Essay

Θύμα του κορωνοϊού και ο …Γαϊτάνος!

By March 20, 2020 No Comments

του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Απαρηγόρητος ο Πέτρος Γαϊτάνος! Βγήκε από την καθιερωμένη ολόχρονη κατάψυξή του για τις εποχικές Ακολουθίες και κλείσανε οι εκκλησίες! Χειρότερη δε, η αβεβαιότητα για το τί μέλλει γενέσθαι, αφού οι τεχνικοί ψύξης και απόψυξης δεν ξέρουν αν πρέπη να τον ξαναβάλουν στην κατάψυξη ή να περιμένουν να δούνε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τον κορωνοϊό. Δεν έχει πάντως διευκρινιστεί σε πόση θερμοκρασία και για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να κυκλοφορή ελεύθερος χωρίς να χαλάση ενώ δεν υπάρχουν και ανάλογες οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ούτε η Ιερά Σύνοδος έχει αποφανθεί επί του θέματος, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Φαίνεται ότι για ακόμη μια φορά το μπαλάκι περνάει στα χέρια του πρωθυπουργού ο οποίος θα πρέπη να πάρη κι”άλλη μια δύσκολη απόφαση, τη δυσκολότερη ίσως της θητείας του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως υποσχέθηκε κι’αυτός να βάλη πλάτη, αλλά δεν μπορεί κανείς να ξέρη πώς θα αντιδράση αφενός το κοινό κι’αφετέρου ο ίδιος ο καλλιτέχνης ο οποίος εκ φύσεως είναι απρόβλεπτος! Αναμένεται πάντως σχετική ανακοίνωση και από τον κ. Τσιόδρα ο οποίος ως ειδικός ενδέχεται να έχη τον τελικό λόγο. Επί του παρόντος, οι γιατροί συνιστούν στους επίσης αθεράπευτους θαυμαστές του Γαϊτάνου να ακούνε τους δίσκους του την ώρα όπου θα εγίνοντο οι Ακολουθίες για να υπάρχη χρονική συνάφεια ώστε το αίσθημα του χωρισμού να αμβλύνεται κάπως. Ομοίως και οι ιερείς θα ακολουθήσουν τις ίδιες οδηγίες και θα παίζουν Γαϊτάνο στη διαπασών από τις εξωτερικές κόρνες των ιερών ναών.

Σε άλλα νέα τώρα, της κακομοίρας γίνεται στις Αμερικές σχετικά με το κλείσιμο των ναών. Πρώτος ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ πολύ σωστά αποφάσισε το κλείσιμο των εκκλησιών της δικαιοδοσίας του έως ότου εκτονωθή η κρίση με τον κορωνοϊό. Εν συνεχεία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος είπε ότι οι ναοί δεν θα κλείσουν, η λειτουργία θα γίνεται με παπά και ψάλτη (δεν διευκρίνησε αν επιτρέπεται να παρευρίσκεται και επίσκοπος). Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος φέρεται να είπε ότι η απόφαση είναι “αντικανονική”, άρα δεν τον αφορά και θα αφήση τους ναούς ανοικτούς. Λογικό, αφού δεν κρατιέται ο Ευάγγελος να μην ψάλλη αυτή την εποχή με τους Χαιρετισμούς! Είναι ικανός να πάη στην εκκλησία του και να ψέλνη μόνος του με τις ώρες! Και με το δίκιο του, καθότι πολύ καλλικέλαδος, είναι ο δικός μας Παβαρότι και όχι μόνο λόγω μεγέθους. Καπάκι βγαίνει ο αναβαθμισμένος(!) σε Αρχιεπίσκοπο Καναδά Σωτήριος και λέει ότι θα γίνωνται κανονικά οι λειτουργίες και οι ακολουθίες αλλά με παρουσία μόνο 50 ατόμων! Δεν έδωσε διευκρινίσεις γιατί 50 και όχι 55 ή 49, έχει κάποια θεολογική αξία ο αριθμός, λόγω Πεντηκοστής ίσως; Ούτε τί ηλικίας πρέπει να είναι, αν θα φοράνε μάσκες, πέραν από αυτές που φοράνε ούτως ή άλλως, και πώς θα επιλέγονται. Θα δηλώνουν συμμετοχή; Με κλήρωση; Με μέσον; Με βάση την τακτική τους εισφορά; Ποιά θα είναι τα κριτήρια τέλος πάντων για αυτούς τους 50;;; Και πώς είναι σίγουρος ότι θα βρεθούν 50 να παίξουν την υγεία τους …κορωνοϊό-γράμματα; ‘Η είναι αντιβιοτικό το λιβάνι; Αφήστε που σε πολλές εκκλησίες δεν πάνε τόσοι ούτε υπό κανονικές συνθήκες! Τελευταίος και καταϊδρωμένος και προκειμένου να βάλη κάποια τάξη έσκασε μύτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος ανακοίνωσε ότι κλείνουν οι ναοί μέχρι τέλος Μαρτίου, τελεία και παύλα! Του την έπεσε όμως ο Ελπιδοφόρος στο στυλ “μέ έκανες ρόμπα, Αγιε Πατέρα της Μητρός Εκκλησίας, άλλα λέει ο Αννας (Βίσσης) κι’άλλα ο Καϊάφας (κιλίμια, ποτιστικά, ξυπνητήρια); Τί είμαστε δηλαδή, ΚΙΝΑΛ;” και ο Οικουμενικός υπαναχώρησε συμφωνώντας να τελούνται λειτουργίες με παπά και ψάλτη μόνο, οι υπόλοιποι θα τις βλέπουν από το Ιντερνετ αν δεν πέση κι’αυτό με την υπερχρήση. Ηδη το Νέτφλιξ και άλλες εταιρείες παροχής διαδικτυακού σήματος διεμαρτυρήθησαν προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο διότι όλοι βλέπουν Λειτουργία και έχει φρακάρει το στρήμινγκ! Τώρα, αναφορικά με το τί ισχύει για τις εκκλησίες, είναι ανοιχτές ή όχι, διαλέξτε και πάρτε. Είναι να μην αφήσης παπάδες να πάρουν μιαν απόφαση, δεν πρόκειται να βρούνε άκρη για αυτό καλά έκανε ο Μητσοτάκης και αποφάσισε ο ίδιος για αυτούς!

Εν τω μεταξύ, έτσι και πέση μια πανδημία γίνονται όλοι ειδικοί! Το τί βλέπουμε και ακούμε αυτές τις μέρες είναι άλλο πράγμα. Γιατροσόφια, συμβουλές, εξυπνάδες, παπαριές από όλα έχει ο μπαχτσές. Δεν ξέρω για το ανοσιοποιητικό μας σύστημα, αλλά το …ανοησιοποιητικό μας δουλεύει τέλεια!

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να κάνω και ένα outing: είμαι φορέας του κορωνοϊού! Πριν χαρήτε, να σας πω ότι τον καθυπόταξα επειδή το αίμα μου έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και δεν άντεξε ο δόλιος ο ιός. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι άλλοι δεν μπορούν να κολλήσουν από μένα. Για αυτό κι’όταν εσείς, ξέρετε ποιοί είστε, με βλέπετε στον δρόμο, να αλλάζετε πεζοδρόμιο! Διότι δεν τό’χω σε τίποτα να σας φτύσω, μη σας ματιάσω, βρε παιδιά!

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το …πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) Coronavirus is the perfect pretext to avoid unwanted visits! I tried it and it works fine!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine