύτερα κι’ας έρχωνται μετά να παντρευτούν ομαδικώς στα Χανιά με κουμπάρο τον Μητσοτάκη για να ξαναπαντρευτούν και να ξανάρθουν!

Και επειδή αναφέρθηκα σε ήθη και έθιμα, η τελετή είχε αρκετά στοιχεία από νεοελλαδικό καρναβαλικό φολκλόρ, άσχετα αν οι προθέσεις ήταν ενδεχομένως οι καλύτερες! Αμα το έχης μέσα σου όμως, σου βγαίνει χωρίς να το καταλαβαίνεις, όπως τα μωρά που χέζονται από τη χαρά τους. Τα νεαρά και όμορφα ζευγάρια συνόδεψε πομπή λυράρηδων και βιολιτζήδων, με βρακοφόρους Κρητικούς και λυγερόκορμες Κρητικιές να τους πλαισιώνουν πριν φτάσουν στην ταράτσα ενός κάστρου όπου έγινε η τελετή, ευτυχώς στα κινέζικα. Και ενώ θα μπορούσε κανείς να πή όλα καλά μέχρι εδώ, νά’σου οι “πρωθιέρειες” στην πομπή! Τώρα πώς κολλήσανε αυτές σε παραδοσιακό κρητικό γάμο …Κινέζων, ιδέα δεν έχω, μάλλον ήταν οι ίδιες από την αφή της φλόγας στο Καλλιβάρβαρο την προηγουμένη που δεν είχαν τί να κάνουν και αποτελούσαν και ένα είδος οπτικής συνέχεια για τους Κινέζους οι οποίοι προφανώς είχαν δει την τελετή; Πάντως η διαχρονικότητα της φυλής μας έδρασε πάλι διαδραστικά, με τουλάχιστον δύο πόλους δράσης, όπως είναι της μόδας να λέγεται στην κοινότυπη γλώσσα της κρίσης, και καταφέραμε να βγούμε ασπροπρόσωποι στους Κινέζους που έμειναν κατευχαριστημένοι με τα χάλια μας.

Τώρα, ο Κινέζος που είπε ότι μοιραζόμασε πολλά, ήξερε τί έλεγε εν αντιθέσει με τους Ελληνες που παραβρέθηκαν στην τελετή. Τα περισσότερα παραδοσιακά όργανα της Ελλάδος, από το σαντούρι μέχρι τον ζουρνά, έχουν έρθει από την Κίνα μέσω των Οθωμανών, όπως και πολλοί ρυθμοί ή και χοροί, ανάμεσά τους ο …ελληνοπρεπέστατος χασάπικος! Κάτι τέτοιο μπορεί να σκέφτηκε ο Κινέζος βλέποντας κι’ακούγοντας τους οργανοπαίκτες που προηγούντο της γαμήλιας πομπής. Ασε το μετάξι και τόσα άλλα που ήδη από τους χρόνους του Βυζαντίου είχαν περάσει στον μείζονα ελληνικό χώρο.

Η πλάκα είναι ότι μετά τον γάμο των Κινέζων η εκπομπή συνέχισε και έκλεισε με ένα ρεπορτάζ για τον Καραγκιόζη! Κανένας βέβαια δεν φρόντισε να αναφέρη ότι και το θέατρο σκιών ήρθε στην Ελλάδα από την Κίνα μέσω των Οθωμανών! Πάλι καλά που δεν ακούσαμε τα φαιδρά περί αρχαιοελληνικής προελεύσεως του Καραγκιόζη, όπως και όλων των χορών και μουσικών οργάνων, μαζί με τον ελληνικό καφέ και τα …γερμανικά υποβρύχια!

Αν η Ελλάς όντως φιλοδοξή να καταστή προορισμός διακοπών για τους Κινέζους κι’όχι απλώς βάση διοχέτευσης των προϊόντων τους για την Ευρώπη, πρέπει να ποντάρη στα πολλά κοινά στοιχεία των δύο πολιτισμών και να χτίση “διαδραστικά” στην εν λόγω παράδοση, σεβόμενη εαυτήν (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο) και αλλήλους (ακόμη δυσκολότερο). Πανηγύρια, αρκούδες και νταούλια έχουν κι’άλλοι, κοστίζουν δε και πολύ λιγότερο …

Με διαδραστικές ευχές από τον έναν και μοναδικό …πόλο δράσης μου!

Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ:

  1. Αν είσαι φούρναρης, πρωτομαγιά είναι κάθε πρωί (πρώτη μαγιά) …
  2. Οταν ακούτε να μιλάνε για την Ιαπωνική ή την Ολλανδική Δίαιτα, πρόκειται για τα κοινοβούλιά τους …

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine