Essay

Περί κτηνοβασίας και άλλων …πτηνών!

By November 11, 2015 February 16th, 2018 One Comment

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Ο κ. Τσίπρας καβάλησε το κτήνος του λαϊκισμού για να ανέλθη στην εξουσία και τώρα που τα κατάφερε το βρίσκει μπροστά του (ή πίσω του). Οποιουδήποτε είδους …κτηνοβασία προβληματική είναι για αυτό άλλωστε και αποτελεί ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση τόσον στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ (όχι όμως η …πολιτική κτηνοβασία, ίσως επειδή τα “κτήνη” ως τέτοια λογαριάζονται). Στη χώρα όμως των υποδειγματικώς φιλοζώων (απόδειξη αυτούς που ψηφίζουν ή τους χαρίζουν δημοφιλία) η κτηνοβασία αποτελεί προσφιλή πρακτική,  πολιτικώς ομιλούντες πάντοτε, όπως και το «παρά φύσιν» που κάποτε επίσης αντιμετωπιζόταν ποινικώς (σε 10 Πολιτείες των ΗΠΑ είναι ακόμα παράνομο, άσχετα αν δεν εφαρμόζωνται οι σχετικές διατάξεις ειδάλλως δεν θα είχαμε αρκετές φυλακές!) «Στρώσε το στρώμα σου για δύο» κι’ας είναι και με …γίδα, για να παραφράσουμε το γνωστό λαϊκό άσμα εμπλουτίζοντάς το με μια δόση γνησίου παραδόσεως καθώς το συμπαθές τετράποδο ανέκαθεν προσεφέρετο (αφιλοκερδώς) ως ερωτικός σύντροφος στους θρυλικούς ποιμένες των βουνών και των λαγκαδιών της χιλιοτραγουδισμένης μας πατρίδος. Ομοίως και ο λαϊκισμός ανέκαθεν προσφέρεται ως αιγοπρόβατο στους άλλους βοσκούς μας με τη διαφορά ότι αποδεικνύεται τράγος στην πράξη και αντί για μαλλί βγαίνεις …κουρεμένος! Ας πρόσεχαν κι’αυτοί και εμείς που τους ψηφίσαμε …

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να δαμάση το θηρίο που εξέθρεψε, ο κ. Τσίπρας καλεί τον λαό σε πορεία διαμαρτυρίας για τα μέτρα που ψηφίζει και υλοποιεί η …κυβέρνησή του! Θυμίζει κάπως αυτούς που παίζουν σκάκι με τον εαυτό τους και χέζονται από τη χαρά τους αν κερδίσουν.

Κατά αρχήν ακούγεται σχιζοφρενικό και το σωστό θα ήταν τόσον η κυβέρνηση όσον κι’αυτοί που θα πάνε στην πορεία να εξεταστούν για το κατά πόσον έχουν σώας τα φρένας. Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά στην ιστορία του εφαρμοσμένου (στις πλάτες του κόσμου) κομμουνισμού, αλλά και άλλων ολοκληρωτικών καθεστώτων εξηγεί το φαινόμενο και πολιτικά, καθώς όλα τα αυταρχικά καθεστώτα δημιουργούν ένα είδος αντιπολίτευσης στον εαυτό τους αφενός για να κοροϊδεύουν τα κορόιδα κι’αφετέρου για να σιγουρευτούν ότι πραγματική αντιπολίτευση δεν θα προκύψη. Δεν θυμάστε τις πορείες διαμαρτυρίας που διοργάνωνε ο Φιδέλ Κάστρο στην Κούβα κάθε τρεις και δύο εναντίον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, υποτίθεται, για να ξεθυμαίνει η οργή του κόσμου λόγω της ανέχειας και της πείνας; Γιατί να μην κάνη και ο κ. Τσίπρας με τους δικούς του μια πορεία εναντίον του …ΣΥΡΙΖΑ;

Αλλωστε έτσι που κατάντησε η Νέα Δημοκρατία η μόνη αντιπολίτευση που πραγματικά φοβάται ο πρωθυπουργός είναι από το δικό του κόμμα, όπως γινόταν και το προηγούμενο εξάμηνο. Και μπορεί να ξεφορτώθηκε καμπόσους με τις εκλογές, δεν ξερρίζωσε όμως το «κακό» που απόντος κοινού (εκλογικού) φόβου έχει αντριέψει και θεριέψει πάλι με αποτέλεσμα να δυσχεραίνη τη μετάλλαξη από επαναστατικό (του κώλου) συνονθύλευμα σε κόμμα εξουσίας που είναι εκεί για να μείνη.

Και επειδή πλησιάζει η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου (του Πολυτεχνείου, όχι της οργάνωσης) στο ίδιο πνεύμα προτείνω η «παραδοσιακή» πορεία να μην καταλήξη στην αμερικανική πρεσβεία, αλλά στην …Κουμουνδούρου!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

One Comment

  • Today’s Kathimerini raises the real possibility that Greecemat attain to failed-state status, if the a194-year-old nation has yet to reach such debasement!
    Whereas, in neighboring Balkan countries, an economic revival appears under way. Our native land, meanwhile, is the object of pity, and ongoing support from its European partners (the answer to the ironic Party called Imdependent Greeks)! In recent days the meltdown in Greece’s financial sector is now compounded by a threat to law and order — as a Syriza political operative has been exposed to have regular contacts with prisoners accused of serious political crimes, and not only. The country is a basket case, in need to be quarantined lest it spread its several viruses to the neighbors.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine