Essay

Ανασκόρπηση… Και Καλέσε Γιορτέσε!*

By December 23, 2019 No Comments

Του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Επειδή “έπεσε” – για δεύτερη φορά σε έξι μήνες – το ‘σέρβερ’ του ιστολογίου και καπάκι μου την έπεσε ένα φοβερό κρυολόγημα από το οποίο δεν έχω συνέλθει ακόμη και παρά την ισχυρή έως ανελέητη αντιβίωση, δεν μπόρεσα για κάποιες μέρες να είμαι μαζί σας με αποτέλεσμα πολλά και διάφορα που έγιναν να μείνουν ασχολίαστα. Σήμερα λοιπόν και εν αναμονή των Χριστουγέννων, θα επιχειρήσω μια μικρή …ανασκόρπηση. Κατά αρχάς, το Δημοκρατικό Κόμμα κατάφερε μέσω της διαδικασίας αποπομπής του Τραμπ να ενώση το …Ρεπουμπλικανικό Κόμμα! Κατά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ΟΛΟΙ οι Ρεπουμπλικανοί τάχθηκαν με τον πρόεδρο, ενώ δύο Δημοκρατικοί δεν ψήφισαν την πρόταση του κόμματός τους. Από την αρχή ήταν σαφές ότι η συγκεκριμένη διαδικασία, έναν μόλις χρόνο πριν τις εκλογές, θα μπορούσε να αποτελέση μπούμερανγκ για τους Δημοκρατικούς τη στιγμή μάλιστα που εμφανίζονται ως κόμμα-σκορποχώρι με καμμιά 20αριά υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα. Ο Τραμπ, από την άλλη, με τον δεξιόστροφο, κομπογιαννίτικο πατριωτικό λαϊκισμό του, τα χωρίς αιδώ και περιστροφές ψέμματά του και τη γενικότερη “μάτσο” συμπεριφορά του έχει καταφέρει να συσπειρώση περαιτέρω τους οπαδούς του και να υπερισχύση πλήρως του κατεστημένου στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για το οποίο ήταν και είναι ανεπιθύμητος. Τώρα κι’αυτοί έχουν βάλει τα κεφάλια μέσα καθώς βλέπουν ότι όχι μόνο δεν μπορούν να τον ξεφορτωθούν, αλλά με τη σοβαρή πιθανότητα να ξανακερδίση τις γενικές εκλογές είναι οι δικές τους θέσεις που τρίζουν και ενδέχεται να βρεθούν εκτός νυμφώνος. Η επιβεβαίωση του ρητού “ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα”. Ας πρόσεχαν! Η αλήθεια είναι ότι στους δέκα μήνες που απομένουν έως τις εκλογές πολλά μπορούν να συμβούν και να γίνουν δυνατά τα αδύνατα που τραγουδάει η Αρβανιτάκη. ‘Shit happens’, που λέμε και στο Αμέρικα. Με βάση όμως τις έως τώρα ενδείξεις ο Τραμπ θα επανεκλεγή και μάλιστα κερδίζοντας τη λαϊκή ψήφο – την πρώτη φορά η Χίλαρυ είχε λάβει περισσότερους ψήφους, αλλά έχασε στους εκλέκτορες – όπως έκανε και ο υιός Μπους όταν επανεξελέγη, κερδίζοντας τον Κέρρυ και την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος που είχε πάει στις κάλπες…

Στα της …ωμογενείας τώρα, επέστρεψε ο Αντώνης μας και κατόπιν εορτής προσπάθησε να δώση τη δική του εκδοχή των γεγονότων που οδήγησαν στην αποπομπή του εκ της κυβερνήσεως. Με άρθρο που υπέγραψε στην εφημερίδα του με τίτλο στον οποίον αναφέρεται ο ίδιος ονομαστικά και που ακολούθησε ιδίου περιεχομένου και στυλ συνέντευξη στον ΣΚΑϊ (is the limit), απέδειξε ότι αφενός ακόμη δεν έχει καταλάβει τί συνέβη και πως στην προσπάθεια να υπερασπιστή τον εαυτό του κάνει μεγαλύτερη ζημιά! Για να θυμηθούμε, η κρίση με τον Αντώνη έσκασε όταν η διαδικτυακή εφημερίδα ΚΑΛΑΜΙ τον κάλεσε να πη δημόσια αν έχη ή όχι πτυχίο ΜΒΑ ή άλλου είδους πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια όπως κατ’επανάληψιν και επί μακρόν ανέφερε στο βιογραφικό του. Μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε στην Ελλάδα, ο Αντώνης ομολόγησε ότι η καταγγελία ήταν σωστή και ότι ΔΕΝ έχει πτυχίο από το Κολούμπια. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, στον πανικό του έδωσε προφανώς εντολή να αποσύρουν από το βιογραφικό του στο ΥΠΕΞ και τον τίτλο σπουδών στο Κουήνς Κόλετζ, με αποτέλεσμα να τον πάρουν στο ψιλό στην Ελλάδα αμφισβητώντας αν έχη και δίπλωμα Λυκείου! Ατσαλος χειρισμός λοιπόν και εντελώς απαράδεκτος για κάποιον που έχει φάει τη ζωή του στα “μήντια” και ξέρει – γιατί και ο ίδιος το έχει κάνει σε άλλους – ότι με ένα “μικρό” πράγμα, αν το “σπινάρης” κατάλληλα μπορείς να κάνης μεγάλη ζημιά. Οπως και έγινε, εναντίον του αυτή τη φορά! Στο πρόσφατο άρθρο του στον Εθνικό Κήρυκα, ο Αντώνης προσκόμισε χαρτί από το Κολούμπια, το οποίο, υποτίθεται, πιστοποιεί ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών για ΜΒΑ (Masters in Business Administration). Πιστοποιεί όμως και ότι ΔΕΝ είχε λάβει πτυχίο, άρα άθελά του ο Αντώνης για δεύτερη φορά σε έναν μήνα ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ την αρχική κατηγορία! Κάποιοι, καλοπροαίρετα ενδεχομένως, θα πουν, έλα μωρέ, αφού ο άνθρωπος τελείωσε, τί έγινε αν δεν πήρε το κωλόχαρτο, το ράσο κάνει τον παπά; Και ναι και όχι, είναι η απάντηση. Αν δεν είχε σημασία, γιατί επέμενε να εμφανίζεται πτυχιούχος;;; Ο Αντώνης θα μπορούσε να είχε αποφύγει όλη αυτή τη σύγχυση αν όλα αυτά τα χρόνια είχε πάει να πάρη το δίπλωμά του ή αν έπραττε το δημοσιογραφικά και ηθικά σωστό να αναφέρη ότι σπούδασε στο Κολούμπια ΟΧΙ ότι είχε ΜΒΑ! Μπορεί να ξέρης να οδηγής, να έχης περάσει τα τεστ οράσεως και σημάτων, χωρίς δίπλωμα όμως δεν μπορείς να έχης αυτοκίνητο στο όνομά σου και να κυκλοφορής νομίμως! Αν σε πιάσουν, την πάτησες, αν δε, συμβή κάποιο ατύχημα και να μην φταις πάλι είσαι εσύ ο υπεύθυνος!

Η άλλη κατηγορία του ΚΑΛΑΜΙΟΥ, η σοβαρότερη, αφορούσε στο ότι αν και υφυπουργός παρέμεινε επικεφαλής δύο εταιριών στις ΗΠΑ. Λόγω του ασυμβίβαστου στην Ελλάδα δεν μπορείς να είσαι και τα δύο ταυτόχρονα με αποτέλεσμα ο Αντώνης να πάρη τον δρόμο της εξόδου από την κυβέρνηση. Ο ίδιος στη συνέντευξή του και στο άρθρο του παραδέχτηκε ότι έτσι είναι! Ξανά λοιπόν ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ, δεν αρνήθηκε, την κατηγορία, λέγοντας ότι αφενός δεν ήξερε και μετά προσθέτοντας το αμίμητον περί απροσεξίας και αφελείας! Φυσικά δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. Ο Αντώνης γνώριζε τουλάχιστον από την αρχή του έτους ότι θα γινόταν υφυπουργός μόλις η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές. Είχε όλον τον χρόνο να λάβη τα μέτρα του αλλά δεν το έκανε, πιστεύοντας ότι όπως στην …ωμογένεια, έτσι και στην Ελλάδα, κολλητός του πρωθυπουργού κιόλας, θα μπορούσε να πράττη κατά το δοκούν και να μένη στο απυρόβλητο. Αλλο Κοζάνη όμως κι’άλλο Λωζάνη, άλλο Φλώρινα κι’άλλο Φλώριδα …Ας πρόσεχε!

Στο άρθρο του ανέφερε επίσης ότι η αποπομπή/παραίτησή του είναι μεγάλο πλήγμα για την …Ωμογένεια! Σίγουρα, όχι όμως για τους λόγους που νομίζει ο ίδιος! Δεν είναι ότι θα στερηθούμε τα ευεργετήματα της υφυπουργείας του, αλλά ότι με την “απροσεξία” και “αφέλειά” του μας έκανε ρεζίλι στην Ελλάδα και επιβεβαίωσε όλα τα στερεότυπα που οι κάτω έχουν (δικαίως ως έναν βαθμό) για μας! Οπως είχα γράψει σε άλλο σημείωμα, εκφράζοντας προφανώς …φλούδες ελπίδες, ήταν ανάγκη να επιτύχη ο Αντώνης προκειμένου να δείξωμε ως ομογενείς το …άλλο μας πρόσωπο. Τά’κανε μαντάρα όμως, με δική του υπαιτιότητα και χωρίς να του φταίη κανένας όσον κι’αν ψάχνη αποδιοπομπαίους τράγους, “συκοφάντες” και τα συναφή. Οταν ο ίδιος επιβεβαιώνης τις κατηγορίες δεν μπορείς να μιλάς για συκοφαντίες! Ασχέτως των προθέσεων εκείνων που σε κατηγόρησαν, μετράει αν το περιεχόμενο των κατηγοριών ήταν αληθινό. Και ήταν, με δική σου παραδοχή!

Η συνέντευξη στον ΣΚΑϊ και το άρθρο στον Εθνικό Κήρυκα ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίση τις εντυπώσεις , μιας και το παιχνίδι το είχε χάσει αφού δεν είναι πλέον υφυπουργός. Δυστυχώς, πάλι με δική του ευθύνη, πέτυχε το αντίθετο διότι αντί μια ανθρώπινης συγγνώμης, ενός ειλικρινούς “mea culpa” για να θυμηθούμε και τον μακαρίτη …Αντρέα, προσπάθησε να εμφανιστή ως θύμα – των δικών του χειρισμών και επιλογών! Και είναι, μόνο που δεν του φταίει κανένας, παρεκτός ο εαυτός του …

Κορυφώνοντας τον κύκλο των ανεπίτρεπτων λαθών ως προς τον χειρισμό των ζητημάτων που οδήγησαν στην αποπομπή του, ο Αντώνης προέβη και σε μία άνευ προηγουμένου …διαφήμιση του κ. Γιώργου Λυκομήτρου, εκδότη του ΚΑΛΑΜΙΟΥ! Και να τον είχε πληρώσει ο Λυκομήτρος, καλύτερη διαφήμιση δεν θα μπορούσε να του έχη κάνει! Αναφέρει ονομαστικά και κατ’επανάληψη αυτόν που τον κατηγόρησε, την ίδια στιγμή που στο ίδιο κείμενο επιβεβαιώνει τις κατηγορίες!!! Αυτό δεν είναι απροσεξία ή αφέλεια Αντώνη μου, αλλά ‘CASE STUDY’! Με τις υγείες σου και να φυλάγεσαι τώρα που γύρισες γιατί κυκλοφορούν γιγαντιαία μικρόβια και ο οργανισμός σου είναι κατιτίς ασυνήθιστος μετά την πεντάμηνη παραμονή στην Ελλάδα… Να τρως καλά και να σπεπάζεσαι το βράδυ …

Και μ’αυτή την τρυφερή – το εννοώ ως προς τον Αντώνη, γιατί τον νιώθω και τον καταλαβαίνω έστω κι’αν το ίδιος δεν το καταλαβαίνη – αναφορά θα ήθελα να δευτερώσω τις παραινέσεις και ως προς εσάς, διότι όπως είπα στην αρχή έχω καταπέσει με ένα κρυολόγημα και τολμώ να πω ότι αισθάνομαι χειρότερα από τον …Αντώνη! Να έχουμε όμορφα Χριστούγεννα, με όσο το δυνατόν περισσότερη αλήθεια, πραγματική χαρά, ζέστη αγάπης όχι μόνο εσωτερικής θέρμανσης, και με ελληνοπρεπή ανθρωπιά, αυτήν που όσο κι’αν κακολογούμε και περιφρονούμε κάνει τη διαφορά στο τέλος – κυρίως στο τέλος και όχι πάντα προς το καλύτερο, αλλά τί να κάνουμε, αυτή είναι!

*Το Καλέσε Γιορτέσε είναι από διαφήμιση/παρωδία του Ζουγανέλη.

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το …πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine