Essay

Περί αγίων και …αγρίων!

By January 20, 2015 February 16th, 2018 2 Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Μπορεί και δικαίως να έχη επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας στις εκλογές της Ελλάδος, όμως η ζωή συνεχίζεται και δεν ξέρω αν το πήρατε είδηση αλλά άνοιξε το Τριώδιο! Καλά τα πολιτικά, αλλά θα πρέπη να ασχολούμαστε και με τα πνευματικά καθότι «η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα» που λέει και η Πρωτοψάλτη για να την αφήνουμε στους «ειδικούς», τουτέστιν τους παπάδες, διότι με εκείνους η μόνη σωτηρία που μπορεί να φτάση κανείς είναι η …Σωτηρία Μπέλου κι’αυτή στην καλυτέρα των περιπτώσεων!

Μετά λοιπόν το Τριώδιο, τί έρχεται; Η Μεγάλη Σαρακοστή βέβαια, και εδώ αρχίζει το ανθρωπιστικό πρόβλημα που στάθηκε αφορμή για το σημερινό μου σημείωμα: θα ήθελα να παρακαλέσω τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να μεσολαβήση στο Φανάρι ώστε ο Πατριάρχης να συγκαλέση Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο (ή όπως αλλιώς λέγεται τέλος πάντων) ώστε να εξαιρέση από τη νηστεία τον κατά τα άλλα αγαπητό Επίσκοπο Σεβαστιανό! Από όλους τους «αγίους» της καθ’ημάς Ιεράς, και βάλε, Αρχιεπισκοπής, ο Σεβαστιανός είναι ο μόνος από ό,τι φαίνεται που έχει πάρει σοβαρά την πιθανότητα να αγιάση για αυτό και μοιάζει από τώρα με …λείψανο! Είναι πού’ναι λίγο πιο σκούρος από φυσικού του (κυπριακής καταγωγής – καλά έχω να ακούσω μπινελίκια περί ρατσισμού κλπ., το απολαμβάνω από τώρα!) – είναι και πετσί και κόκκαλο, δεν τη γλυτώνει την αγιωσύνη με τίποτα! Χώρια που έτσι και πει να φυσήξη γερά θα τον πάρη ο αέρας με τα ράσα και θα τον διαβή στο Κεντάκυ! Εν ανάγκη ας τον κατατάξη ο Πατριάρχης από τώρα (το πρώτο βήμα πριν την επίσημη αγιωσύνη), να του φύγη η αγωνία και να αρχίση να τρώη τίποτα μην πέση πάνω από τα ποδάρια του!

Και ενώ για τον Σεβαστιανό ο Οικουμενικός πρέπει να κινηθή πάραυτα να εξασφαλιστή η αγιωσύνη του, για έναν άλλον λίαν προσφιλή και λαοπρόβλητο «άγιο» θα πρέπη να κάνη ό,τι περνάη από το χέρι του ώστε να μην καταταχθή! Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελο ο οποίος εν αντιθέσει με τον Σεβαστιανό είναι κατιτίς υπέρβαρος οπότε αλοίμονό μας έτσι και αγιάση! Αντε να κάνης περιφορά 500 κιλά άγιο (χωρίς τα ράσα)! Θα κουτσομεσαστή το Χριστεπώνυμο πλήρωμα και δεν θα πατάη κανένας στη γιορτή του! Θα χρειαστή φορτηγό της Πυροσβεστικής κι’αυτό θα κινδυνέψη να πάρη σασί από το βάρος! Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Για επίσης ανθρωπιστικούς λόγους λοιπόν, ο Πατριάρχης θα πρέπη να καταστήση σαφές στον Ευάγγελο ότι δεν πρόκειται να αγιάση εάν δεν χάση βάρος! Να και ένα υγιές κίνητρο: Θέλεις κατάταξη, κύριε; Πολύ ωραία, χάσε πρώτα κανένα κιλό και μετά το συζητάμε! Ειδάλλως όλοι θα προσεύχονται στον Σεβαστιανό και εσένα θα σε φάη η μαρμάγκα!

Βέβαια, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, ο αγαπητός Ευάγγελος έχει χαρίσματα που ο επίσης αγαπητός Σεβαστιανός βλέπει με τα κιάλα. Εκτός του ότι είναι βιρτουόζος στο …τάβλι, ο Νέας Ιερσέης έχει εξαιρετική φωνή! Δεν είναι υπερβολή να τον πούμε Ελληνοαμερικανό Παβαρότι κι’όχι λόγω μεγέθους κυρίως. Εχει «μέταλο» που έλεγε και ο μακαριστός Σεραφείμ, ο πάσης Ελλάδος. Εάν διέθετε περισσότερο επιχειρηματικό πνεύμα ο Ευάγγελος – που έχει κάνει και τραπεζικός ένα διάστημα – θα έπρεπε κάθε Κυριακή μόνο να ψέλνη και στην εκκλησία του να βάζη είσοδο, όχι ένα και δύο δολάρια για κερί, κανονικό εισιτήριο όπως όταν πας σε συναυλία! Ο ναός θα ήταν κατάμεστος, ο κόσμος θα το ευχαριστιόταν και θα μάζευε τα χρήματα που έχει ανάγκη για την ανέγερση μητροπολιτικού μεγάρου. Μέχρι και εγώ θα πήγαινα να τον ακούσω, έστω κι’αν θα μου στοίχιζαν επιπλέον ένα τριαντάρι δολάρια τα διόδια για τη Νέα Ιερσέη, έστω κι’αν έχω χρόνια να εκκλησιαστώ!

Μιας και το ανέφερα, δεν σταμάτησα τον εκκλησιασμό επειδή ξαφνικά έγινα άθεος ή …Συριζαίος, απλά δεν άντεχα το …κήρυγμα! Το τί ακούει κανείς τις Κυριακές στις εκκλησίες είναι άνω …Ποταμιών, δεν υποφέρεται με τίποτα εκτός κι’αν είσαι κουφός ή χαζός! Εάν θέλη πραγματικά ο αρχιεπίσκοπος να γυρίση περισσότερος κόσμος στις εκκλησίες να βγάλη εγκύκλιο που να απαγορεύη αυστηρώς και δια ροπάλου το κήρυγμα! Εχει παραγίνει το χάλι τους, δεν αντέχονται! (Ο μόνος που ευχαριστιέσαι κήρυγμα είναι ο Φασσιανής, αλλά στα …ελληνικά! Μετά παίρνει τη BMW με το μαύρο το γυαλί – ας είναι και βράδυ – και γίνεται …μαύρος σίφουνας Αζαξ!) Ας διαβάζουνε ποιήματα ή αποσπάσματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας! ‘Η ας περιοριστούν στις ανακοινώσεις που κάνουν ούτως ή άλλως, προσθέτοντας και ευκαιρίες για αγοραπωλησίες!

Κι’αν το πρόβλημα περιοριζόταν στις εκκλησίες, λίγο το κακό! Στο ελληνικό σχολείο που πήγαινε η κόρη μου, ένας βλαμμένος πήγε και τους είπε μια φορά ότι ο σεισμός στην Αϊτή έγινε επειδή ήταν αμαρτωλοί και ήθελε ο Θεός να τους τιμωρήση! Και κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος, ο τενεκές! Εγώ βέβαια, έβγαλα το παιδί από το σχολείο. Καλύτερα πιο λίγα ελληνικά παρά να ακούη τέτοιες μαλακίες!

Η ειρωνία είναι ότι την περασμένη εβδομάδα τα πήραμε στο κρανίο με τους Αραπάδες (από το Αραψ του Αραβος, «υπερευαίσθητοί» μου, εσείς!), όπως κάθε φορά που τσαντίζονται άμα τους προσβάλουν τον Μωάμεθ και τα κάνουν σμπαράλια. Αλλά δεν κοιτάμε λίγο τα μαύρα μας τα χάλια. Ακουσα ότι ο πιτσιρικάς που είχε στο Διαδίκτυο μια ιστοσελίδα με τον τίτλο «Γέρων Παστίτσιος» καταδικάστηκε σε 8μηνη φυλάκιση για βλασφημία! Καλά, έχουμε τρελαθεί τελείως; Αυτός ο Ιερώνυμος, πού’χει και μυαλό, τί κάνει, μαριχουάνα; Γιατί δεν βγαίνει να τους πη να κόψουν τις μαλακίες; Τί άλλο πρέπει να γίνη για να ανοίξη το στόμα του και να τους ξεχέση;

Σε τελική ανάλυση αυτοί προσβάλουν κι’αυτόν που πάνε να προστατέψουν, υποτίθεται. Διότι αν θεωρήσουμε ότι ο Γέρων Παϊσιος που κατατάχτηκε πρόσφατα επισήμως (λες και ένας άγιος έχει τέτοια ανάγκη), προσεβλήθη από τον πιτσιρικά αφενός δεν πέφτει λόγος στα δικαστήρια κι’αφετέρου μάλλον δεν είναι άγιος αλλά …«άγριος»!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

2 Comments

  • Αχ! Η φωνή σου, φωνή του Ευαγγελίου Πέστα τους τους Χρειάζετε οι ρασοφόροι = οι κηφήνες ενός κατεστημένου που δεν αντιπροσωπεύει τον Απόδημο Ελληνισμό παρά μόνο μια κλίκα

  • Zack the humple says:

    Are you serious I thought this is bankrupt business.
    I am so ignorant.
    o! boy I am agnostic

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine